Skót whisky | Blog

Tomatin: The softer side of the Highlands

A Tomatin lepárló whiskyjeit a marketingesek a „The softer side of the Highlands” szlogennel népszerűsítik. Ennek a szlogennek és még jónéhány műhelytitoknak jártunk utána, megszellőztetve néhány palackot…

Highland könnyedén…

A Tomatin lepárló a Monadhliath-hegy lábánál fekszik, csupán néhány kilométerre a híres Loch Nesstől. Az egyik legmagasabban működő lepárló a highlandi régióban, a tenger szintje felett 315 méterrel.

A Tomatin whiskyk nagyon szerethető, kellemesen könnyen fogyasztható whiskyk, amelyek magukban hordozzák a tipikus highlandi aromákat. Ebben az évben egy új sorozattal is előrukkoltak.

 

Tomatin Legacy (0,7 l, 43%)

A legacy jelentése: örökség.  A névadás a lepárló megkerülhetetlen fontosságára utal az azonos nevű város életében. A környék és akkor még Tomatin falu ugyanis egy elszigetelt és csendes hely volt a főzde 1897-es megnyitásáig. Tomatin ezután viszont növekedni és fejlődni kezdett, olyannyira, hogy utóbb a városi rangot is megkapta a település. A Legacy kiváló bevezetést ad a Tomatin maltok könnyed és ízletes világába. Ugyanakkor a szűzhordók használata vibráló, élénk és csábítóan édes jegyekkel gazdagítja ezt a maltot. És büszkén leírhatjuk, hogy egy díjnyertes palackozásról van szó: GOLD 2019 San Francisco WSC

Ízvilága könnyed és finom, cukorkás édességgel, amelyet fenyőre emlékeztető jegyek fűszereznek. Citromfagyi, ananász és ropogós zöld alma, frissen sütött piskóta ízével is találkozhatunk. Lecsengése könnyű, tiszta, frissítő.
 

Tomstin

 

Tomatin 18 éves (0,7 l, 46%)

Egy világklasszis malt, amelyet 18 évig érleltek. Az érési periódus utolsó szakaszában pedig spanyol Oloroso sherryhordóba tették át. Nem hűtve szűrt, bársonyosan sima ital. Kvalitásairól sokat elmond, hogy a legnagyobb italversenyeken több aranyérmet is nyert az elmúlt években. Az elsőtöltésű Oloroso sherryhordó hatására csokoládés, könnyed tölgyes, mézes jegyekkel gazdagodott. Lecsengése hosszú, édes, enyhén száraz.
 

Tomatin 18 éves

Tomatin Cask Strength (0,7L 57,5%)

Cask Strength - vagyis hordóerősségű, ami annyit jelent, hogy hígítatlanul kerül a hordóból a palackba a whisky. Ezek a kiadások jóval intenzívebb, gazdagabb élményt tudnak nyújtani, főleg, ha pár csepp vizet adunk hozzájuk, ezáltal ugyanis az aromák szépen kinyílnak. Ez tehát a legélénkebb Tomatin-malt, amelyet első töltésű bourbon- és Oloroso sherryhordókban érlelnek. Többszörösen díjnyertes palackozás.

Tomatin Cask Strength 

 

Van új a nap alatt: French Collection sorozat

A Tomatin lepárló 2021-ben adta ki French Collection sorozatát, amelyben azt kívánja bemutatni, hogy a különböző hordós utóérlelések milyen hatással vannak egyazon párlatra.
 

Tomatin 2008 12 éves Sauternes Cask Finish (0,7l, 46%)

A 2008 különböző napjain, de azonos módon desztillált párlatokat először hagyományos, whiskyérleléshez használt tölgyfahordókba (nincs információ, hogy first fill vagy refill hordók voltak-e), majd Monbazillac, Sauternes és Rivesaltes boroshordókba helyezték át a végső érleléséhez.

Ezt a palackot 2008-ban párolták le és 2017-ben helyezték át francia Sauternes boroshordóba. Összesen 12 év érlelés után palackozták 46%-os abv-vel. Ízében megmutatkoznak a mézes és kókuszos jegyek némi gyömbér kíséretében. Lecsengése csodálatosan édes és friss, amely a Sauternes-boros hordóra utal.
 

Tomatin 2008 12 éves Monbazillac Cask Finish (0,7l, 46%)

Ezt a tételt 2017-ben helyezték át francia Monbazillac boroshordóba. Összesen 12 év érlelés után palackozták 46%-os abv-vel. Ízében fellelhetők az édes gabonafélék tejcsokoládéval és méhpempővel kombinálva, majd megjelennek a finom fűszerek és diós ízek is. A lecsengése pedig dióban és juharszirupban gazdag.
 

Tomatin 2008 12 éves Rivesaltes Cask Finish (0,7l, 46%)

Ezt a palackozást 2017-ben helyezték át francia Rivesaltes boroshordóba. Összesen 12 év érlelés után palackozták 46%-os abv-vel. Ízében kiválóan tetten érhető a francia Rivesaltes borok aromagazdagsága, lecsengése pedig bársonyosan hosszú. Az ital aromái sokáig velünk maradnak.