Skót lepárlók

TOMINTOUL

Kiejtés: {tom-in-TOWu;L} Régió: Speyside Alapítva: 1825 Tulajdonos: Angus Dundee

 

 

Speyside szívében, a Glenlivet  erdői és a Cromdale-hegység között elterülő, szemet gyönyörködtető völgyben, az Avon folyó keleti partján járunk. Ezen a nehezen megközelíthető vidéken valaha virágzott a zugfőzés, de a hőskorra ma már csak egy modern főzde emlékezteti az arra utazót. A Felföld legmagasabban fekvő falujáról elnevezett Tomintoul  lepárló egy igazi ipari épületcsoport, amelynek funkcionális épületei ugyan kissé kilógnak a festői tájból, a bennük készülő párlatok azonban tökéletes összhangban vannak az idilli környezettel.

 

A Ballantruan forrás kristálytiszta vízének és a jókora desztillálókban működő, a nagyobb visszafolyásért felelős speciális hőgolyóknak köszönhetően Tomintoul leve különösen könnyű és selymes jelleget kap, ami a keverők körében is igen népszerűvé teszi. Enyhén tőzeges, sokkal inkább malátásan édes és fűszeres ízét nem csak a tulajdonos Angus Dundee saját blendjeiben, de a Whyte & Mackay féle kevert whiskyben is fellelhetjük. A cég hivatalos kiadású single maltjainak igen széles termékpalettáján pedig nemrégiben Old Ballantruan néven egy erősebben tőzegelt változat is megjelent.