Skót whisky | Blog

Skócia, Írország, Tajvan – három prémium whisky a világ három szegletéből

A GoodSpirit Shop vezetője, Balázs ezúttal a világ három tájára kalauzól el minket. Mind a három helyszínen készítenek whiskyt, s nem is akármilyent, de mindhárom helyszínen egész máshogy…

Pulteney 2011 9 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7l , 47,5%)
Nem is tudom, melyik érdemel több dicséretet: az Old Pulteney vagy a Cárn Mór? Az Old Pulteney egy felejthetetlen mérföldkő szakmai fejlődésem útján. Gabonás, kellemesen sós, olajos textúrájú whisky, ami hűen az észak-felföldi tájakhoz, szintén karakán és határozott. A A Morrison Scotch Whisky Distillers (korábbi nevén Morrison & Mackay) Cárn Mór-sorozata pedig alig egy éves magyarországi pályafutása után számos vájtfülű gyűjteményébe került be. Konzisztens minőségben, izgalmas és egyedi palackozásokat adnak ki, ráadásul elérhető áron. Eme számomra igen kedves két whiskymárka kohéziója pedig páratlan élmény. Klasszikus tengeri zamatokkal átitatott Old Pulteney-karakterek egy csipetnyi mézes, édes zamattal, ami tökéletesen belesimul az összképbe. Limitált palackozás!

Teeling Brabazon Cask Batch 4. 13 éves (0,7L, 49,5%)

Fehér portói boroshordóban érlelt Teeling, ráadásul 13 éves és 49,5%-os. Imádom, ahogy a Teeling egyre mélyebb és tartalmasabb ízeket hoz elő a palackozásaiból. Jó látni, hogy a lepárlóra jellemző újító szándék nem veszett ki a kezdetek után. 2012 óta sok érdekes palackozással lepte meg a nagyérdeműt, és bár a legtöbb kiadása még bérfőzéssel készült, a minőség és az egyediség garantált. A limitált kiadású Brabazon-száriának ez a negyedik tagja. Ízvilágában a légies, édes jegyek és a mély, fás, boros hatások harmonizálnak. Élénk mazsolás ízek és egy csipetnyi kávé is feltűnik. Én szeretem pár csepp vízzel kinyitni, de önmagában is érdemes kipróbálni.

 

Kavalan Solist Fino Sherry (0,7l, 56,3%)

A Kavalan tökéletes példa arra, hogy egy alapvetően technológiai whisky is képes szellemiséget hordozni magában. Mit is akarok ezzel mondai? A tajvani Kavalan befektetői nem aggódtak az anyagiak miatt. Nem kis túlzással, kijelölték, másolták és beillesztették a technológiát. Azonban jól tudták, hogy a korszerű berendezések önmagukban nem jelentenek garanciát a sikerre. Felkérték hát a whiskylegenda Dr. Jim Swant, aki tapasztalatával és szűnni nem akaró újításaival megalapozta a Kavalan szellemiségét. A tajvani szubtrópusi környezetnek köszönhető intenzív érés, Dr. Swan hatása és a modern technika egy minden tekintetben élettel teli, mély, emlékezetes italt eredményezett. És akkor erre jön rá a sherryhordó és az 56,3%-os alkoholtartalom. Ez a Kavalan Solist kiadás egy valódi „gyümölcstál” nem kevés mazsolával és dióval. Élénk, fűszeres, tartalmas ital.