Blog

A sokoldalú vermouth – koktélokban és a konyhában is megállja a helyét

A vermouth önmagában és koktélokban is nagyon szerethető, sőt a konyhában is lehet vele kreatívkodni, mutatjuk, hogyan.

Az „ősrégi” vermouthok többsége  finoman szólva csapnivaló volt, de ma már teljesen más a helyzet. A technológia, az alapanyagok fejlődése és a szakemberek tudása mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy ma már másképp tekintsünk e meglepően sokoldalú italkategóriára.

Itt az ideje, hogy kicsit másképpen nézzünk a vermouthokra. Mert nem csupán koktélokhoz kiválóak, hanem más konyhai felhasználáshoz is. Sokrétűsége édes, kesernyés, aromás mivoltának köszönhető. De gyógynövényes aromái miatt mártásokban és friss fűszereket tartalmazó ételekben, pácokban is használhatod, sőt akár lekvárokban és desszertekben is megállja a helyét.

Vermouthos körte
Hallottál már a borban párolt körtéről? Vidd tovább ezt a koncepciót, és kísérletezz kedvedre: párold a hámozott körtét Campari, gin és vermouth keverékében 2:1:2 arányban. És hogy mi jön ki ebből a kesernyés ízkavalkádból? Egy lenyűgöző desszert. És még egy tipp: szervírozáshoz használhatunk tejszínhabot mellé.
 

Vendégváró fügés, vermoutos lekvár
Valami különlegeset készítenél vendégeidnek? Friss fügéből, kis cukorral, citromlével és száraz vermouthttal  készíthetsz egy ínycsiklandozó lekvárt, amihez akár pici rozmaringot is tehetsz. Pirítósra vagy grillezett sajtokhoz, illetve kemény sajtokhoz is kiváló.
De édesebb szószokhoz vagy édes tónusú páchoz is tehetünk száraz vermouthot. Kísérletezz kedvedre!
 


Negroni
1919-ben, gróf Camillo Negroni fejlesztette ki az italt. Mindössze három hozzávaló alkotja (vermut, bitter, gin) a klasszikus Negroni koktélt, manapság viszont már számos továbbfejlesztett variációjával találkozhatunk. 
Összetevők:
 3 cl Campari
 3 cl gin 
 3 cl vermouth  (pl. Martini Rosso)
 1 szelet narancs
Elkészítés:
Egy old fashioned pohárba tegyünk jeget, majd öntsük rá az összetevőket és óvatosan keverjük össze. Díszítésnek használhatunk narancsszeletet.
 


Manhattan koktél
Összetevők:
 5 cl bourbon whiskey
 2 cl Vermouth Rosso
 2 dash Angostura Bitter
 jég
Elkészítés:
Tegyél jeget egy mixerbe, add hozzá az összetevőket, keverd össze alaposan, majd szűrd át a szervírozáshoz pohárba. Díszítheted narancshéjjal.
Tipp:  
A Manhattan koktél másik típusa, amikor száraz vermouthot használunk hozzá (dry) 

MANCINO VERMOUTH