Blog

Szűcs Zoli, italszakértőnk: „Mindig úgy gondoltam, hogy a WhiskyNettől szeretnék nyugdíjba vonulni”

A „régi motoros” whiskynetes vásárlók közül talán nem nagyon létezik olyan, aki ne ismerné Zolit, vagy nem találkozott volna vele valamelyik üzletünkben vagy rendezvényünkön. De a neten is „össze lehetett vele futni”, mint a WhiskyNet italszakértője.

 Most nyugdíjba vonulása kapcsán beszélgettünk vele. 

Te voltál a WhiskyNet történetének első munkavállalója és te vagy a WhiskyNet történetének első nyugdíjba vonuló munkavállalója is. Hogyan találtál rá anno a WhiskyNetre? 
Az interneten nézegettem az italokat 2007 tájékán, és ott bukkantam rá a WhiskyNetre, amely akkoriban még csak egy csomagküldő szolgálatként működött egy szentendrei raktárral. Évente több alkalommal – jeles események közeledtével (karácsony, húsvét, stb.) – nyílt napot tartottak, amelyeken én mindig megjelentem, és fél napokat töltöttem a raktárban, nézegetve, olvasgatva az italokat. A WhiskyNetnél ismertem meg a skót single maltot, mint fogalom, és sokat olvastam róluk. Volt, hogy záráskor is még ott ténferegtem a polcok között, így lelkesedésem feltűnt a tulajdonosoknak (Kati és Zsolt), akikkel később többször is hosszasan beszélgettem az italokról. Egy ilyen alkalommal megkérdezték, hogy lenne-e kedvem náluk dolgozni, mert hamarosan boltot nyitnak, én pedig örömmel elvállaltam.

A WhiskyNet italszakértőjeként

A WhiskyNetes munkavállalásod előtt mivel foglalkoztál?
Kezdetben buszos cégnél dolgoztam, rengeteget utaztam külföldre (Ausztria, Olaszország, Svájc, Németország, stb.), majd egy pénzszállító cégnél helyezkedtem el, utána jött az éles váltás a WhiskyNetre, ami életem egyik legjobb döntése volt. 

Mióta vonzanak a prémium italok?
15-16 éves lehettem, amikor édesapán vett egy skót whiskyt az egyik orvosnak, de az orvos nem fogadta el, így addig kunyeráltam nála az italt, hogy végül kötélnek állt, és nekem adta, egy feltétellel: nem bonthatom fel, amíg nagykorú nem leszek. Ez olyan kedves emlék számomra, hogy azóta sem bontottam fel ezt a bizonyos italt, ereklyeként őrzöm. Akkoriban nagy elánnal kezdtem keresni és gyűjteni a jóféle italokat a szekrény tetejére, amelyek később méltóbb helyre kerültek, az otthoni bárpultom polcaira.

Zoli kedvenc “hagymája”


Hány évet töltöttél el a WhiskyNet kötelékében?
Másfél évtizedet, és már az első időszakban annyira jól éreztem magam, hogy elhatároztam, megpróbálok innen nyugdíjba menni, ami szerencsére sikerült is ?

Tudod, hogy hány üveg palackot értékesítettél 15 év alatt? Nem hisszük el, hogy nem számoltad??
Áhh, képtelenség ezt számontartani. 15 év alatt biztos eladtam jó pár raklapnyi prémium italt, öröm volt beszélni róluk, és a kezemben tartani őket.  

Gyakorlatilag a WhiskyNet fennállása óta a cég üzleteiben dolgozol, mindegyik boltban megfordultál, sokan veled kötik össze az első prémium italuk megvásárlását. Sikerült a vásárlókkal baráti viszonyt is kialakítanod?
Igen, sok olyan vásárló van, akivel nagyon jóba lettem, és miattam is jártak be a boltba. Sőt, akad olyan vásárló is, akivel még anno, a korábban említett nyílt napokon ismerkedtem össze a raktárban. Szívesen gondolok vissza ezekre a kapcsolatokra, beszélgetésekre. 

Zoli a Veres Pálné u-i 8. szám alatti üzletben 

Számos érdeklődőbe és vásárlóba te ültetted el a kíváncsiság magját először a WhiskyShopban (ami ma már GoodSpirit Shop névre hallgat), később pedig a C+C Boltban. De a Whisky Show-k elmaradhatatlan „bútordarabja” is voltál.  A hosszú évek alatt biztosan adódott néhány kedves vagy éppen pikáns történet. Megosztanál velünk néhányat az emlékezetes pillanatok közül?
Igaz, már jó régen volt, de egyszer az egyik vásárló visszahozott egy 18 éves Bunnahabhain skót single malt whiskyt azzal az indokkal, hogy rossz. Persze az italnak az ég világon semmi baja nem volt, csak a kedves vásárló még sosem ivott füstös whiskyt, és az íze miatt azt hitte, hogy megromlott…
Illetve a boltban néhányszor előfordult kisebb lopás, és egyszer sikerült nyakon csípnem a tolvajt, ahogy a kabátja alá rejtette az italt. 

