Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezik a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban talál.

Menü

DALMORE

2007. 07. 29. 11:26:18
Kiejtés: {dall-MORE}
Régió:   Highlands
Alapítva:   1839
Tulajdonos:  Whyte and Mackay  

 

Az Északi-felföldön, Inverness és Invergordon között félúton, a Cromarty-torkolat szemet gyönyörködtető partján álló Dalmore lepárló nem kisebb eredményt tudhat magáénak, mint a világ egyik legdrágábban eladott single malt whiskyjét: a főzde egy 62 éves főzetét több mint 25000 fontért vette meg nemrégiben egy lelkes maláta-rajongó!

Az 1839-ben alapított lepárló üzemeltetési jogai nyomban a megnyitást követően a helyi Sunderland-családhoz kerültek, majd a Mackenzie-família 70 éves regnálása következett. Az Első Világháború idején a főzde a Királyi Flotta aknagyárának volt kénytelen helyet adni, és bár a hadsereg 1920-ban kivonult, egy pusztító robbanás miatt az üzemet csak két évvel később sikerült megnyitni.

1960-ban a Dalmore a Whyte & Mackay portfoliójába került, de néhány apró változtatástól eltekintve, itt ma is a helyi hagyományok szellemében készülnek a kiváló párlatok. A főzdében csak helyi lakosok dolgoznak, az üzem hattyúnyakú Lomond-üstjei a mai napig megmaradtak, és az árpáért se kell messzire menni, hiszen a környéken Skócia legnagyobb termőhelyei fekszenek. (A Dalmore kelta szó jelentése is erre utal: „nagy kaszáló”.)

Dalmore déligyümölcsös, hangás és tőzeges jegyeket hordozó italai a különleges érlelési eljárásnak köszönhetően nyerik el egyedi, számtalan díjjal is jutalmazott ízvilágukat. A végső fázisban ugyanis a főzet egyik részét sherry-, a másikat bourbonhordókban érlelik, hogy aztán a két levet – Richard Paterson keverőmester vezérletével – ismét egy sherrys kabátban boronálják össze.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Skót lepárlók

Keresés

Fel a tetejére