A Whiskyről

Szakkifejezések

Ageing Érlelés. A whisky meghatározó jellemzőit a tölgyfahordókban történő érlelés során kapja. Palackozás után a whisky már nem érlelődik tovább. 
Analyser still Párologtató lepárlótorony. A gabonapárlatok desztillálása során, a folyamatos lepárlás első lépése, amelyben egy hatalmas lepárlótoronyban az alkoholt és a vizet – eltérő forráspontjuk révén – szétválasztják egymástól. 
Angel’s share Angyalok jussa. Az érlelés során a hordókból elpárolgó, évente kb. 2%-nyi whiskyt nevezik így. Úgy tartják ez az angyalok részesedés a whiskyből, amiért éveken át vigyázzák az érlelést. 
Batch process Adagolt lepárlás. A maláta whisky előállítása során alkalmazott, hagyományos lepárlási módszer, amikor az elkészült nagy mennyiségű cefrét nem folyamatosan egy adagban, hanem kisebb – pár ezer literes - adagokban töltik a lepárlóüstökbe és desztillálják. Egyszerre csak egy adag lepárlásával foglalkoznak és csak, ha az kész van, akkor kezdenek egy újabb adagnak. 
Barrel 200 literes whiskyshordó. A leggyakrabban alkalmazott méret. 
Blending Házasítás. Különböző whiskyk keverésének a folyamata. Skót whiskyk esetében maláta- és gabonawhiskyk keverésével készülnek a blended whiskyk. 
Body Alkat. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital testességét, lágyságát, stb. 
Bourbon Bourbon whiskey. Az Egyesült Államokban készülő, legalább 51%-ban kukoricát tartalmazó whiskeypárlat, amelynek alkoholtartalma lepárláskor legfeljebb 80% lehet és érlelése csak új, kiégetett tölgyfahordókban történhet. 
Butt 500 literes whiskyshordó. (más néven: ’puncheon’) 
Chill filtered Hűtve szűrt. Lásd: ’Non-chilfiltered’ 
Colour Szín. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital külső megjelenését, színárnyalatát, amely már sokat elárul származási helyéről. 
Column still (Coffey still) Lepárló torony. Aeneas Coffey által a múlt században feltalált több tíz méter magas, hengeroszlop alakú lepárlótorony, amelyben a whisky-lepárlás folyamatosan történik, így méreténél fogva olcsóbb és gyorsabb módszer, mint a hagyományos réz lepárlóüstök alkalmazása. Főleg gabonawhisky desztillálásához használják. 
Continuous process Folyamatos lepárlás. A lepárló tornyokban alkalmazott desztillálási módszer, amikor a lepárlás a berendezés elindítása után folyamatosan történik. 
Distillation Lepárlás. A gyártás során az a folyamat, amikor a megerjedt cefréből forralás és hőlebontás segítségével szétválasztják egymástól a vizet és az alkoholt. A whiskyt rendszerint 1, 2 vagy 3 alkalommal desztillálják. 
Fermenters Erjesztőtartály. A cukros gabonalé erjesztésére szolgáló fémből készült tartályok, amelyekben élesztő hozzáadásával segítik elő a cefre létrejöttét, amelynek lepárlásával nyerik a gabonawhiskyt. 
Finish Lecsengés, avagy utóíz. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le, hogy milyen ízű és milyen hosszantartó az ital utóhatása. 
Grain whisky Gabonawhisk(e)y. Többnyire búzából vagy kukoricából, folyamatos lepárlással előállított, igen magas alkoholtartalmú whiskypárlat, melyet főleg blended whisky készítéséhez használnak. 
Hogshead 250 literes whiskys hordó. 
Independent bottler Független palackozó. Olyan elsősorban különleges minőségű ’single malt’ whiskyt palackozó cég, mely számos lepárlótól vásárol fel készleteket a lepárlást követően, még az érlelési időszakban. A független palackozó folyamatosan figyeli a saját hordóinak a minőségét, hogy aztán a megítélése szerint legalkalmasabb pillanatban, azaz a whisky minőségének tetőfokán, lepalackozza azt. Az ilyen módon forgalomba hozott whisky a független palackozó logoját (márkajelzését) viseli a címkén, de majdnem mindig a lepárló neve, sőt a lepárlás éve (esetleg a gyártott palackok száma, stb.) is szerepel a címkén. A gyűjtők és a rajongók kedvenc csemegéi ezek a ritkaságok. 
Kilning Szárítás. A maláta készítésének azon lépése, amikor a csíráztatott „zöld malátát”, hagyományosan tőzegfüstön, hatalmas kemencék felett megszárítják. 
Malt Egyik jelentése maláta. Legtöbbször árpából készül. Az árpát először hideg vízben áztatják, majd kiterítve csíráztatják, amely elősegíti a későbbi cukorképződést, legvégül megszárítják. Másik jelentése maláta whisky, ami a csak árpából készülő whiskyket jelenti. 
Maltings Malátázó. A lepárlóüzemeknek azon épülete, ahol a malátakészítés folyamata zajlik. 
Mash Cukros malátalé. Édes, sárgás-barnás folyadék, amelynek nagyon magas a cukortartalma, és amelyből erjesztéssel állítják elő a később lepárlásra kerülő cefrét. 
Mashing Cefrézés. Az a folyamat, amikor a megőrölt árpamalátát forró vízben elkeverik, hogy a folyadékban kioldják a keményítőt. 
Maturation (Ageing) Érlelés. A whisky meghatározó jellemzőit a tölgyfahordókban történő érlelés során kapja. Palackozás után a whisky már nem érlelődik tovább. 
Non chill filtered Nem hűtveszűrt. 
Nose Illat. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital aromáját, illatanyagait, ami sokat elárul származásáról. 
Oak Tölgyfa. A leggyakrabban, szinte kizárólagosan, használt fa típus a whisk(e)y iparban a párlat érlelésére alkalmazott hordók gyártása során. 
Palate Íz. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital ízvilágát, ízösszetevőit. 
Peat Tőzeg. Növényi maradványokból keletkező, sötét barna, néha fekete, igen gyúlékony anyag, amelyet szárítókemencék, lepárlóüstök fűtéséhez használnak. 
Pot still Lepárlóüst. A hagyományos adagolt whiskykészítési eljáráshoz használt, jellegzetes hattyúnyak alakú réz lepárlóüst. 
Proof A 18. században a brit matrózok nem ritkán rummal voltak megfizetve.  (A rum alapvető fontossággal bírt akkoriban a hajózásban, mert a  gyakran ihatatlan, sőt akár fertőző, vizet a hajókon rummal tudták  ihatóvá tenni. Nem kevésbé, a rum szükséges volt a hajókon uralkodó  általános viszonyok elviseléséhez is ...)

