Blog | ír whiskey

Waterford - Transzparencia és terroir

Vitatott, hogy a single malt whisky esetében mennyire beszélhetünk terroirról oly módon, ahogyan azt a boroknál napi szinten használják, hivatkozzák. A létezésének bizonyítására több próbálkozás is volt már, jelenleg a legújabb és legszerteágazóbb a Water

A Waterford Distilleryt Mark Reynier alapította. Az a Mark Reynier, aki befektetőtársaival 2001-ben 6 millió fontért megvásárolta a Bruichladdich Distilleryt a White & Mackay-től, hogy aztán a következő 15 évben azzá tegye, ami: a lázadás, de egyben az átláthatóság iskolapéldájává, a fiatal, bátor branddé, a terroir élharcosává. Olyan márkává, amely időnként szembe megy a szabályokkal, amelyik úgy akar játszani, hogy látható legyen. Ez többé-kevésbé sikerült és tovább tudott folytatódni, amikor 2016-ban a Rémy Cointreau megvásárolta a lepárlót. De akkor már Mark Reynier nélkül írták tovább a históriát. Ő nem így tervezte, de ezzel mi, whiskyrajongók csak nyertünk.

Mark Reynier a Waterford Distilleryvel tenné fel a pontot a transzparenciára, a terroir kérdésre; arra, hogy vajon a single malt whiskynél ugyanannyira érvényesül-e a termőhelyi karakter, mint pl. a bornál? Egyáltalán érvényesül-e, érezhető-e? Ahogy ők írják: téireoir, utalva Írország nevére a saját nyelvén (Éire).

A Waterford egy régi sörfőzde épületegyüttesében kezdte meg működését Waterford településen, ami Írország legrégebbi és egyben ötödik legnépesebb városa, egyébként egy magyar kisváros népességével, mintegy 60 ezer fővel rendelkezik. A sörfőzdét annak idején, 2004-ben a Diageo építtette. Nyoma sincs itt a viktoriánus romantikának – vas és acél mindenhol, precízen hajlított csövek, hatalmas tér, gépesítés. Tökéletes ellentéte mindez Skócia vidéki, kisméretű főzdéinek, noha a lepárlóüstök kalandos úton kerültek ide: anno a Bruichladdich udvarán állt az egyikük és a skóciai Dumbartonban működő régi Inverleven lepárló számára készültek - régiek, de összesen 19 évet, ha használták őket. Itt új életre keltek. A lepárlóban minden látható. ellenőrizhető, számokkal, adatokkal és egyben végtelen lehetőség a kísérletezésre. Nem az ipari méret, ami a jelentősége, hanem az, hogy ezt a minőség szolgálatába tudják állítani.

Ez persze nem baj, hiszen a tervek is nagyok.

A főzde jelenleg több, mint 70 árpatermelővel van kapcsolatban. Egy-egy termelő egy betakarítás során aratott árpáját egyben párolják le és teszik hordóba, gondosan dokumentálva a folyamatot. Így lesz a whisky single farm single malt, azaz egyetlen farm termésének egyidőben, egyetlen lepárlóban desztillált párlata. Minden egyes aratás eredményét külön kezelik – a földtől a hordóig, majd a palackig. Pontosan visszakövethető, hogy melyik palack whisky melyik termésből és lepárlásból származik. Nemcsak azt dokumentálják, hogy melyik farmer árpáját mikor párolják le, de a gabona fajtáját, talaját is jegyzik. Minden palack hátulján egy kód található, amit ha beütünk a weboldalukon, pontos adatokat kapunk az üvegben található whiskyről, az aratástól a palackozásig, megnézhetjük a talajszerkezetet, képeket nézegethetünk a környékről és még a farm hangjait(!) is meghallgathatjuk.

Nem lenne teljes a kép a megfelelő hordó nélkül, hiszen a párlat eredete csak egy dolog, amiben érlelődik, az szintén nagyon fontos (egyes iskolák szerint a legfontosabb) eleme a folyamatnak. A Waterfordnál ez is gondosan válogatott kombináció: francia és amerikai tölgy, melyek között új hordó is van, és van olyan is, amiben korábban francia vörösbor volt.

A Waterforddal kapcsolatban lévő 70 farm terméséből egyelőre csak néhányat ismerünk – a magyar piacra jelenleg a Ballymorgan, a Sheestown farmok terméséből lepárolt whiskyk jutottak el, illetve egy új projekt, az Organic Gaia 1.1, amely több, kisméretű, organikus farmer termését dolgozza fel.

Az ír whiskey-ipar jelenleg feltörekvőben van, olyannyira, hogy az alig egy-két évtizeddel ezelőtt három nagy lepárló uralta piacon egyre-másra nőnek ki a földből a főzdék. Nem kell sok idő és a lepárlók számában megközelíti nagyobb szomszédját, Skóciát – persze kérdés az, ebből mennyi lesz sikeres, mennyi marad fent és mennyi él majd túl egy esetleges későbbi mélyrepülést is, ha lesz. Az ír whiskey-ben óriási potenciál van napjainkban.

Kínálatunkban elérhető Waterford palackozások:

Waterford Ballymorgan 1.2 (0,7l, 50%)

Waterford Sheestown 1.2 (0,7l, 50%)

Waterford The Arcadian Series Organic Gaia 1.1 (0,7l, 50%)