Blog

Személyes ízélményeink – személyes ajánlásaink

Kedvenceinkkel indítjuk a WhiskyNet születésnapi eseménysorozatát! Neked melyik ízlik leginkább? Személyes ízélményeink – személyes ajánlásaink

16. születésnapunk alkalmában sok mindennel készültünk: akciók, kedvezmények, és ha betoppansz üzletünkben, még egy dram italra is meginvitálunk. 
SZÜLETÉSNAPI AJÁNLATAINK!

 

Citadelle Jardin dÉté gin (0,7L / 41,5%)
A Citadelle Jardin d'Eté egy francia gin, amely a nyár érzetét szeretné átadni ízeivel, erre utal a neve is. Ha szereted a frissítő és citrusos italokat, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod. Az ízvilága nagyon harmonikus, a citromhéj, a sárgadinnye és a narancsvirág jól kiegyensúlyozzák egymást. A ginnek van egy enyhe fűszeressége is, amely még izgalmasabbá teszi az ízét. Az alkoholtartalma 41,5%-os, így tökéletes alapja lehet koktéloknak, de Gin&Tonic formájában is remek választás. 

Drumshanbo Gunpowder gin (0,7L / 43%) 
Ebbe a ginbe még azelőtt beleszerettünk, hogy megkóstoltuk volna. A „nyantilop” sztori teljesen megvett minket. Kóstolás után pedig tudtuk, hogy megvan az új kedvenc. Az ír ginek valahogy mindig kiválóan sikerülnek. Itt sem történt máshogy. Fűszeres, egyedi ízvilágot képvisel a kínai citrom, a macedón boróka és zöld tea egyvelege.  A nyár kötelező kelléke. 4cl Drumsanbo + sok jég + fél üveg J.gasco dry bitter = boldogság!

Glencadam Origin 1825 (0,7L / 40%)
Méltatlanul keveset emlegetett ital, pedig ár-érték arányban egy kiemelkedő tétel. Az tetszik benne – és úgy általában a Glencadam termékekben –, hogy illatban és ízben teljesen mást mutatnak. Első blikkre könnyű, illatos, fűszeres fehérborra emlékeztető jegyekkel kecsegtet, majd a kóstolás alkalmával előbújik az édes gabona, mézes hatás és az Oloroso hordóból származó diós „beütés”. Csak ajánlani tudom.

Tamdhu 12 éves (0,7L / 43%)
A Tamdhu egy speyside-i single malt, amelynek az a különlegessége, hogy 100%-ban kiváló Oloroso sherryhordós érlelést kap, amely gazdag, telt ízeket eredményez. A ritka és drága sherryhordók miatt, főleg a minőségre helyezik a hangsúlyt a whiskykészítés során, nem a mennyiségre.  A 12 éves Tamdhu illatában némi mentol és a frissen sült fahéjas csiga illata fedezhető fel. Ízében pedig banános, kekszes, selymes, édes jegyeket érezhetünk. A lecsengése pedig szintén édes, aszalt gyümölcsös egy cseppnyi tőzegfüsttel, tehát az édesszájúak semmiképpen se hagyják ki!

anCnoc 18 éves (0,7L / 46%)
A fiatalabb verziók nem igazán nyűgöztek le, noha őszinte maltoknak tartom őket, és ez sokat jelent.... ellenben a 24 éveset imádom az érett ízeivel. de ez is közel van hozzá! Illat: kicsit nehezen nyílik, de kezdenek felsejleni a gyümölcsös dolgok: narancs és alma, egy pici citrom, és enyhe rumos-diós aroma. Íz: édes, karamelles (sós karamelles?), egy zacskó narancsos cukorka, dió, lekvár, minimális borsosság, egy kis muskotály. Lecsengése lassan szárazba fordul át, némi aszalt gyümölcsös jelleggel. Narancsos diótorta. Komoly malt, nagyon édes, mézes palackozás.