 Ahhoz, hogy a rum a tőle elvárt hatást gyakorolja akár a vízre, akár a  fogyasztóra, elegendően tisztának kellett lennie, azaz a rum alkohol  fokának el kellett érnie egy bizonyos szintet. Annak érdekében, hogy a  matrózok gyorsan és megbízhatóan ellenőrizni tudják a fizetségükként  kapott rum minőségét, az elfogadható alkoholtartalmú rumot (proffed)  puskapor hozzáadásával ellenőrizték. Ha a rumba kevert puskapor  begyulladt, az ital elfogadható minőségû volt, ha nem, az arra utalt,  hogy tul sok benne a viz, azaz, ’under proof’. Az ellenőrzött minőségû  rumot nevezték „100% proof”-nak, azaz 100%-ban igazolt  minőségûnek.

 Méréssel igazolható, hogy a ’100% proof’ ital tiszta alkohol tartalma  57,15%. Egy ilyen keverékben a tiszta szesz mennyisége a teljes  keverék mennyiségéhez, 4:7-hez aránylik, amiből adódik a ’100% proof’  ital számításának képlete: (4/7)*175=100. Értelem szerûen a 100%  alkohol tartalmú párlat (7/7)*175=175, azaz ’175% proof’.

 A britek terminológiája a 100% proof vonatkozásában ugyanakkor nem  egyezik meg az USA-ban a bourbon whiskey-k esetében az  alkoholtartalomra utaló proof fokkal. Az amerikaiaknál a proof pontosan  megegyezik a szeszben található tiszta alkohol teljes mennyiségéhez  mért arányának kétszeresével, azaz egy 100% proof bourbon whiskey  tiszta alkohol tartalma 50%-os.
Rectifier still Tisztító lepárlótorony. A gabonapárlatok desztillálása során, a folyamatos lepárlás második lépése, amelyben egy hatalmas lepárlótoronyban az egyszer már desztillált párlatot újra lepárolják erősítve ezzel alkoholtartalmát és tisztítva minőségét. 
Rye whiskey Rozs whiskey. Legalább 51%-ban rozst tartalmazó, folyamatos lepárlással előállított gabona whiskeypárlat. 
Scotch whisky Skót whisky. Minden olyan whisky, amelyet Skóciában készítenek és legalább három évig és egy napig Skcóiában érlelnek.  Ez a lényeg és a világszerte elfogadott rövid definíció, bár a skót whisky törvényi szabályozása ennél az egy mondatnál sokkal összetettebb. 
Single malt whisky Malátawhisky. Egy lepárlóüzemben, tisztán árpából készült olyan whiskypárlat, amelyet nem kevertek sem gabona, sem más malátawhiskyvel. 
Spirit still Alkohol lepárlás. A második (háromszori lepárlás esetén a harmadik) lepárlás, amelyben az első desztillálásból származó legjobb minőségû párlatot újra lepárolják, hogy tisztább és erősebb whiskypárlat kerüljön a hordókba. 
Uisge beatha Élet vize. Jelentése gael nyelven az „élet vize”. Az uisge kifejezésből alakult ki az évszázadok során a whisky szó. 
Vatting Malátawhiskyk házasítása. A blending-hez hasonló eljárás, azzal a különbséggel, hogy ezesetben csak tisztán árpából előállított maláta whisky-ket kevernek egymáshoz. 
Vatted malt
(pure malt) 
Kevert malátawhisky. Olyan malátawhisky, amely több lepárlóüzem által készített malátawhiskyk keverésével készült. 
Wash Cefre. Az erjesztési fázis végére az élesztő hatására kialakult, alacsony (kb. 8%) alkoholtartalmú folyadék, amelyből a whisky-t desztillálják. 
Wash still Cefre lepárlóüst. A lepárlás lépései során elsőnek használt hattyúnyak alakú réz lepárlóüst, amelyben a cefréből az első még nem teljesen tiszta alkoholt nyerik, amelyet aztán az alkohollepárlóüstben újból desztillálnak. 
Wood finished Többféle hordóban is tárolt. Az érlelési folyamat végén, esetleg azalatt többször is, cserélhetik a whiskyt tároló hordót, hogy a hagyományosan alkalmazott használt bourbonhordós érlelést követően különleges, egyedi ízt tudjanak kölcsönözni a whiskynek. A második érlelési fázisban leggyakrabban olyan hordókat alkalmaznak, melyekben korábban különleges minőségû borokat tároltak: portóit, burgundit, tokajit, de gyakran használnak sherry-s, vagy konyakos hordót is. 
Wort Cukros malátalé. A cefrézés végeredményeként kialakult, magas cukortartalmú folyadék, amelyet az erjesztés előtt lehûtenek.