Ír lepárlók

TULLAMORE DEW

Régió: Cork - Munster Alapítva:1829 Tulajdonos: Cantrell Cochrane

 

Írország középső vidékén, a Midlands árpaföldjei közt, a Kilbeggan lepárlótól nem messze található a nagy múltú Tullamore Dew, amely a 19-ik században a legnépszerűbb ír lepárlóként volt ismert. Az 1829-ben alapított üzemben ma már a Tullamore Dew Heritage Centre névre hallgató látogatóközpont működik, finom nedűjét pedig Midletonban főzik, neve azonban ma is egyet jelent az ír whiskeyvel.

 

Az eredetileg Tullach Mohr, vagyis „Nagy Hegy” feliratú címkével forgalomba hozott ital a cég első igazi tulajdonosa, Daniel E. Williams monogramja után kapta ma is ismert, jól csengő márkanevének utótagját (jelentése: harmat), melyet aztán a korabeli marketing egyik legszebb példájaként évtizedeken át a cég szlogenjébe is beépítettek: a kiváló italt a „Give every man a dew!” vagyis „Harmatot mindenkinek!” jelmondattal hirdették világszerte. A siker nem is váratott magára, a Tullamore Dew hamarosan nem csak Európában, de a tengerentúlon is hihetetlen népszerűségre tett szert.

Daniel E. Williams

A nagy gazdasági világválság azonban természetesen az ír whiskey-ipart is sújtotta. A nehézségekre a vállalat akkori vezetője, D. E. Williams egy amerikai utazása során talált megoldást, de az elsőként forgalomba hozott ír kevert párlat is csak időleges sikereket hozott. Az ötvenes évek ír whiskey-válságát a Tullamore Dew is megsínylette, s végül 1959-ben a lepárló a John Powers & Son, majd az Irish Distillers tulajdonába került.   

Az azóta Midletonban készülő Tullamore Dew persze még ma is az egyik legnépszerűbb ír whiskey, amit az éves szinten eladott több mint 2,5 millió palack is jelez. A háromszoros lepárlás és a füstmentes főzési eljárás jóvoltából különlegesen könnyed és aromás ital ma is az ír-barátok egyik legnagyobb kedvence.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.