Skót whisky | Blog

Scotch Whisky Regional Grand Slam - a játék öröméért

A tenisz után szabadon, mi is megalkottuk a skót single maltok regionális Grand Slamjét. Nézd meg a WhiskyNet Scotch Whisky Regional Grand Slam palackjait, és döntsd el, hogy begyűjtöd-e mindet...

Sok közös vonás van a whiskyben és a teniszben. A tenisz az egyik legnagyszerűbb és legizgalmasabb sportág, illetve játék a világon, amelyért százmilliók rajonganak. A whiskyről elmondhatjuk ugyanezt – csak italra kihegyezve, vagyis egyike a legnagyszerűbb és legizgalmasabb italnak, és szintén sok rajongója van.
A tenisz versenyrendszerében Grand Slam alatt azt érjük, ha a teniszező begyűjti (értsd megnyeri) a négy legrangosabb teniszversenyt (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), ami tekintélyes teljesítménynek számít a sportágban. Ezen csavartunk egyet, és „lefordítottuk” a Grand Slamet a skót whiskyk nyelvére, vagyis megalkottuk a skót whiskyrégiók Grand Slam csapatát, amely 6 palackból áll.

Ez alatt azt kell érteni, hogy mind a hat skót whiskyrégióból bemutatunk egy-egy olyan terméket, amely meghatározó jelentőséggel bír, és hűen tükrözi a régió sajátosságát. (Természetesen ez egy „játék”, és nem azt jelenti, hogy a régiót csak ez az egy palack tudná hitelt érdemlően bemutatni, de úgy gondoljuk, hogy ezzel a 6 palackkal egy méltó és rangos Grand Slam-sorozatot állítottunk fel a skót whiskypalettán.)

Mint ahogy a teniszben a Grand Slam-tornák különböző borítású pályán zajlanak, a skót whiskyrégiók is más-más tulajdonsággal bírnak. Ezeket a különbségeket is hivatott bemutatni a 6 kiváló palackozás.

WhiskyNet Scotch Whisky Regional Grand Slam - 6 palackozás a skót whiskyrégiókból

Campbeltown - Springbank 18 éves (0,7 l, 46%)
Campbeltown whiskyrégió Skócia nyugati felén található, a Kintyre-félsziget déli részén. Ebben az apró és méltatlanul keveset emlegetett régióban hajdan virágzott a whiskyipar. Úgy is emlegették, hogy Campbeltown a skót whisky fővárosa.  Az "élet vizének" nagy mennyiségben történő gyártása és a kiváló földrajzi elhelyezkedés hamar fellendítette a helyi gazdaságot.

Springbank 18 éves (0,7 l, 46%)
A Springbank egy egészen egyedülálló szeszfőzde Skóciában. A legrégibb családi kézben lévő lepárló, hisz 1828-as hivatalos működése óta a Mitchell család leszármazottjai irányítják, és napjainkban is teljesen függetlennek mondható.
A hagyományos készítési eljárásokat mindvégig megtartották, ezért a Springbank az egyetlen lepárló, amely soha nem is szűrte le hidegen palackozás előtt a whiskyt, és mesterséges színezéket sem használt soha. Ahol csak lehet, mindenütt emberi munkaerőt alkalmaznak. A teljes gyártási folyamat egy helyen van: a párját ritkító malátázótól kezdve a különleges lepárlóberendezéseken és tárolóházakon keresztül a palackozásig.
A nagykorúságot épp betöltött, gazdag, komplex malt bourbon-, illetve sherryhordóban érlelt kiadás az egyik legidősebbnek számít a Springbank standard választékában.
Illatában gazdag és krémes vaníliás hatások tárulnak fel érett gyümölcsök kíséretében. Ha pedig megízleljük, egy klasszikus telt karakterű whisky bontakozik ki előttünk, sűrű, olajos textúrával és gazdag gyümölcsösséggel. Lecsengésében édeskés hatások érhetők tetten csokoládés felhangokkal és némi kókusszal, amely hosszan velünk marad a kellemes füstösség kíséretében.

Highland (Mainland déli része) - Glengoyne 18 éves (0,7 l, 43%)
A Skót-felföld - Highland - a legnagyobb kiterjedésű whiskyrégió és talán a legvonzóbb táj a turisták számára. Hegyek, tavak és kastélyok sokasága. A gyönyörű táj ellenére az időjárás már kevésbé mondható barátságosnak. Nagy szerencse, hogy a whisky legfőbb alapanyagául szolgáló árpa könnyen megterem ezen a tőzeges talajon és hűvös éghajlaton. A felföldön érlelt whiskyk varázslatos sokszínűséget képesek felmutatni. A változatos vidéken többek között friss fű, füst és viaszos illatok is fellelhetőek. Highland déli tájain mézes, virágos, masszívabb ízvilág érvényesül. Északabbra haladva pedig egyre vaskosabb, olykor igen férfias karakterek jelennek meg. A felföld keleti vidékén járva gyümölcsös, virágos, de mégis testes ízek, illatok érezhetőek, míg fent, a zord észak-felföldön a sós, mély ízvilág dominál. Highland ízei jellegzetesek, de kevésbé egységesek, mint mondjuk a tipikus Islay-i tőzeges íz.

