Skót whisky | Blog

Speyside, a skót whisky meghatározó „fellegvára”

Bizonyára minden whiskyrajongó hallott már a Skót-felföldön átívelő Spey folyóról, és az annak mentén elterülő vidékről, Speyside-ról. Ugyanis ez a régió a skót whisky meghatározó „fellegvára", amit mindenképpen megéri felkeresni.

A mesés hegyekkel, völgyekkel tarkított térség Highland északi részén, Inverness és Aberdeen városa között, nagyjából félúton helyezkedik el. Bár ez a lenyűgöző folyóvölgy a felföldi tájat ékesíti, mégis külön whiskyrégióként tartják számon. A Skóciában jelenleg működő, közel száz lepárlónak szinte a fele tevékenykedik ebben a térségben.  Nem véletlenül létezik egy ún. Speyside Whisky trail útvonal, amely számos kiváló lepárlót ejt útba…

A speyside-i malátawhiskyk legfőbb jellemzői a könnyed, nyári virágos illat és az elegáns, édeskés íz. Izgalmas és gyönyörű táj, ahol az ember lépten-nyomon farmokba, lepárlókba, birkákba majd újra lepárlókba ütközik. Bár itt működik a legtöbb skótwhisky-lepárlóüzem, mégis mindegyik megőrizte egyediségét.

 

 

 

 


Speyside egykor az illegális szeszfőzdék és szeszcsempészek földje volt. Majd az úgynevezett whiskyháború végével, ebben a régióban született meg a modern skót whiskyipar.

 

 


De miért van itt ilyen sok lepárló és miként tudták egyéniségüket megőrizni?

Speyside tájain tevékenykedő lepárlókat igen megviselte az 1781-ben beiktatott rendelet, amely a házi szeszfőzés gyakorlását tiltotta. A helyzeten csak tovább rontott a tény, hogy újabb tilalmak és szabályozások következtek. Pár év elteltével és néhány új rendelet után, már nem érte meg törvényes keretek között készíteni a whiskyt. A lepárlóüzemek sorra jöttek rá erre és az illegális szeszfőzés szinte népbetegséggé vált. Speyside nagy előnye, hogy a látszólag áthatolhatatlan hegyek, némi védelmet nyújtottak a szeszfőzőknek és szeszcsempészeknek.


Az idő múlásával eltörölték a szigorításokat és elkezdték ösztönözni a kereskedelmi célú lepárlást. A szeszfőző mesterek fellélegezhettek és újraindíthatták lepárlóikat. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a vidéken megjelenjenek a fiatal ígéretes tehetségek és beindítsák saját üzemüket.
A „felszabadulást” követően, a lepárlók két irányba bontakoztak ki. Voltak, akik az új, modern technológiát és módszereket részesítették előnyben, mások megmaradtak hagyományaiknál és a régi, jól bevált eljárásoknál.
Ez a kettéválás versengést eredményezett a kisebb lepárlóüstök nehéz whiskyjei és a nagyobb lepárlók könnyebb ízei között.

 

 

 

Szerencsére, ebből az egészséges versengésből a fogyasztók profitáltak a legjobban, hiszen az izgalmas, új ízek és a régi, megszokott zamatok egyaránt elérhetővé váltak a számukra.

Speyside lényege, hogy a lepárlók megtalálják saját stílusukat és az általuk készített whisky valamiben kitűnjön a többi közül. Ha már Speyside szívében járunk, érdemes kis megállót tartani a Glenfarclas lepárló háza táján.


 A Grant család tulajdonában lévő lepárló, az úgynevezett Ben Rinnes környék egyik legjellegzetesebb üzeme, amely már hatodik generáció óta ontja magából a legjobb nedűket. Speyside-on állítják elő a világhíres single malt whiskyt, a Glenfiddichet is. Tekintélyt parancsoló portfólióval és ritkaságokkal büszkélkedhet a BenRiach cég is. Ő az első lepárló, amely  füstös whiskyt palackozott a Speyside-on.

 

 

 

 

 

 

A régió észak-nyugati részén érdemes megismerni a Benromach lepárlót is. Évjáratos whiskyjei mellett olyan különleges kiadásai vannak, mint az Organic, amely szigorú előírások és ellenőrzések után megkapta a hivatalos bio-whisky besorolást. Speyside keleti részén járva ellátogathatunk a GlenDronach lepárlóba is, amelynek single maltjai mind-mind sherryhordós érlelést kapnak. Gyönyörű színük és fantasztikusan kerek ízeik hamar közkedvelt whiskyvé tették ezt a remek párlatot.

 

 

 

 

 

 

 

Az említett öt lepárlón túl Speyside ad otthont többek között olyan híres malátawhiskyknek, mint az Aberlour, Macallan, Cragganmore vagy a Mortlach. De a közkedvelt Chivas Regal fő alapanyagául szolgáló Strathisla single malt whiskyt is ebben a régióban gyártják. Sok víz folyt le a Spey folyó medrében, amióta a whiskyipar újra gyökeret vert Speyside-on. És az idő múlásával sok lepárló telepedett le a folyó mentén, mégis mindegyik megtalálta saját stílusát.

 

 

 

 

Speyside kiválóságai között fontos megemlíteni a következő whiskyket is: Tomatin, Tomintoul, Old Ballantruan.

 

Ha időnk engedi, ne hagyjuk ki a speyside-on a Whisky Trailt, óriási élmény.