Blog

ÚJDONSÁGOK: a 2023-as Whisky Show-n debütáló italok

Mint szinte minden évben, idén is sikerült olyan palackozásokat beszereznünk, amelyeket az idei Whisky Show-n ismerhetett meg a hazai közönség. Ezek között mindegyik másért figyelemre méltó.

Megjelentek a WhiskyNet első saját whiskyjei GoodSpirit Experiment néven

GoodSpirit Experiment by WhiskyNet Batch 1. (50 cl / 48%)

GoodSpirit Experiment by WhiskyNet Batch 2. (50 cl / 48%)

Az együtt gondolkodás a györkönyi Vitalis KFt-vel (Márton és Lányai pálinkafőzde), Márton János tulajdonos, párlatmesterrel, kollegájával, a gyártásvezető Krausz Frigyessel (Fricivel) 2016-ban kezdődött. Az érleléshez nyolc kisméretű, magyar tölgyfahordót használtunk 2-2-t a kőbányai Doliumtól, mádi Kalinától, mecseknádsdi Weimerttől és Roy Barriquetól. Mind a négy kádárüzemtől egyik hordó közepes, míg a másik heavy pörkölésű volt. Így tudtunk nemcsak a malátával (Müncheni és Pilseni), hanem az érleléssel is kísérletezni. A nyolc hordóból, most hatot palackoztunk le, négy hordót a Batch 1-ben, míg két hordót a Batch 2-ben házasítottunk össze. Két hordót pedig tovább érlelünk a jövőre megjelenő Batch 3-ba. Az első lepárlás pot stillben, míg a második oszlopüstben történik a finomabb, lágyabb aromák elérése érdekében. Egy izgalmas vállalkozás elején tartunk, az egyes Batch-ek mind egyediek, megismételhetetlenek, egy fejlődési folyamat egy-egy állomását jelzik.

Fókuszban a tokajis hordó
A tokaji hordó újra hódít, hiszen az Arran és a walesi Penderyn is előrukkolt egy tokajis finiseléssel. Az Arran már nem először csurgatta nemes nedűjét tokajis hordóba, a walesi cég azonban először kísérletezett ezzel, és bizony nagyon jól sikerült nekik a tokajis út…

Penderyn Single Cask Tokaji Finish- WhiskyNet Edition (T05) (0,7L / 49,8%)

Kizárólag a WhiskyNet számára készült exkluzív palackozás, a Penderyn keverőmestere Aista Phillips által választott single cask kiadás, tokaji hordós utóérleléssel. 350 palack készült belőle összesen, 49,8%-on palackozva.
Illat: Kimondottan édes jegyek: méz, karamell, vanília, némi sárgabarack, fűszeres gyümölcsök, almakompót kis fahéjjal a végén
Íz: Lédús sárgabarack, vanília, áztatott mazsola, cukrozott mandula gyömbérrel és fahéjjal
Lecsengés: Malátás, diós, némi tölgyes és fahéjas jegyek a végén
Arran 2012 10 éves Peated Tokaji Cask Finish (0,7L / 48%) 


 

Arran 2012 10 éves Peated Tokaji Cask Finish (0,7L / 48%) 
A 2012-ben lepárolt füstös karaktereket mutató Arran single malt whisky 18 hónapos utóérlelésre a tokaji Patricius pincészet korábban aszú borok érlelésére használt hordóiba került. Érlelésének teljes idejét Arran szigetén töltötte. Füstössége 42 ppm. Speciálisan a magyar piacra készült, és kizárólag a magyar piacon érhető el.

The Hearach (Isle of Harris) single malt (0,7L / 46%) 
Több mint 8 év várakozás után a lepárló 2015-ös alapítása óta elérkezett a várva-várt pillanat: Nagy sikerű ginjük, az Isle of Harris után piacra kerül az Isle of Harris Distillery első single malt-ja is, a „The Hearach”! Az ital neve egy Harris szigeti lakost jelent, a lepárló hosszú távú küldetése pedig, hogy megélhetést biztosítson a sziget lakosságának, és visszafordítsa a népességcsökkenést.

Arran 17 éves 2023 (0,7L / 46%)
Arran Signature Series Edition 1-Remnant Renegade (0,7L / 46%)
Fercullen 15 éves Single Grain Madeira Finish (0,7L / 46%)
Fercullen 'The Gate' Amarone Finish - The Estate Series 3 (0,7L / 46%)
Glenglassaugh 12 éves (0,7L / 45%)
Glenglassaugh Portsoy (0,7L / 49,1%)
Glenglassaugh Sandend (0,7L / 50,5%)
Glengoyne Cask Strength Batch 010 (0,7L / 59,2%)

Meikle Toir palackozások
 

Plantation Black Cask rum (0,7L / 40%)

Plantation Sealander rum (0,7L / 40%) 
 

Plantation Vintage 2010 Panama rum (0,7L / 51,4%)