Skót lepárlók

SPRINGBANK

Kiejtés: {spring-BANK} Régió: Campbeltown Alapítva: 1828 Tulajdonos: Springbank

Az egykoron a skót whisky fővárosaként elismert Campbeltown házait a 19. század végén az Egyesült Királyság leggazdagabb polgárai lakták, köszönhetően az itt működő 21 lepárló évi 9 millió literes szesztermelésének. A történelem vihara és a századelő amerikai szesztilalma nyomán születő csődhullám azonban a Kintyre-félszigeten is végigsöpört, és a helyi lepárlók többsége kénytelen volt bezárni. Campbeltown lassan megadta magát a Speyside felől érkező nyomásnak, aminek eredményeként ma csupán három működő üzemet találunk a környéken. Néhány éve még az a csúfság is megesett, hogy a Skót Whiskyszövetség megvonta a régiós jogot a whisky szülőhelyeként ismert várostól, de döntésüket később felülbírálták, amiben nem kevés szerepe lehetett a Springbank csodás italainak.

 

A Springbank  lepárlót 1828-as alapítása óta a Mitchell-família sarjai vezetik, és az utódok hagyománytisztelő jellemének köszönhetően, a főzde ma nem csak Skócia legrégibb családi tulajdonban lévő üzemeként, de az ország egyetlen teljesen önálló szeszgyáraként is történelmet ír. A helyben malátázott árpa a környéken gyűjtött tőzeg füstjén szárad, majd a három különleges desztilláló berendezésen átfolyva, az udvaron tárolt hordókban pihen, hogy évekkel később a cég saját palackozóüzemében töltsék üvegbe. Local Barley néven nemrégiben egy olyan kiadás is megjelent, amelyhez kizárólag a környéken termő árpát használtak.

A lepárló jelenleg három – minden ízében különböző – single maltot gyárt. A Springbank  egy kiegyensúlyozottan füstös ital, amely a speciális, két és félszeres lepárlásnak köszönheti olajosan sós, de valahol mégis édeskés ízvilágát. Az először a hetvenes években lefőzött Longrow kétszeres desztillálás után nyeri el végső, igen erősen tőzegelt ízét. A mindössze két éve kapható Hazelburn pedig egy háromszorosan desztillált, teljesen tőzegmentes nedű. Springbank termelése szinte egészét single maltként hozza forgalomba, de egy kicsit a Mitchell’s és a Campbeltown Loch nevű speciális blendekhez is félretesz.

A Mitchell-örökösök nemrégiben megvették a közeli Glengyle lepárlót is, ahol jelenleg különleges érlelésekkel és organikus italokkal kísérleteznek, amelyek eredményét Kilkerran néven készülnek majd forgalomba hozni.