Jóféle dramok

Milyen italokat kedvelsz leginkább? Whisky, rum, gin, stb.? Gyűjtöd is őket?
Korábban sokféle italt kipróbáltam, és gyűjtöttem whiskyt, rumot, cognacot, de ma már csak különleges skót malátawhiskyt gyűjtök. 

Zoli saját bárpultjánál


Számolod, hogy hány darabos az otthoni gyűjteményed?
Nagyságrendileg száz ital állhat megbontatlanul a polcokon, főleg whisky, és néhány rum, például a Plantation rum limitált WhiskyNetes kiadásai, és az említett bárban kb. százötven-kétszáz palack van nyitva, amelyekből időről időre fogyasztunk. 

Melyik a legkülönlegesebb palackozásod, illetve mi volt az a legexkluzívabb ital, amit felpattintottál, és milyen alkalomra?
Az 1954-es Glenfarclas Family Cask és „porosodik nálam” két Port Ellen palackozás is a polcon. Nem különösebben várok alkalmakra, hogy felbontsak egy-egy italt. Nemrég például egyik vasárnap délután egy jó társaság volt otthon, és kinyitottam egy 39 éves Glendronach-ot. Később néztem meg a neten a külföldi oldalakon az árát, akkor volt ötezer euró. Azóta mindig megnézem a neten, mit ne bontsak fel…

Zoli és a csapat a WhiskyNet 5. születésnapi rendezvényén

Mi volt a legkedvesebb WhiskyNetes emléked?
Már pár éve a cégnél dolgoztam, amikor a tulajdonosok elvittek egy skóciai körútra, ahol több lepárlót (Glengoyne, Springbank, Glenfarclas, Arran, stb.) is meglátogattunk. Előtte sosem voltam Skóciában, és az ország hangulata, a tájak, a lepárlók egyből megfogtak. Rengeteget tanultam az út során, mert szinte mindegyik lepárlóban megmutattak a whiskykészítés folyamatait egészen a palackozásig. Ez az út nagyon hasznos volt számomra és nagyszerű élmény. 

Springbank és társai…

Amikor a cég a városban nyitott üzletet, te télen-nyáron szinte minden nap bringával jártál Szentendréről Budapestre dolgozni. A bringázás a hobbid, vagy van más kedvenc időtöltésed is?
Nagyon szeretek bringázni, nemcsak költségkímélő, de jót tesz a mozgás is.

Vissza fogsz még járni a pult mögé akár „beugróként” a húzósabb időszakokban? 
Tervezem, hogy egy-két napra visszajövök a boltba, ha szükség lesz rám, és szívesen megyek a nagy kiemelt rendezvényekre is, mint a Whisky Show, Rum Show, stb.

Mik a terveid a nyugdíjas éveidre?
Nem vagyok az a nagyon tervezős típus, élvezni szeretném a nyugdíjas éveimet, és figyelni fogok arra, hogy ne legyenek porosak a palackok az otthoni bárpulton…

Skóciai utazás

VILLÁMKÉRDÉSEK:
gyerek és unoka: egy lány, két unoka
whisky vagy rum: a whisky örök szerelem, de mostanában a rum is előkerül
sör vagy bor: bor (korábban sörös voltam, de amikor bejöttek a WhikyNethez a borok, megkóstoltam őket, és ez lett a „vesztem”)
kávé vagy tea: egyik sem
film vagy sorozat: sorozat
zene: jazz
hobbi: szenvedélyes gyűjtögető vagyok, így ennek a hobbimnak is fogok hódolni, de szeretek szabadtűzön főzni és sütögetni is. 
saláta vagy hús: hús
kiállítás vagy színház: színház
tél vagy nyár: nyár

 

Szűcs Zoli Turné – 2023. április 12-14.     
Legidősebb kollégánkat, Szűcs Zolit talán be sem kell mutatni nektek. 15 éve van a WhiskyNet kötelékében és ez idő alatt számos rendezvényen találkozhattatok vele, a mindennapokban pedig több üzletünkben is. Zoli fiatalos lendülete dacára betöltötte a nyugdíjkorhatárt, így búcsút int a mindennapos munkába járásnak. Ám mielőtt kilépne a WhiskyNet csapatból, tesz egy „kirándulást”, hogy tőletek is el tudjon búcsúzni. 2023.04. 12-én Zoli turnéra indul, melynek keretében az üzleteinkben tudok vele találkozni, beszélgetni, koccintani. 

Zoli turnéjának menetrendje: 
2023.04.12. GoodSpirit Shop Belváros, Veres Pálné u.7
2023.04.13. GoodSpirit Shop ETELE (Etele Plaza)
2023 04.14. C+C Bolt (III. ker. Szőlőkert u. 4/B)
GYERTEK MINÉL TÖBBEN, ÉS KÖSZÖNTSÉTEK ZOLI KOLLÉGÁNKAT!

KÖSZÖNJÜK A WHISKYNETNÉL TÖLTÖTT MUNKÁS ÉVEIDET, ÉS BOLDOG NYUGDÍJAS ÉVEKET KÍVÁNUNK NEKED!

A WhiskyNet Csapata