Blog

Mi az a Sotol? Fogalmad sincs? Most 1 perc alatt megtudhatod.

Nem hallottál még a sotolról? Most megismerheted. Dióhéjban a sotol egy ősi, mexikói eredetű desztillált ital, közeli rokonságban áll a mezcallal és a tequilával, de más növényből készül.

Vizsgáljuk meg ezt a mexikói italt kicsit közelebbről…

A sotol most kezdi el megszerezni a nemzetközi elismerést, akárcsak unokatestvérei, a mezcal és a tequila. A Sotomayor márka 100%-ban bio és fenntartható módon készül a mexikói Innovacion Licorera lepárlóban. A sotol gyártási eljárásai a lehető legszorosabban követik a hagyományos módszereket.

 

Már 800 évvel ezelőtt is fogyasztották a mexikói őslakosok

A sotol egy ősi mexikói desztillált ital, amelyet Chihuana őslakói (a Rarámuri törzs) már 800 évvel ezelőtt is fogyasztott egy kezdetleges erjesztett sörital formájában. Akkoriban még a növény leveléből készítették. Kizárólag a Dasylirions növényi nemzetség 22 fajtájának valamelyikéből, közismert nevén a "sivatagi kanál"-ból, avagy spanyolul a "sotol"-ból készíthető desztillált szesz. A növény Észak-Mexikóban, Új-Mexikóban, Nyugat-Texasban és Texas Hill városában nő, de a sotol nevet kizárólag a Chihuahua, Coahuila és Durango régióban, a fentnevezett növényből készített italok viselhetik.

 

Így készül a sotol

Vadon élő növényről lévén szó, a sotolt először ki kell ásni a sivatag talajából a „Semarnat”, azaz az illetékes kormányzati hatóság engedélyével. A betakarítás után a sotol gyümölcséből megkezdődhet a főzési folyamat: a sotol piñákat (vagy fejeket, ez a növény termése) 4 napig főzik kúpos kőkemencében (más néven „prehispanikus” kemencében). Mindegyik piña súlya körülbelül 40 kg. Egy jólmegtermett pinából kb 1 üveg sotol készül. Átlagosan 3 tonna piña dolgozható fel egyszerre. Miután megfőtt, a piñákat kézzel, baltával felaprítják, ezután tölgyfahordókba helyezik, és körülbelül 6-8 napig hagyják erjedni, először „szárazon, majd víz és természetes-, valamint vadélesztő hozzáadásával. Az erjedési folyamat végén hagyományos réz lepárlóüstökben kétszer desztillálják, majd – akárcsak a mezcalok és tequilák esetében érlelés nélkül (blanco és joven), vagy különböző kötött érlelési idők után (reposado, añejo és extra añejo) palackozzák.
 

És milyen ízű a sotol?

A sotol általában tiszta és enyhén füves, növényes ízvilágú, közelebb áll a tequilához, mint a mezcalhoz, és az éretlen palackozások magukon viselik az adott terroir jellegét.Az erdőben termesztett sotol a fenyő, a menta és az eukaliptusz ízét veszi inkább fel, míg a sivatagban érett sotolok mezcalosabb ízekkel bírnak: földes, sós és bőrszerű ízekkel. Az érlelt sotolokban a fa ki tudja hozni a tűzön kezelt (roasted) sotol (piñas) füstös ízeit, valamint az édes, néha gyümölcsös ízeket.

Sotol Sotomayor Ensamble (0,7l, 48%)

A névben az Ensamble szó a gyártás során felhasznált Dasylirions növényi nemzetség több fajtájának együttes jelenlétét jelöli.

 

Sotol Sotomayor Leiophyllum (0,7l, 44%)


 

Sotol Sotomayor Texanum (0,7l, 48%)

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.