Skót lepárlók

MORTLACH

Kiejtés: {MORT-lack} Régió: Speyside Alapítva: 1897

A Dufftown dél-keleti határán elfolyó Dullan partján áll egy hatalmas épületcsoport, amelyben a kisváros elsőként alapított legális lepárlója, a szomszédban magasodó templomról elnevezett Mortlach óriási desztillálói működnek. A James Findlater, Donald Macintosh és Alexander Gordon együttműködésével létrejött szeszfőzde lassan kétszáz esztendeje ontja magából Skócia egyik legsúlyosabb italát.

A Mortlach-féle malt döbbenetes erejének és csodásan komplex ízvilágának titka a főzdében álló hat óriási desztillálóban rejlik. Az egymástól teljesen különböző, múzeumi ereklyének sem utolsó rézüstök mindegyike más és más ízvilágot produkál, és a lepárló mesterek ezt az adottságot ki is használják. Az elképesztően bonyolult, két és félszeres desztillálás során a különböző üstökben három eltérő karakterű és erősségű ital készül, melyek mindegyikét áteresztik a főzde lelkének tartott Wee Witchie nevű párlatüstön, majd a három szeszt összeöntik.

 

Az eredmény egy párját ritkító, roppantul testes, elsöprő erejű, fűszeres malt, amely nem csak a skót keverőmesterek szívét dobogtatja meg, de a single malt rajongói is legnagyobb kedvenceik közé sorolják. A termelés nagy része blendek – főként a Johnnie Walker – alapjául szolgál, ezért a kevés, nehezen hozzáférhető single malt palackozás igazi kincs a whisky szerelmeseinek.