Hírek

Standok a VIII. Whisky Show-n 2. rész: WhiskyNet, Douglas Laing, Lost Distillery, Armagnac

Már csak párat kell aludni ás itt a VIII. Whisky Show, ezért érdemes erre a nagyszabású rendezvényre felkészülten érkezni.  Alábbi párlatkínálatunk egyfajta ízelítő, hogy mi is várható az idei rendezvényünkön. Olyan kiállítók jeles termékeit válogattuk ös

WhiskyNet stand

A WhiskyNet standjára gyakorlatilag már hagyományként tekinthetünk, hiszen az ő standjuk mind a nyolc Whisky Show-n jelen volt. Ezen a standon találjuk a legnagyobb kínálatot, különleges, limitált és egyedi palackozásokat, így nem meglepő, hogy az ő standjuk előtt mindig nagy a sürgés-forgás. A prémium italok mellé a szakértőktől hasznos információkat is kapunk. Hogy miért érdemes felkeresni az ő standjukat?  Már mutatjuk is.

 

 

Bemutatkozik 3 termék a WhiskyNet standjáról:

Compass Box No Name (0,7 l, 48,9%)

Bár e whisky neve No Name, karaktere mégis határozott: füst és tőzeg szép harmóniája érhető tetten benne. A Compass Box szakemberei (élükön a tulajdonos John Glaserrel) egy olyan amerikai tölgyfahordóval akadtak össze, amelyben masszívan füstös whisky volt. Annyira megihlette őket ez a single malt, hogy végül egy önálló palackozás alapja lett (75,5%), egyéb más single malt whiskykkel keverve. Ez a blended malt füstösebb lett, mint az eddigi leginkább tőzegelt The Peat Monster elnevezésű whiskyjük. Limitált palackozás.

Compass Box Delilah's (0,7 l, 46%)

Ez a Compass Box blended whisky Mike Millers Chicagóban működő, legendás punk rock whisky kocsmája, a Delilah’s előtt tiszteleg. Először 2013-ban adták ki a hely 20. születésnapja alkalmából limitált példányszámban. John Glaser Compass Box alapító-tulajdonos és Mike Millers együtt alakította ki a Delilah's karakterét. Az intenzív ízvilágú mégis gyengéd blended új készítésű amerikai-, illetve felújított amerikai tölgyfahordóban érlelődött. Az összetevőkről annyit lehetett tudni, hogy 50%-ban Alness (Teaninich és a Dalmore) és Longmorn falvakból származó single maltot, illetve felerészben egy Fife-ban desztillált single grain whiskyt (Cameronbridge) tartalmazott. Ehhez a második kiadáshoz az eredeti whiskyt használták fel alapanyagként, amihez sherryhordóban érlelt single maltokat töltöttek a Teaninich és Linkwood lepárlókból, illetve egy Craigellachie-ben működő főzdéből (Craigellachie vagy Macallan).

Mortlach 15 éves Gordon&MacPhail (0,7 l, 43%)

Valódi rejtett gyémánt: egyike a legfinomabb speyside-i whiskyknek.

Termelésének legnagyobb része blendek - főként a Johnnie Walker - alapanyagául szolgál, ezért a Mortlach nedűje single maltként valódi rejtett gyémánt. A végső ital kétszer és háromszor (egészen pontosan 2,81-szer) desztillált párlatokból áll össze. A Mortlach telt minőségét pedig egyik lepárlóüstjük, a Wee Witchie adja, amely egy kisméretű, tömzsi üst.  Összetett ízvilágában a kezdeti édesség túl  tetten érhető a fekete ribizli dzsem, maraschino, krémes vanília aromája is.

 

WhiskyNet standjának összes terméke:

Akashi Blended (0,5 l, 40%)

Akashi Meisei (0,5 l, 40%)

Togouchi (0,7 l, 40%)

Togouchi 9 éves (0,7 l, 40%)

Mortlach 15 éves Gordon&MacPhail (0,7 l, 43%)

Miltonduff 10 éves - Gordon&MacPhail (0,7 l, 43%)

Scapa 2005 Gordon&MacPhail (0,7 l, 43%)

West Cork 12 éves Port Cask Finish (0,7 l, 43%)

West Cork Single Malt 10 éves (0,7 l, 40%)

West Cork 12 éves Rum Cask Finish (0,7 l, 43%)

Compass Box Delilah's (0,7 l, 46%)

Compass Box Great King Street Artist's Blend (0,7 l, 43%)

Compass Box No Name (0,7 l, 48,9%)

Compass Box Whisky de Table (0,7 l, 40%)

Amrut Fusion (0,7 l, 50%)

Amrut Indian Peated Malt Whisky (0,7 l, 46%)

Glendronach 19 éves Madeira Finish (0,7 l, 46%)

Rum Caroni 18 éves Replica 2000 (0,7 l, 51,4%)

The Box Whisky Early Days Batch 001 (0,5 l, 51,2%)

Yula 22 éves 3rd Edition - Douglas Laing (0,7 l, 51,2%)

