Skót whisky | Blog

Skót blended malt whiskyt kóstolnál? Ezt a hetet ajánljuk!

A hazai whiskytársadalom körében egyre népszerűek a blended maltok, hiszen gyakran jó ár-érték arányban tudnak a whiskykedvelők kiváló, komplex ízeket tesztelni.

 

skót blended malt whiskyk kínálatunkban

Ezért is érdemes olykor-olykor kikacsintani a skót blended malt whiskyk irányába.  Ajánlataink között feltűnik füstös tétel és hordóerős whisky is, sőt limitált kiadással is találkozhatunk.


Caisteal Chamuis 12 éves Blended Malt (0,7L / 46%) 

A Caisteal Chamuis 12 éves kiadását alkotó füstös single maltok egytől-egyik a skót szigetvilágban készültek. Először first-fill és refill amerikai tölgyhordókban érlelték őket, majd a házasítás után Oloroso sherryhordós finiselést, azaz utóérlelést kapott. Ez a második érlelés kellemes lágyságot kölcsönzött a whiskynek, amely jól kiegyensúlyozza a tőzegfüstöt.
A Mossburn Distillers kiadása a Caisteal Chamuis is. Ez a whisky a Hebridák whiskystílusának megfelelően tőzegelt karakterű whisky, amely a dupla hordós érlelésnek köszönhetően megfelelően komplex is.

 


The Classic Range Peated Highland Blended Malt New Edition BB&R (0,7L / 44,2%) 
 

Ehhez, a kizárólag Highland-whiskyket tartalmazó blended malthoz a régió néhány ikonikus lepárlóüzeméből szerezte be Doug McIvor párlatbeszerző a hordókat. Történelmileg szinte minden skót whisky jellegzetes füstös jegyet viselt, mivel a tőzeg volt a legkönnyebben elérhető tüzelőanyag: ma azonban sokkal kevésbé elterjedt. Ez a kiadás egyfajta tisztelgés a hagyományos, tömény dram előtt, jellegzetes karakteres highlandi stílusban, „füstjegyekkel”, valamint némi gyümölcsösséggel kísérve. Illatában kiválóan megmutatkoznak a tőzegaromák és a gyümölcsös hatások. Íze kiegyensúlyozott, amelyben szépen megfér egymás mellett a tőzeg és a pajkos gyümölcsösség.

 


The Gauldrons (0,7L / 46,2%)
 

A The Gauldrons egy egészen kis mennyiségben (small batch) készülő Campbeltown blended malt, amelyben a tengeri sós jegyek mellett enyhe tőzegfüstös, illetve gabonás édességet is felfedezhetünk. Ez az ital a sokak által jól ismert Remarkable Regional Malts sorozat hatodik része. Előtte az alábbi blended maltokat dobta piacra a Douglas Laing: The Epicurean (Lowlands), Timorous Beastie (Highlands), Scallywag (Speyside), Rock Island (The Islands), Big Peat (Islay). Illatát belengi az édes gabona, valamint egy halvány tőzegfüst, ízében pedig találkozhatunk tengerparti sós jegyekkel és melengető édes aromákkal, valamint tölgyes hatásokkal. Komplex ital.

Mossburn Island Blended Malt (0,7L / 46%) 
 

A Mossburn "The Signature Cask Series" sorozatban két blended malt kiadás kapott helyet. Az Island névre hallgató palackozás olyan whiskyk házasítása, amelyek a skót szigetvilágból származnak. Ezek a whiskyk először különböző bourbonhordókban érlelődtek, majd olyan first-fill bourbonhordókban, amelyek hordótetői kiégetett, szűz európai tölgyből készültek. Ez az eljárás arra szolgált, hogy még jobban kihangsúlyozza a whiskyk jellemző karakterét. Csak kis batchekben, azaz adagokban palackozzák.

 


Sheep Dip (0,7L / 40%)

Ezen a furcsa néven  1970 óta adnak ki whiskyt, sőt a 80-as években a Harrods legnépszerűbb whiskyje volt. De honnan is a név: Sheep Dip? A Sheep Dip egy rovar-és gombaölő szer, amit a juhok védelmére fejlesztettek ki Skóciában. A brit farmerek gyakran hívták a whiskyt ezen a néven, mivel, ha el akarták kerülni az adófizetést a házi készítésű whiskyre, akkor sokszor a hordóra az SD rövidítést írták rá, mintha abban rovarölő szer lenne. Az adószabályok változásával, az 1980-as években a farmerek százával rendelték a karton Sheep Dip whiskyt a nagykereskedőktől, így azt rovarölőnek álcázva a könyvelésben, le tudták írni az adójukból. A módszer nem mindenkinek jött be, hisz sok farmert kaptak el és ítéltek el adócsalásért. Ma már azonban az igen jó hírű italt teljesen legális célokra használják. 
A Sheep Dip blended malt whiskyt 16-féle single malt whiskyből keverik ki, 8 és 12 év közötti, első töltésű hordókban érlelt whiskyk felhasználásával.

 


Old Perth Cask Strength (0,7L / 58,6%)
 

Egy elveszett blended whisky, amelyet eredetileg Peter Thomson keverőmester alkotott meg az 1900-as évek elején. Eredetileg Speyside-, Highland- és Islay-single maltok, valamint a North British gabonapárlatának keverékéből alkották, minden összetevő 12 éves volt. Peter Thomson szoros kapcsolatban állt a Macallan szeszfőzdével, így valószínűleg az ő single maltjukból is került bele. Hosszú sikertörténete után az 1970-es években már David Thomson, Peter fia döntött az egyes alkotóelemek arányáról és életkoráról, majd azt a társaság perth-i telephelyén keverték össze. A megújult Old Perth viszont blended malt, azaz kizárólag single maltok keveréke.
Az italt kiadó Morrison Scotch Whisky Distillers cég öt generációnyi tapasztalata, szenvedélye és a családi tulajdon fenntartása a garancia arra, hogy érdekes palackozások kerülnek ki a kezük közül.

 

The Epicurean Glasgow Limited Edition 2022 (0,7L / 56,8%) 
 

A fent említett Douglas Laing nagysikerű Remarkable Regional Maltssorozatában jelenik meg a The Epicurean whisk is, amelyet a lowlandi főzdék single maltjaiból alkottak meg. Az alapverziót fejlesztették most tovább nyolc szakmabéli segítségével, akik Glasgow legkiválóbb bártenderei és párlatszakértői közül kerültek ki. Összeültek, mindenki végigkóstolta a whiskymintákat, majd kikeverte belőlük a saját ízlésének megfelelő blended maltot. A kapott keverékből Fred Laing elnök segítségével alkották meg a végső whiskyt, amelyet a nagyszerű glasgow-i embereknek ajánlottak. Limitált palackozás, 56,8 %-os alkoholtartalommal.
 

ITT TALÁLOD AZ ÖSSZES BLENDED MALT WHISKYT KÍNÁLATUNKBAN!