Az eltűnt lepárló elveszett az időben, de szelleme tovább él!
Ha szeretne e-mail értesítést, amikor a termék megrendelhető lesz, iratkozzon fel készletértesítőnkre az alábbi gomb megnyomásával.
A Lossit farmlepárló 1821-től 1860-ig működött Islay szigetén, Ballygrant falutól nem messze. Ez volt a leghosszabb ideig üzemelő farmlepárló a 19. században. Raktárait anno Caol Ila érlelésére is használták. Az épület szerkezete még ma is megvan, lakóházként használják. Mint a legtöbb Islay malt, a Lossit whiskyje is erősen tőzegelt, füstös ízű volt.
Ennek a már rég bezárt lepárlónak újrakreált nedűjét azonban most megkóstolhatjuk. Az italt 12-15 éves single malt whiskykből keverték ki. És hogy mégis hogyan? Íme néhány információ a különleges vállalkozásról:
The Lost Distillery Story
A 20. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. Ez a szám majdnem a fele a valaha (hivatalosan) létezett összes skót lepárlónak. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára.
Egészen mostanáig.
Egy szakértői csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Ezekből az italokból azonban nem maradt fenn egy palack sem, amely mintául szolgálhatna, ezért az újraalkotáskor különleges eszközökhöz kellett nyúlniuk: korabeli feljegyzésekhez.
A Michael Moss professzor (Glasgowi Egyetem) vezetésével egy levéltárosi csapat gyűjti és vizsgálja azokat a korabeli írásos anyagokat (lepárlói feljegyzések, adatok, korabeli újságcikkek, utazók beszámolói stb.), amelyekben említik a lepárlót és whiskyjét. Ezek alapján próbálják meg reprodukálni azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárlásakor lehetett.
A Lost Distillery logóját az ősi kelta jelkép, a Triskele ihlette, amely a reinkarnációt (visszatérést) jelképezi. Értelmezésük szerint ebben a szimbólumban a whiskykészítés legfontosabb összetevői lelhetők fel: a hordó, a víz és az árpa.
Az egyes whiskyk háromféle verzióban készülnek: a Classic-ot 12-15 éves, az Archivist-et 15-20 éves, a Vintage-t pedig 25-30 éves érlelésekből alkotják meg.
Ahogy régen sem használtak színezéket (karamellt) és nem alkalmaztak hűtve szűrést, úgy a Lost Distillery palackozások is mindezt nélkülözik.
A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetik az adott eresztés számát, valamint a palack számát.
Elismerés:
Lossit - Classic MASTER Medal at Scotch Whisky Masters 2016
A Lossit farmlepárló 1821-től 1860-ig működött Islay szigetén, Ballygrant falutól nem messze. Ez volt a leghosszabb ideig üzemelő farmlepárló a 19. században. Raktárait anno Caol Ila érlelésére is használták. Az épület szerkezete még ma is megvan, lakóházként használják. Mint a legtöbb Islay malt, a Lossit whiskyje is erősen tőzegelt, füstös ízű volt.
Ennek a már rég bezárt lepárlónak újrakreált nedűjét azonban most megkóstolhatjuk. Az italt 12-15 éves single malt whiskykből keverték ki. És hogy mégis hogyan? Íme néhány információ a különleges vállalkozásról:
The Lost Distillery Story
A 20. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. Ez a szám majdnem a fele a valaha (hivatalosan) létezett összes skót lepárlónak. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára.
Egészen mostanáig.
Egy szakértői csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Ezekből az italokból azonban nem maradt fenn egy palack sem, amely mintául szolgálhatna, ezért az újraalkotáskor különleges eszközökhöz kellett nyúlniuk: korabeli feljegyzésekhez.
A Michael Moss professzor (Glasgowi Egyetem) vezetésével egy levéltárosi csapat gyűjti és vizsgálja azokat a korabeli írásos anyagokat (lepárlói feljegyzések, adatok, korabeli újságcikkek, utazók beszámolói stb.), amelyekben említik a lepárlót és whiskyjét. Ezek alapján próbálják meg reprodukálni azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárlásakor lehetett.
A Lost Distillery logóját az ősi kelta jelkép, a Triskele ihlette, amely a reinkarnációt (visszatérést) jelképezi. Értelmezésük szerint ebben a szimbólumban a whiskykészítés legfontosabb összetevői lelhetők fel: a hordó, a víz és az árpa.
Az egyes whiskyk háromféle verzióban készülnek: a Classic-ot 12-15 éves, az Archivist-et 15-20 éves, a Vintage-t pedig 25-30 éves érlelésekből alkotják meg.
Ahogy régen sem használtak színezéket (karamellt) és nem alkalmaztak hűtve szűrést, úgy a Lost Distillery palackozások is mindezt nélkülözik.
A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetik az adott eresztés számát, valamint a palack számát.
Elismerés:
Lossit - Classic MASTER Medal at Scotch Whisky Masters 2016