Blog | Gin | Whisky

ÚJDONSÁG: Isle of Raasay

2021 májusában kerültek piacra az első palackok a Belső-Hebridákon fekvő Isle of Raasay szigetről. Most megjelent a WhiskyNet kínálatában több Isle of Raasay palackozás is.

 

Egy skót sziget, tele csodákkal
A varázslatos Raasay-sziget Skócia nyugati partjainál, a Belső-Hebridákon található, egy rövid, 25 perces kompút választja el Skye szigetétől (ahol a sokak által ismert Talisker lepárló sokáig egyeduralkodóként üzemelt). Gazdag történelemmel és lenyűgöző kilátásokkal rendelkező sziget, ahol egészen 2015-ig érintetlenül állt a XIX. században épült „Borodale House” néven ismert épületegyüttes. Abban az évben Bill Dobbie és Alasdair Day - akik 2013-ban találkoztak először és kezdtek álmodozni egy közös lepárlóról, majd az álmodozást tett követte és megvásárolták a birtokot és hamarosan egy modern lepárlót, valamint egy látogatóközpontot hoztak létre saját elképzeléseik szerint. 


A mindössze 161 embernek otthont adó Raasay-sziget egyébként ó-norvégül őzbakot jelent. Skócia ezen szeglete lélegzetelállító természeti szépségével is felhívja magára a figyelmet: csodálatos tájak, lenyűgöző geológiai formák, hitetlenül változatos ökoszisztéma.  


„We are not just making alcohol, we are making spirit.”
Legfontosabb irányelvük, hogy a lepárló minden csepp szeszes italt közvetlenül a szigeten állítson elő, helyben érleljen és palackozzon, helyi munkaerőt alkalmazva. Ezzel arra törekszenek, hogy maximalizálják a sziget befolyását a végső italra, vérbeli helyi termék legyen. Dave Broom utánozhatatlan whiskyírót idézték a szeszfőzde megnyitóján: „We are not just making alcohol, we are making spirit.”
Napjainkban a lepárló már 25 helyinek biztosít munkalehetőséget, szorosan együttműködve más helyi vállalkozásokkal, beágyazódva ezzel a sziget szoros közösségébe.


Hat hordó - egy whisky
A fiatal lepárló alap single malt  kiadásának elkészítéséhez egy tőzeges és egy tőzegmentes párlatot három-három különböző hordótípusban érlelnek: újratöltött rozswhiskey-hordóban, friss Chinkapin tölgyfahordóban és újratöltött bordeaux-i vörösboroshordóban. Az így kapott hat hordó tartalmát keverik össze saját receptjük szerint, hogy egy valódi eleganciával, összetettséggel és karakteres mélységgel rendelkező ital szülessen. Végül a birtok saját kútjának vízével (Tobar na Ba Bàine) hígítják fel 46,4%-os abv-re.
 

Az Isle of Raasay gin a főzde másik zászlóshajója

A tízféle botanikai összetevőből készülő kézzel készített skót gin legfontosabb összetevője a helyben termő Raasay-boróka. A növényeket Dr. Stephen Bungard helyi botanikus segítségével választották ki, igaz ez a borókára is, amely a legmagasabb minőségű a szigeten. Ennek ízéhez válogatták a többi kilenc összetevőt, például a narancshéjat, a citromhéjat, koriandermagot. Ezek egy részét a helyi gabonából készült párlattal együtt háromszorosan párolják le, egy másik részét viszont csak a lepárlóüst ginkosarába („copper gin basket”) rakják bele, hogy megőrizzék azok élénkségét. Végül a birtok saját kútjának vízével (Tobar na Ba Bàine) hígítják. Íze élnék és vibráló, tele élettel és gazdag rebarbarás és citrusos jegyekkel. Lecsengése pedig magába foglalja Raasay stílusát és karakterét.

A WHISKYNET KÍNÁLATÁBAN ELÉRHETŐ ISLE OF RAASAY TERMÉKEK