Bowmore 2002, 14 éves Chieftain's (0,7 l, 46%)

Clynelish 18 éves Tokaji Finish Wilson&Morgan (0,7 l, 54,1%)

Gin Cotswolds Dry (0,7 l, 46%)

Cotswolds Krémlikőr (0,7 l, 17%)

Cotswolds Single Malt Whisky (0,7 l, 46%)

Wolfburn Small Batch N°128 (0,7L 46%)

Wolfburn (0,7 l, 46%)

 

Douglas Laing stand

A Douglas Laing független palackozó  idén  ünnepelte 70. Születésnapját. A jeles eseményen részt vett a WhiskyNet is. A Douglas Laing messze földön híres ötletes és humoros megjelenésű palackjairól, szlogenjeiről. A független palackozó adja kik többek között a Remarkable Regional Malts blended malt sort, amely az összes skót whiskyrégiót mutatja be.

 

 

 

 

Bemutatkozik 2 termék:

Ben Nevis 22 éves Old Particular

Egy igazi nagykorú párlat Highlandról, a Douglas Laingtől palackozásában.A Skócia és egyben Nagy-Britannia legmagasabb hegyéről (1343 m) elnevezett lepárló alapvetően füstmentes whiskyt készít. Ez a mindössze 168 palackos kiadás 1996. májusi párlatot tartalmaz (a desztilláció ekkor történt), ezt követte röpke 22 év érlelés, majd 2018 júniusában a palackozás nem hűtve szűrve, természetes színnel. Aromáiban felfedezhetjük az ananászt, a mézet és a feketecsokoládét. Az Old Particular-sorozatban egyetlen egy hordóból lepalackozott (single cask) whiskykülönlegességek jelennek meg. A széria kiadója a Douglas Laing független palackozó, akik a legelismertebbek közé tartoznak a szakmában. Ők adják ki még a Provenance és XOP, valamint a Remarkable Regional Malts sorozatot is. Érdemes lesz a Whisky Show ezt a prémium palackozást is megkóstolni.

 

 Big Peat Budapest Edition 2018 (0,7 l, 48%)

Ez a Big Peat egy szigorúan limitált kiadása a népszerű whiskynek, mindössze pár száz darabot palackoztak belőle, kizárólag a magyar piacra. A szokásos 46%-hoz képest magasabb alkoholfokkal (48%) lett palackozva, nem hűtve szűrve, teljesen színezékmentesen. Az Ardbeg, Bowmore, Caol Ila whiskyken kívül tartalmaz Port Ellen maltot is (legendás, már bezárt főzde, a legdrágább whiskyk közé tartozik a világon).   

 A Big Peat Budapest palackozás a Douglas Laing keze munkáját dicséri. És mint látjuk,a címkén feltűnik a budai vár, előtte pedig a már jól ismert bozótarcú Big Peat vigyorog ránk.

Ez a palackozás az idei Whisky Show-n debütál!

 

 

 

 

 

Douglas Laing standjának összes terméke:

Big Peat Budapest Edition (0,7 l, 48%)       

Timorous Beastie 10 éves (0,7 l, 46,8%)      

The Gauldrons (0,7 l, 46,2%)

Highland Park 21 éves XOP (0,7 l, 47%)    

Ardmore 8 éves Provenance (0,7 l, 46%)     

Scallywag 10 éves (0,7 l, 46%)         

Rock Oyster (0,7 l, 46,8%)   

The Epicurean (0,7 l, 46,2%)

Ben Nevis 22 éves Old Particular     

Mortlach 10 éves, 2008 Provenance (0,7 l, 46%)     

 

Lost Distillery

The Lost Distillery Story

A 20. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. Ez a szám majdnem a fele a valaha (hivatalosan) létezett összes skót lepárlónak. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára. Egészen mostanáig. Egy szakértői csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Ezekből az italokból azonban nem maradt fenn egy palack sem, ezért az újraalkotáskor különleges eszközökhöz kellett nyúlniuk: korabeli feljegyzésekhez. A Michael Moss professzor (Glasgow-i Egyetem) vezetésével egy levéltárosi csapat gyűjtötte és vizsgálta azokat a korabeli írásos anyagokat (lepárlói feljegyzések, adatok, korabeli újságcikkek, utazók beszámolói stb.), amelyekben említik a lepárlók és whiskyjeit. Ezek alapján reprodukálták azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárlásokkor lehetett. A Whisky Show-n ezen egyedi whiskyk néhány palackozását ízlelhetjük meg a standon.

