Skót whisky | Blog

Single cask újdonságok a WhiskyNetnél

Új single cask palackozásokat üdvözölhetünk kínálatunkban. Most akár meg is kóstolhatod őket, mutatjuk melyiket, hol, meddig és mit kell érte tenned.

A tapasztaltabb párlatrajongók már tudják, hogy mi is az a single cask, de a kezdők kedvérét nem árt feleleveníteni, miért is különleges az ilyen palackozás.


SINGLE CASK: ahogy neve is utal rá, egyhordós kiadást jelent, ami azt jelenti, hogy az éppen aktuális palackozást kizárólag egyetlen hordó tartalmából töltik. 
Ettől olyan egyediek, sokkal zamatosabb az ilyen típusú palackozások, amelyekre elég gyorsan „rárepülnek” a szenvedélyes gyűjtők is.

A következő kiadások egy független palackozónak köszönhetők. A „The Single Cask”, rövidítve „TSC” egy modern angliai független palackozó társaság, akik skót single malt whiskyvel, ír whiskey-vel és bourbonnel egyaránt szívesen foglalkoznak. A megvásárolni kívánt hordók keresése közben az a cél lebeg előttük, hogy megtalálják az adott lepárlót leginkább jellemző hordót, vagy azt, ami egy bizonyos érlelési technikát a leglátványosabban mutat be. Ezután a felvásárolt hordókat természetes hordóerősségen, nem hűtve szűrve és mesterséges színezék nélkül palackozzák. Így a whisky a lehető legtisztább és természetesebb marad – ahogyan a hordóban találták.

SINGLE CASK ÚJDONSÁGAINK

Inchgover 2008 13 éves (cask 802607A) TSC (0,7L / 53,3%)
2008-as lepárlása után 13 évig érlelték kis méretű Oloroso hordóban (Quarter cask). Mindössze 133 palack került belőle a 802607A számú hordóból.
Az Inchgower egy viszonylag nagy kapacitású lepárló, amely Speyside északkeleti partvidékén található. Régóta ontja magából a whiskyt, de ha nem hallottunk róla még, az nem csoda, hisz az itt készülő italnak csak elhanyagolható része kerül single maltként palackozásra, a többi a Bell’s, White Horse és a Johnnie Walker blendjeit gazdagítja.

Glenburgie 2010 11 éves (cask 112) Scotch & Tattoos TSC (0,7L / 58%)
Ezt a whiskyt 2010-es lepárlása után 11 évig érlelték „Hogshead” hordóban. Mindössze 264 palack került kiadásra világszerte a 112-es számú hordóból. A Glenburgie egyike azon desztillálóknak, amelyek igen ritkán adnak ki önálló palackozásokat, mivel termelésük majdnem teljes része a kevert whiskykbe vándorol (például a Ballantine's-t).
A palackozó Scotch & Tattoos sorozatának lényege, hogy a sorozat palackozásaihoz a hordókat a címkét tervező művésszel történtő beszélgetések alapján is választják.

Balblair 2011 10 éves (cask 800130) Explorations TSC (0,7L / 57,1%)
Ezt a single malt whiskyt 2011-es lepárlása után 10 évig érlelték Oloroso sherryhordóban (hogshead). Mindössze 250 palack került kiadásra világszerte a 800130-as számú hordóból.
Skócia egyik legidősebb lepárlója a Balblair. Az Észak-felföldi Dornoch festői öblénél, a „tőzeg községeként” is ismert régióban, Edderton falujában készül a világhírű Balblair whisky, amely ellentétben a környék nevétől, teljesen füstmentes, virágos ízeiről híres. Idősebb kiadásaiban a könnyű zamatokon túl előtör a vastag tölgyes jelleg, így egy igen sokszínű itallal van dolgunk. A lepárló egyik különleges sorozatának az „Explorations”-nek a tagja. Különleges címkéje igazán vonzza a tekintetet.


Kóstolj Single Caskot a GoodSpirit Shop Belváros üzletünkben!

Mindhárom - a fentebb említett - palackból nyitottunk egyet a GoodSpirit Shop Belváros üzletünkben, és aki
2023. január 9-től 10.000 Ft értékben vásárol ott, vagy minimum 10.000 Ft értékű rendelést vesz át ebben az üzletünkben, az a helyszínen megkóstolhatja az általa választott palackozást. 
Ezen lehetőség 2023. január 9-től a készlet erejéig tart, de legkésőbb 2023. január 31-ig.


TOVÁBBI SINGLE CASK PALACKOZÁSOK ÚJDONSÁGAINK KÖZÖTT:
Inchgover 2008 13 éves (cask 814356A) Scotch & Tattoos TSC (0,7L / 56,5%)
Allt-A-Bhainne 2000 21 éves (cask 2429) TSC (0,7L / 56,5%)