Hírek

Waterford Biodynamic Luna – a biodinamikus gazdálkodás és a whisky találkozása

Az ír Waterford Distillery bemutatta az első olyan whiskyt a világon, amelynek alapanyaga biodinamikus művelésből származó árpa.

Az innovatív főzde, melynek küldetése a whisky legtermészetesebb aromáinak feltárása, most a boroknál népszerű talajművelést hozta el a whisky konzervatív világába.

A Biodynamic Luna megalkotásához három ír termelő (Trevor Harris, John McDonnell és Alan Mooney) vállalta, hogy a biodinamikus gazdálkodás princípiumait alkalmazza farmján.

A három gazda

A világ legjobb bortermelői között is szép számmal akadnak olyanok, akik magukévá tették a biodinamikus gazdálkodás elveit annak érdekében, hogy minél intenzívebb és tisztább ízeket érjenek el termékeikben (pl. Romanée Conti, Leroy, Leflaive, Trapet and Sauzet, Latour, Lafite, Yquem). A biodinamikus gazdálkodás elmélete Dr. Rudolf Steiner osztrák filozófus és tudós nevéhez fűződik. Dr. Steiner a tudományos gondolkodást a természet szellemének elismerésével egyesítette. Az egész birtokot egyfajta élő organizmusnak tekinti, amelyen a gazdálkodónak az a feladata, hogy összehangolja és táplálja az elemeket (mező, erdő, ültetvény, állatok, termőtalaj, komposzt, emberek és a hely szelleme). Komposztot és trágyát használnak a mesterséges anyagokkal a növényvédőszerekkel szemben. Némely irányzatok a holdnaptárat is figyelembe veszik.

A módszer olyan furcsa, nem hétköznapi gyakorlatokat, megoldásokat is magába foglal, mint például trágyával töltött tehénszarvak földbe ásása a talaj „fermentálása” érdekében, természetes komposzt használata, mindezeket a praktikákat a holdnaptárhoz igazítva. A cél egy vibráló, kemikáliamentes termőtalaj fenntartása.

A Waterford számára ez a megközelítés jól illeszkedik a terroir-központú koncepcióba. Álláspontjuk szerint a whiskyt az árpa teszi a legkomplexebbé (hiszen a whisky aromáinak elsődleges forrása szerintük az árpa) és a biodinamikus művelés még tisztább és intenzívebb aromákat eredményez. Mi több, az igazi, természetes whisky megalkotásához vezet.

A Biodynamic Luna a Waterford Arcadian Series sorozatában jelent meg, amely sorozat a rég elfeledett földművelési technológiák és ritka árpafajták bemutatását tűzte ki célul. A whisky a Demeter által minősített termék, akárcsak a Waterford lepárló.

Biodynamic Luna

Waterford Biodynamic Luna 1.1 (0,7l, 50%) - Demeter-certified whisky

Érlelés: 35% első töltésű amerikai tölgyhordó, 17% szűz amerikai tölgyhordó, 26% francia tölgyhordó, 22% Vin Doux Naturel tölgyhordó

A Waterford Biodynamic Luna és Waterford The Cuvée kiadás kóstolható lesz a 10. Whisky Show WhiskyNet standján.

A The Cuvée a Waterford első olyan kiadása, amely egyesíti az eddigi single farm kiadásokat (szám szerint 25-öt) egy komplexebb ízprofil létrehozása érdekében.