Hírek

Újdonság Japánból: Yoichi 10 éves single malt

A Felkelő Nap országában, Japánban működő Nikka egy igazi whiskyritkaságot jelentett be: a limitált kiadású Yoichi 10 éves single maltot.

Nemcsak a nagyvilágban, hanem hazánkban is évről évre nő a japán whisky rajongóinak száma, nem véletlenül, hiszen a japánok az autókon és digitális eszközökön kívül a whiskyt is igen magas minőségben készítik.

A japán Nikka cég idén tavasszal egy igazi whiskyritkasággal rukkolt elő: ez pedig nem más, mint a Yoichi 10 éves single malt whisky. Az erősen limitált kiadású tétel japán egyik legidősebb lepárlójából, az 1934-es alapítású Yoichiból származik, amely Hokkaido szigetén található.

A Yoichi 10 éves single malt egy komplex ízvilágú, selymes, ugyanakkor karakteres whisky.
Illata friss, fűszeres és gyümölcsös (sárgabarack, banán) aromákkal hódít, amelyben diszkréten megjelennek a tőzeges jegyek is. Ízvilágát is végigkíséri a gyengéd tőzeges tónus, valamint a tölgyes, gyógynövényes jegyek, lecsengésében pedig a klasszikus Yoichi-ízeket követi hosszan elnyúló füstösséggel. E különleges japán single malt alkoholfokát 45 %-ra állították be. Csupán 4800 palackozás jelent meg belőle világszerte. 
FIGYELEM: A WhiskyNet kínálatában megjelenő tételből az érdeklődők csak 1 db-ot vásárolhatnak (köszönjük a megértést).

Masataka Taketsuru, akinek a Nikkát köszönhetjük…

Masataka Taketsuru (1894-1979)

A tehetséges fiatal vegyész-kémikus, Masataka Taketsuru 1918-ban a Glasgow-i Egyetemen tanult, ahol szoros kapcsolatba került a skót whiskyvel. Masatakától nem volt idegen a szeszipar, hiszen a család sake-főzéssel foglalkozott. A fiatal Masataka Skóciában nemcsak a whiskybe szeretett bele, hanem egy skóciai hölgybe is, akit elvett feleségül.
Japánba való hazatérése után néhány éves szakmai munkát (Yamazaki lepárló) követően 1934-ben megalapította a Nikkát, amely azóta is a japán whiskygyártás megkerülhetetlen alappillérei közé tartozik.
Ez a whiskykülönlegesség 2023 tavaszán csupán néhány prémium vendéglátóhelyen kóstolható egész Európában.

Hol kóstolhatod meg Magyarországon?

Yoichi 10 éves NEW EDITION (0,7L / 45%)

Budapest: Costes Izakaya, Felix Kitchen&Bar, GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar, RumourBar, Seven Cocktail Bar, St. Andrea Restaurant és St. Andrea Wine & Skybar, The Mateo's Drink Bár, Yama Budapest.

(A változtatás jogát fenntartjuk, a lista folyamatosan bővül)