Skót whisky | Blog

Speyside új különlegessége: GlenAllachie Wood Finish Series

Speyside a skót whiskygyártás egyik fellegvára. Ez méltóképpen bizonyítja a GlenAllachie új Wood Finish Series is. De mit is takar ez a Wood Finish Series kifejezés?

A speyside-i GlenAllachie lepárló az 1660-as évek végén, egészen pontosan 1968-ban kezdte meg működését. Közel hárommillió literes éves kapacitással állított elő tipikus speyside-i jegyekben gazdag whiskyket. A cég azonban függetlenségét nem tudta megőrizni, így az évtizedek során whiskyjei nagyrészt a Chivas / Pernod által forgalmazott blendekbe vándoroltak, illetve független palackozók kiadásaiban kóstolhattuk őket. Ennek a helyzetnek vetett véget a whiskyguru, Billy Walker, amikor a lepárlóhoz érkezett.  A neves szakember már többször és több helyen is bizonyított, hisz ő volt az, aki új lendületet és igazi sikersztorit adott a Benriach és a Glendronach lepárlóknak a 2010-es évek elején.

Billy Walker

Az innovatív lepárlómester előtt újabb kihívás állt, miután Trisha Savage-gel és Graham Stevensonnal együtt megszerezték a GlenAllachie-t és megalapították a GlenAllachie Distillers Company Ltd-t. A három szakember több mint 100 év szakmai tapasztalata igen jó „ajánlólevél” volt a GlenAllachie számára. Innovatív ötleteiknek és kezdeményezőkészségüknek köszönhetően újjáéledt a lepárló, többek között ennek köszönhető a Wood Finish Series is.

GlenAllachie Wood Finish sorozata

A GlenAllachie Wood Finish sorozat olyan innovatív single malt kiadásokból áll, amelyek a különböző (boros)hordóknak köszönhetően jellegzetes, karakteres hatást mutatnak.

A projekt kapcsán Billy Walker lepárlómester, a világ minden tájáról származó borászokkal is együttdolgozott, hogy kiváló minőségű hordókat szerezhessen be, amelyek aztán tökéletesen kiegészítik a GlenAllachie whiskyjeinek karakterét.

 

GlenAllachie 12 éves Ruby Port Finish (0,7l, 48%)

Ez a whisky tíz év amerikai tölgyhordós érlelést követően további két évet töltött pipe méretű (650 liter) portóis hordóban. A portói hordós érlelési időszak tovább fejlesztette e whisky mélységét és komplexitását, valamint élénk, gazdag színt kölcsönzött az italnak. Illatban hangaméz, must, fekete cukorszirup, banán és gyömbér jellemzi, ízben pedig szintén megmutatkozik a hangaméz, amit szépen kiegészít a szilva, a mustos karakter, a narancshéj és a gyömbér. Mesterséges színezéket nem tartalmaz, és 48%-os alkoholtartalommal palackozták.

 

 

GlenAllachie 13 éves Madeira Finish (0,7l, 48%)

Ez a csodás arany színű whisky közel 11 évet töltött amerikai tölgyhordóban, majd utána két évre olyan barrique hordókba került, amelyekben korábban Malvasia szőlőfajtából készült madeira bort volt: ez az egyik leggazdagabb ízvilágú madeira bor. Ebből kifolyólag édesség és fűszeresség jellemzi, illatban vanília, kajszi, mandula, őszibarack, ananász. Ízvilágában tetten érhető a vanília, a fekete cukorszirup, a mandula csakúgy, mint a grapefruit és az ananász.

 

GlenAllachie 11 éves Pedro Ximenez Finish (0,7l, 48%)

Ez a mahagóni színű skót single malt kilenc évnyi amerikai tölgyhordós érlelést követően még két évet töltött Pedro Ximenez (PX) hordóban (puncheon méretű kb. 450 liter), ami komplex, édes, gyümölcsös ízélményt eredményez, étcsokoládé, mazsola, ananász és szerecsendió illatok kíséretében.

Billy Walker felügyelete alatt a hordókat gyakran monitorozzák, hogy kellőképpen biztosíthassák az italnak azt a tökéletes egyensúlyát és hozzáadott értékét, amire ez a zamatos sherryhordó képes. Mesterséges színezéket nem tartalmaz, és 48%-os alkoholtartalommal palackozták.