Blog | Rum

A szellem kísérte rum: Bacoo

A Bacoo rum a Dominikai Köztársaságból származik és nevét egy kívánságteljesítő szellemről kapta. Ittál már olyan rumot, amelynek palackjaiban szellemek tanyáznak? Ha nem, most pótolhatod.

Szellem lakta rumospalackok

A Bacook (BAH-KU) különleges mitológiai szellemek, akik Karib-tengeren úszó üres rumospalackokban tanyáznak és varázserejüknek köszönhetően gazdájuk minden kívánságát teljesítik. Azt nem tudni pontosan, hogy kik az ő gazdáik, de azt igen, hogy nem csupán három kívánságot teljesítenek, hanem többet is. A Bacoo nagyon hasonlít a kelta mitológia manójához, voltaképpen egy törpeszerű karakter, jellegzetesen nagy szemei, hosszú karjai és lábai vannak és banánnal, valamint tejjel táplálkozik. Nem csupán három kívánságát teljesíti a tulajdonosának, hanem akár többet is. A Bacoo szó egyébként számos nyugat-afrikai nyelvben egész más jelentéssel bír: ott "kis testvért" vagy "alacsony férfit" jelent. A Bacoo szeret trükközni, mivel képes megváltoztatni az alakját, vagy akár láthatatlanná válni és kellemetlen helyzetbe hozni a körülötte lévőket. A fáma arról is szól, hogy mit tegyél, ha egy Bacoo-val van dolgod.  Az a legjobb, ha egy kis banánnal üres üvegbe csalogatod, majd gyorsan ledugaszolod a palackot.

 

Bacoo rumok

A környezetbarát Bacoo szereti a Földanyát

A gyár és a cég a Dominikai Köztársaság meseszép helyén, San Pedro de Macorisban található. A Bacoo szeretné tisztán tartani a Földet, azok állatait, a tengereket és az egész természetet, bárhol is legyen az a világban.

Elmondásuk szerint, a nem túl távoli múltban a cégek a hulladékukat az óceánba dobták, vagy barlangokban tárolták azokat. Ez káros környezeti hatásokhoz vezetett. Ez ellen küzd a Bacoo hosszú évek óta. A termelés során visszamaradt hulladékot, biomasszát pedig újrahasznosítják, miként a keletkező szén-dioxidot is. A Bacoo a világ egyik legzöldebb lepárlójának mondhatja magát.

Rumkaland a Dominikai Köztársaságban

A fenti legendáról elnevezett rumokat – ahogy fentebb említésre került – a Dominikai Köztársaság szívében, San Pedro de Macorisban gyártják. A saját farmjukon termesztett cukornádnak közvetlen a levét használják fel - tehát nem készítenek belőle melaszt - majd a lepárlást követően ex-bourbonhordókban érlelik a párlatot szintén helyben lévő tárolóházakban. A lepárló három legfontosabb alapelve a minőség, a következetesség és a karakteresség. Ezen elvek mutatkoznak meg a cég kiadásaiban is.

Íme, a szellem lakta Bacoo rum:

Rum Bacoo 4 éves

Rum Bacoo 4 éves (0,7l, 40%)

Ez a dark rum 4 évig érlelődik tölgyfahordókban. Friss és gyümölcsös ízvilágát a trópusi jegyek uralják, mint a papaya, a banánkenyér, a mandulavaj és a karamellizált ananász.

Bacoo 3 éves White Rum

Rum Bacoo 3 éves White Rum (0,7l, 43%)

Ez a fehér rum 3 évig érlelődik tölgyfahordókban, majd szénen átszűrve elveszti az érleléstől kapott színeket. Természetesen ez a gyártási folyamat a rum ízét nem befolyásolja. Áttetsző, fehér színe miatt előszeretettel használják a bártenderek koktélok alapanyagaként, hiszen az ital úgy közvetíti a trópus ízvilágát, hogy közben nem "színezi" be a készülő koktélt.

Rum Bacoo 7 éves

Rum Bacoo 7 éves (0,7l, 40%)

Ezt a dark rumot 7 évig érlelték tölgyfahordóban, amelynek köszönhetően gazdag és telt jegyekkel tökéletesedett. Tökéletes választás lehet rumkoktélhoz, vagy egyszerűen csak egy csepp gyömbérsörrel. Ízében a gyümölcsös jegyek uralkodnak, mint a karamellizált banán és a mazsola.

Rum Bacoo 11 éves 

Rum Bacoo 11 éves (0,7l, 40%)

A Bacoo rum ezen palackozása oszlopos lepárlóberendezésben készül, majd a párlatot nem kevesebb, mint 11 évig hagyják érlelődni tölgyfahordókban. Ízében karamellizált dió, a csokoládéba mártott kávébab és a vanília dominál, némi tölgyes felhanggal. Kiváló választás lehet ajándékba is.