Skót lepárlók

TOMATIN

Kiejtés: {tom-AH-tin} Régió: Highlands (Speyside) Alapítva: 1836

Ahogy azt a régió megjelölése is sugallja, a Tomatin lepárló maga az ellentmondás. Skócia legnagyobb szeszfőzdéje ugyanis a Speyside régió nyugati határvidékén, a Findhorn folyó völgyében áll, valójában mégis egy tipikus Highland itallal van dolgunk, amit nem csak a palackok címkézése, de a malt vaníliásan édes, kissé fűszeres, már-már likőrös íze is igazol.

Látszólag szépen illik is hozzá keltából eredeztetett neve, melynek jelentése: borókabokrok hegye.

 

A Tomatin  lepárló azonban egyáltalán nem olyan szerény, amilyennek kedves neve alapján gondolnánk; valójában egy valóságos ipari monstrummal van dolgunk. Az eredetileg kicsiny, két üstöt működtető üzem ugyanis a múlt század közepétől mindig újabb és újabb bővítéseket élt meg, és 1974-ben már összesen 23 desztilláló berendezést működtetett. Az óriási, ipari jellegű gépek egy része ma már nem működik, és a főzde egykori 13 millió literes kapacitása is csökkent, a Tomatin  azonban ma is sokkal inkább hasonlít valamiféle acélüzemre, semmint békés lepárlóra.

 

A jelenlegi 5 millió literes termelés nagy része hagyományosan a cég saját kevertjeit, a Big-T, a The Talisman és az Antiquary nevű blendeket gazdagítja; de ma már szerencsére számos kiváló single maltot is megízlelhetünk – főként független palackozók jóvoltából.