Blog

Vermouth: az ital, amit nagyon lehet szeretni - koktéltippekkel

A vermouthról általában valami "édes lötty" jut legtöbbünknek eszébe. Pedig a silányabb minőségű vermouthok mellett ma már egyre több kiváló minőségű, a hagyományos készítési eljárásokat maximálisan betartó termék is elérhető a magyar piacon.

Vermouth Day – 2022. március 21. - Vásárolj kedvezményesen! - CSAK 1 NAPIG

A március 21-i Vermouth Day kapcsán ismerjük meg ezt a sokoldalú italt kicsit közelebbről.

Vermouth Day - 2022. március 21.

 

Alábbi kínálatunkat 2022. március 21-én  kedvezményesen megvásárolhatod webáruházunkban és üzleteinkben a készlet erejéig. (az akciós árak csak 2022. március 21-én lesznek elérhetőek.)

 

Milyen is egy jó vermouth?

Az olasz Mancino kétségkívül a vermouth, mint italkategória legjavát testesíti meg. A jó vermouth alapja ugyanis a jó minőségű bor, amelyet aztán borpárlattal erősítenek, fűszerekkel, növényekkel ízesítenek, és esetleg hordóban érlelnek. Vermouthot lehet nagy üzemi méretben, és lehet odafigyeléssel, alapos törődéssel is készíteni. Ez utóbbira eklatáns példa az olasz Mancino  cég. A Mancino tehát a vermouthkészítés egy új dimenzióját képviseli.

Tedd félre az előítéletidet, adj esélyt a sokoldalú Mancinonak!

A Mancino vermouthokat a világhírű bártender, Giancarlo Mancino hozta létre. Megelégelte ugyanis, hogy oly sokan tekintenek lekicsinylően erre az italfajtára. Receptjét úgy alkotta meg, hogy önmagában fogyasztva is különleges élményt nyújtson (ne árasszon el mindent az édes íz), de koktélalapanyagként is sokkal többet tegyen hozzá a végső italhoz. A vermouthokat általában 16- 18 % alkoholtartalommal palackozzák.

Mancino vermouth

A Rosso ízesítéséhez például 38-féle növényt használnak, amelyek közül 10 olyan fűszer, ami az Amaro (egy tipikus olasz bitter) elkészítéséhez is feltétlenül szükséges!

Figyelemreméltó egyensúlyt teremt a kesernyés gyógynövényes íz az édes, fűszeres aromával. Sötét színét a fűszereknek és egy kevés hozzáadott karamellnek köszönheti.

 

Vermouth Mancino Rosso Amaranto (0,75 l, 16%)

Tökéletes egy kiváló Manhattan koktél elkészítéséhez!

Összetevők:

70 ml Woodford Reserve Rye Whiskey,

40 ml Mancino Vermouth Rosso Amaranto,

2 csepp Angostura Bitters

jég

Elkészítés:

Öntsünk jégre a whiskey-t, a vermouthot és a bittert, alaposan keverjük el koktéloskanállal és szervírozzunk hűtött pohárban Díszítésük narancshéjjal.

Chinato 

Vermouth Mancino Chinato (0,5 l, 17,5%)

Mint az összes Mancino termék, a Chinato is kisüzemi vermouth, amelynek összetevőit a világhírű bártender, Giancarlo Mancino saját elképzelése alapján készítik.

A Chinato a három Mancino vermouth (Secco, Bianco, Rosso) házasításából készül Erede di Chiappone Armando Barbera d’Asti D.O.C.G vörösbor hozzáadásával. Ez az aperitif egy gazdag, mély, vörös színű, gyógynövényes ízvilágú lélekmelegítő, ami hűtve, vagy akár felmelegítve is szervírozható!

 

Íme, egy jól bevált Chinato koktélrecept:

Chinato Nail

Összetevők

30ml Mancino Vermouth Chinato,

60ml Nikka Blended Japanese whisky,

20ml Drambuie Liqueur

Elkészítés:

Az összetevőket zúzott jéggel keverd össze és hűtött pohárban szervírozd! Biztos siker, bárhol, bármikor!

Vermouth Mancino Secco (0,75 l, 18%)

Önmagában és koktélnak is tökéletesen használható kiváló minőségű száraz vermouth.

Bronx

Összetevők:

60ml Edinburgh gin

15ml Mancino Vermouth Secco,

15ml Mancino Vermouth Rosso Amaranto,

20ml friss narancslé

Elkészítés:

Egyszerűen öntsd egy shakerbe az összetevőket, rázd össze tört jéggel, öntsd ki egy koktélos pohárba és már kész is!