Skót whisky | Blog

Single Malt vs. Blended Whisky

Jó tisztában lenni azzal, hogy mit is értünk single malt whisky és blended whisky alatt, de megmutatjuk, mit takar a blended malt whisky fogalma is.

Skóciában  hozzávetőlegesen több mint 2000 fajta whiskyt tartanak nyilván.

Ezeknek egy része ún. single malt whisky. A single malt whisky  egy adott lepárlóüzemben készül, kizárólag malátázott árpából (malted barley). Tehát a single malt whiskyk csak egyetlen lepárlóból származnak, és a lepárlóra, valamint (általában) a régióra jellemző egyedi karakterrel bírnak. A single malt whiskyk nevét legtöbb esetben a lepárló neve fémjelzi.

Úgyis mondhatjuk, hogy a single malt whisky  egy házasítatlan malátawhisky. Ez azt jelenti, hogy a single malt whiskyt nem házasítanak semmilyen más egyéb gabonawhiskyvel és más lepárlók whiskyjeivel. De a single malt whisky attól még single malt marad, ha egyugyanazon lepárló különböző évjáratú és érlelésű malátawhiskyjéből hozzáadnak, annak érdekében, hogy az állandó minőség megmaradjon. Ha egy palack eltérő korú malátawhiskyket tartalmaz, akkor a palack címkéjén a legfiatalabb whisky korát kell feltüntetni.

A single malt whiskyk megítélése és „renoméja” magasabb, mint a blended whiskyjé.

A blended whiskyk (kevert whisky) maláta és egyéb gabonawhiskyk (ún. grain whisky, ahol együtt párolják az árpát, kukoricát, búzát, rozst) házasításával készülnek. A keverés célja inkább a simább aromavilágú, a fogyasztók szélesebb rétegeit célzó whiskyk előállítása, és a márkára jellemző karakter, konstans minőség fenntartása. Ide tartoznak a világ legismertebb és legkeresettebb skót whiskyjei, amelyeket 15-50 különböző maláta- és gabonawhisky házasításával, keverésével állítanak elő. (Johnnie Walker, Ballantine's, Chivas Regal stb.)

 

Egy kalap alatt ismerjük meg a blended malt whiskyt is.

A kevert malátawhisky (blended malt whisky) elsősorban Skóciában „őshonos”, de Japánban is gyártanak ilyen típusú whiskyt. A blended malt whisky alatt a különböző lepárlókban készült hagyományos, rézüstökben párolt malátawhiskyk keverékét értjük. Nem érdemes meglepődni, ha a blended malt whisky címkéjén pure malt (tiszta maláta) vagy vatted malt (házasított maláta) feliratot látunk, mert mind a három egy és ugyanazt jelenti. A 2004-és évek elején a Scotch Whisky Associaton úgy döntött, hogy a gyártók egységesen a blended malt whisky kifejezést használják. A blended malt whisky nem tartalmazhat gabonawhiskyt, így nem tévesztendő össze a blended whiskyvel.

 

Érdemes empirikus úton tesztelni a single malt whisky, a blended malt és a blended whisky karakterét, ízvilágát.