Skót lepárlók

STRONACHIE

Kiejtés: {stroo-NA-chee} Régió: Eastern Highlands Alapítva: 1890 Tulajdonos: Dewar Rattray Ltd.

Perth és Kinross között, Forgandenny település közelében, egy eldugott völgyben valaha állt egy helyes kis lepárló, amelyre ma már csak a régi falak megmaradt kövei emlékeztetik az arra járót.

Az 1890-ben Alexander Macdonald által alapított Stronachie szeszfőzde maga volt a vidéki idill. Kies téglaépületei között igazi közösségi élet zajlott. Az alkalmazottak a közeli Slungie Hill házaiban lettek elszállásolva, gyermekeiket pedig Miss Macdonald nevelgette a közeli iskolában. A Chapel-forrás vizét használó főzde az árpát a környékbeli farmerektől vette át, a tőzeget pedig a környékbeli földekből maga a személyzet ásta ki nap mint nap.

A whisky igazi szerelemeseként ismert MacDonald a Dewar Rattray kereskedőház segítségével hamar a piac fontos szereplőjévé lépett elő, de 1907-ben így is kénytelen volt megválni kedvencétől, így az Sir James Calder felügyelete alá került, aki újabb húsz esztendővel később a DCL whiskyóriásnak adta el. A gazdasági válság azonban a szeszipart sem kímélte, és miután a szén és az árpa ára is az egekbe szökött, a vezetés úgy döntött, bezárja a veszteséget termelő lepárlót. Stronachie helyén az ötvenes évekre néhány kövön kívül semmi nem maradt, és úgy tűnt a mese itt örökre véget ért.

2002-ben aztán Glasgow egyik kereskedésében előkerült egy 1904-es évjáratú Stronachie Single Highland Malt palackozás, melyet hamarosan másik kettő követett: egy Németországban, egy pedig Japánban. A Bowmore lepárlóból ismert Tim Morrison azonnal lecsapott az értékes nedűre, és fontezrekért átvette a glasgow-i kincset, a hozzá tartozó névhasználati joggal együtt. Morrison a következő hónapokban száznál is több hordó tartalmát kóstolta végig, hogy megtalálja a százéves ital fűszeresen száraz, füstös, földes világának tökéletesen megfelelő ízkollekciót, és a nyomozás végül sikerrel is járt: a Benrinnes lepárló egyik hordójában benne volt, amit keresett.

A „The Lost Distillery” címkézéssel forgalomba hozott 12 éves replika ma igazi ritkaság, és bár a Benrinnes palackjai között biztosan találnánk finomabbat is, a tudat, hogy egy régen elveszett csoda újjászületésének lehetünk tanúi, minden pénzt megér.