Skót lepárlók

STRATHISLA

Kiejtés: {strath-EYE-la} Régió: Speyside Alapítva: 1786

Skócia egyik legszebb, és a mai napig eredeti formájában megőrzött lepárlója Speyside szívében, Keith városától nem messze, az Isla folyó partján áll. A Felföld legrégebbi még működő szeszfőzdéjeként ismert Strathisla ténykedése minden bizonnyal komoly szerepet játszott abban, hogy a korábban marhatenyésztő központként ismert Keith mára a régió egyik legfontosabb kereskedővárosává nőtte ki magát.

A George Taylor és Alexander Milne által alapított üzem eredetileg Milltown néven kezdte meg működését, majd nem sokkal később – a közeli kastély után – a Milton névre keresztelték át. Bár a főzde italai a kezdetektől a Strathisla márkanév alatt jelentek meg, a tulajdonosok jó ideig nem tudtak dönteni, melyik néven is működtessék lepárlójukat. A 19-ik század végén a címkéken is szereplő név állt a cégérükön, majd megint a szépen csengő Milton győzedelmeskedett. A névvitára végül az 1950-ben tulajdonosként érkező Chivas Regal tett pontot, és a cég azóta is a Strathisla nevet viseli.

Az itt készülő malátawhisky ma Speyside egyik legkiegyensúlyozottabb italaként hódít. Határozottan virágos és gyümölcsös ízvilágát malátás, karamellás és vaníliás jegyek, valamint a hordókból kiszüremlő sherry édessége teszik teljessé. Strathisla ma mindössze két hivatalos single maltot forgalmaz, de a lepárlóban készült itóka számos független palackozó (főleg a Gordon & MacPhail) portfoliójában is megtalálható. A termelés legnagyobb része azonban Keith keverőmestereihez kerül, akik a világ legnépszerűbb kevertjeként ismert Chivas Regal lelkének tartják e nemes italt.

A két csodás pagodatetővel díszített, vízkerekét máig megőrző, romantikus kertjével és a benne álló gránitépületekkel a viktoriánus építészet legszebb munkái közé tartozó lepárlóban a mai napig minden munkafolyamatot külön szobában végeznek. Strathisla évi 12.000 látogatója egy vezető nélküli séta keretében nyerhet betekintést az itt zajló életbe, majd egy rövid kóstolás után – igazi cégvezető módjára – akár a lepárló könyvelésébe is belenézhet.