Tomatin Cask Strength (0,7L 57,5%)
Egy élénk malt a skót Felföldről (ráadásul az egyik legmagasabb tengerszint feletti magasságban fekvő lepárlóból), amelyet első töltésű bourbon- és Oloroso sherryhordókban érlelnek. A sherryhordó hatása jelentős, juharszirupra és gyömbéres sütire emlékeztető jegyek. A lecsengés hosszú, száraz és fűszeres. Vízzel a vanília válik dominánssá, de marad némi csípős keserűség is.
Ez a palackozás is sok érmet zsebelt be a különböző nemzetközi megmérettetéseken. Ajánlom azoknak, akik jó ár-érték arányú palackozásokat keresnek, de nem ilyednek meg a magasabb alkoholtartalomtól sem.

Bobby's gin (0,7L / 42%) 
Bobby’s – A Bobby’s gin tökéletes példa arra, milyen, ha egy nagyszerű ötlet több évtizedes szakértelemmel találkozik. Az indonéz származású holland bevándorló, Jacobus „Bobby” Alfons unokái 2012-ben bukkantak nagyapjuk elfeledett receptjére, amiben a holland nemzeti italt, a Jenevert keverte otthonából származó fűszerekkel. A receptet Ad van der Lee lepárlómester segítségével tökéletesítették, és két év után megszületett a Bobby’s Dry gin. A Bobby’s kortárs gin, azaz tradicionális európai, és Bobby receptje nyomán egyedi indonéz ginfűszereket – például citromfüvet, szegfűszeget, és kubebaborsot használnak fel készítéséhez. Kellemesen frissítő ízvilága ideálissá teszi egy Gin&Tonikhoz, amit szegfűszeggel és/vagy egy friss narancsszelettel ajánlok fűszerezni.

Isle of Harris gin (0,7L / 45%) 
Bízvást állíthatom, hogy az egyik legjobb gin, amit valaha kóstoltam. Önmagában kóstolva se bántó a megszokottnál magasabb alkoholfok (45%), kellemesen citrusos meglepően lágy, mégis összetett ital. Különlegessége egy tengeri cukormoszatnak köszönthető, amit a mai napig kézzel szednek Harris szigetének gyönyörű partjainál, így minden egyes Harris gin egy frissítő tengerparti reggel illatát rejti magában. Biztos pont lehet az egyre növekvő ginkínálat világában, mind koktél mind egy hűsítő G&T alapjaként.

Clement 10 éves rum (0,7L / 42%) 
Egy igazán különleges, itthon méltánytalanul elfeledett, Rhum-különlegesség. A megszokottól eltérően a francia stílusú Rhumok nem melaszból, hanem közvetlen a cukornád frissen préselt levéből készülnek 0g extra cukor hozzáadásával. Ennek a csodálatos italnak minden egyes cseppje minimum 10 évet érlelődött a festői Martinique szigetén. Kellemesen lágy nem túl édes, igen komplex ízekkel rendelkezik. Aki szeretné megismerni a rumok világát, annak kötelező darab. És hogy miért is Írják egy extra h-betűvel a Rhum szót? A helyiek szerint ez nem egyszerűen rum, hanem Rhhhhhhum, ami egy igazi karibi életérzés, aminek egy darabkája megtalálható minden egyes Clement palackban.

MAC-TALLA Terra (0,7l, 46%)
Ez az ital tele van minden földi jóval! 😊 Ez az Islay szigeteki whisky egy igazán bársonyos, hosszú lecsengésű füstkavalkád. Szerencsére a tőzeg mellett még a gabonás, kicsit vaníliás ízvilág is kellemesen érezhető. Évekig csak a füstös whiskykért rajongtam, aztán valahogy alábbhagyott ez a szerelem. Aztán tavaly tettem egy próbát, hogy mégis hányadán állunk. Elsöprő élmény volt!  A Morrison Scotch Whisky Distillers adott egy olyan új élményt a tőzegbombák terén, hogy le a kalappal! Igaz, nem nyáron bontanám ki, de egy borongós novemberi estén, vagy egy szélfútta áprilisi hétvégén tökéletesen megállja a helyét, megmelengeti a testet-lelket.