 

Bemutatkozik 2 termék:

Jericho Archivist Lost Distillery (0,7L 46%)

A Jericho lepárló Highland észak-keleti részén állt, egy csendes, eldugott völgyben. William Smith alapította 1822-ben, aki hívő ember lévén (prédikátorként is működött) bibliai névvel látta el főzdéjét (nem mellesleg a telken átfolyó patakot Jordánnak nevezték). A Jericho szépen növekedett, rendszeresen jelentek meg hirdetései az újságokban, azonban a későbbi modernizáció után is fennmaradt a nehézkes szállítás problémája, így lóval kellett a legközelebbi vasútig elszállítani. Az átépítés után Benachie névvel folytatta, így a Jericho testes-olajos maltja jóval könnyebb lett. A 19. század elején még érleletlenül adták a whiskyjüket, később azonban madeira- és sherry hordót kezdtek el alkalmazni egészen a az 1913-as bezárásig. A Lost Distillery kutatásai révén ezt az enyhén tőzegelt, sherry érlelt maltot alkotta újra. A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetésre kerül az adott eresztés száma és a palack száma. Ez a blended malt whisky 15-20 év közötti érlelésekből lett megalkotva.

 

Rum Six Saints Oloroso (0,7 l, 41,7%)

A Karib-térség festői szigetén (Grenada) érlelik ezt a minőségi, zamatos rumot. A Six Saints Oloroso limitált kiadású (Limited Edition Single Barrel) rum, amely az alapérést követően még 6 hónapot pihen spanyol Oloroso sherryhordóban. Ezt követően palackozzák 41,7%-os alkoholtartalommal. A Six Saints a nevét a Grenadán található 6 szent plébániáról kapta. A Six Saints rumok kizárólag kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, tradicionális módon készülnek, semmilyen fűszert, ízesítőt nem adnak hozzájuk. Grenadán 200 éve készítenek rumot, eddig nem igazán szállítottak külföldre, de most megismerheti a világ a Six Saints rumok ellenállhatatlan ízeit. Komplex ízvilágában párolt trópusi gyümölcsökre, pirított mandulára emlékeztető aromák jelennek meg fűszeres jegyekkel megspékelve. Rumkedvelőknek kötelező kűr a Whisky Show-n.

 

Lost Dist standjának összes terméke:

LD six saitns olor sherry,  Archivist  story

Lossit Classic Lost Distillery (0,7L 43%)

Towiemore Classic Lost Distillery (0,7L 43%)

Gerston Archivist Lost Distillery (0,7L 46%)

Auchnagie Archivist Lost Distillery (0,7L 46%)

Jericho Archivist Lost Distillery (0,7L 46%)

Rum Six Saints Oloroso (0,7 l, 41,7%)

Dalaruan Classic Lost Distillery (0,7L 43%)

 

Armagnac stand

Az armagnac a legrégebben gyártott francia borpárlat. A konyakhoz hasonlóan az armagnac is fehér bor lepárlásával és érlelésével készül. A párlatot francia tölgyfából készült, 400 literes hordóban kell érlelni legalább két évig. A Castaréde italait a legmagasabban jegyzett armagnac-ok közt tartják számon, számos nagy tekintélyű rendezvényen és helyen jelenik meg (Cannes-i Filmfesztivál, Air France járatai), valamint a legjobb éttermek kínálatában is találkozhatunk velük szerte a világon. Az armagnac palackjain – a konyakkal szemben – kormegjelölést és évjáratot is fel lehet tüntetni, ezért az armagnac-ok között sok igen régi évjárattal is találkozhatunk. A VSOP vagy „reserve”: minimum 5 évig érlelt italokat tartalmaz, az XO vagy „Napoleon” esetében a legfiatalabb összetevő is 6 éves, a Hors d’Age –t pedig minimum 10 évig érlelt páraltokból keverik ki. A Whisky Show-n több díjnyertes és igen koros párlatot is kóstolhatunk.

 

Bemutatkozik 2 termék:

Armagnac Castarede 1984 (0,7 l, 40%)

Mind a Castaréde család, mind birtokuk a Chateau de Maniban nagy hagyományokkal és igazán gazdag történelemmel rendelkezik. A család kereskedőháza 1818-ig Jules Nismes Delclou & Cie. néven működött, amikor is XVIII. Lajostól megkapták a nemesi rangot és vele a Castaréde nevet. 1832-ben aztán III. Napóleon uralkodása idején, Baron Haussmann, Nérac város alprefektusának bíztatására kezdtek bele az

Armagnac Castarede 1997 (0,7 l, 40%)

Ezt a palackozást 1997-ben, több mint 20 éve párolták le és tették tölgyfa hordóba érlelni. Évjáratos sorozatukban nem csalás, nem ámítás - 1893-ból származó darabot is találunk! Ízvilágában feltűnnek az intenzív gyümölcsös, fűszeres jegyek. Egy nagykorú, izgalmas italt tisztelhetünk benne.  

 

Az Armagnac standjának összes terméke:

Armagnac – tulajdonos, többszáz éves tapasztalat  . 1984 és 97es vintage

Armagnac Castarede 18 éves Cask Strength (0,7 l, 47%)

Armagnac Castarede 1984 (0,7 l, 40%)

Armagnac Castarede XO (0,7 l, 40%)

Armagnac Castarede VSOP (0,7 l, 40%)

Armagnac Castarede VS (0,7 l, 40%)

Armagnac Castarede 1997 (0,7 l, 40%)