Glengoyne 18 éves (0,7 l, 43%)
Egy rendkívül karakteres malt, amely aromákban gazdag, kifinomult élvezetet ad. Az Ian Macleod független, családi kézben lévő palackozó által tulajdonolt lepárló a skót alföld és felföld határán fekszik, gyönyörű környezetben. A hagyományos eljárásokhoz ragaszkodó lepárló jelszava: „Worth the Wait”, vagyis megéri várni. Ennek szellemében a kizárólag meleg levegőn szárított árpamalátát Skócia leglassabb desztillálási módszerével párolják le. Így a párlat az üstben az átlagosnál többet érintkezik a rézzel, ezáltal megtisztul a nem kívánt összetevőktől, és egyedülállóan tiszta, koncentrált aromákban gazdag whisky születik. A Glengoyne-nál a hordós érlelésre is különösen nagy hangsúlyt fektetnek. E nagykorú kiadás illatában felfedezhetők az almás, érett sárgabarackos, friss banános jegyek. Mennyei aromái pedig telt, kerek, gazdag ízjegyekről árulkodnak.

Highland (Arran szigete) - Arran 18 éves (0,7 l, 46%)
A skót szárazföld nyugati és északi partvonalát tarkító szigetcsoport, más néven Hebridák, a skót Highland régióhoz tartozik, de egy-két whiskyt innen is ki szoktunk emelni Az itt lepárolt és érlelt ital elképesztő módon adja vissza a régió jellegzetes ízeit. De a szigetvilág nem csak a whisky miatt lett híres. A skót szigetek közt morajló tenger, a partközelben és a vízben előforduló élővilág elsőrangú turistacsalogató. A régióban süvítő tengeri szellő számtalan illatot hordoz magával. A tengeri levegő sóssága, az olajos lápok és a tengerparton található moszatok mind-mind meghatározzák az itt érlelt whisky karakterét.

Arran 18 éves (0,7 l, 46%)
Az Arran független lepárló, amely Skócia egyik legtisztább hegyi vizét és a lepárlómester, James MacTaggart 30 éves tapasztalatát felhasználva, mesterséges színezék (karamell) nélkül állítja elő sok elismerést kapott malátawhiskyjét, amely így valóban a természet ízét tárja elénk.
Az Arran lepárló whiskyje intenzív citrusos illatokat ont magából, amely tökéletesen egészíti ki az alapmalátás karaktert. A szigeten készült párlatok ízeit nagyban alakítják a térség sajátságos földrajzi és meteorológiai adottságai. Arran egyedi mikroklímájának köszönhetően az ott érlelt whisky intenzívebb érésen megy keresztül. A közkedvelt Arran negyedszázados múltra tekint vissza és néhány dizájnváltáson is átesett időközben. Most újra ez történik, így ez a nagykorú ital is megújult, és az új csomagolás még jobban kiemeli az Arran jelképét, a szigetet és az Arran jelképét idéző saspárt.
Az Arran 18 évese édes gyümölcsös kerti illatokkal csábít, megkóstolva sem okoz csalódást: édeskés ízjegyek viháncolnak a szájüregben, megspékelve csokival, gyömbérrel és karamellizált barna cukorral. Pár csepp vízzel pedig még inkább felfedi magát az ital, amely lecsengésében is hosszú ideig velünk marad.

Islay - Kilchoman 100% Islay 10th Edition (0,7l, 50%)
A Skócia nyugati partvonalát szaggató szigetvilág, a Hebridák számos whiskylepárlónak ad otthont. Van azonban egy sziget, amely társai közül is kitűnik: Islay, amely külön whiskyrégióként került bele a whiskytörténelembe. Maga a sziget Jura partjaitól alig pár mérföldnyire, nyugati irányba található. A whiskyrajongók körében Islay egyet jelent a minőségi, erősen tőzegelt single malt whiskyvel. A szigeten készült whiskykben jellemző módon jelen van a tipikus islay-i tőzeges zamat.

Kilchoman 100% Islay 10th Edition (0,7l, 50%)
A Kilchoman egy családi kézben lévő farmlepárló Islay-n. A 100% Islay a Kilchoman egyetlen olyan kiadása, amelynél az árpatermeléstől a palackozásig minden Islay szigetén történik, így az egyik legtipikusabb Kilchoman-maltról van szó.
A 100% Islay tizedik alkalommal jelenik meg. Ezúttal 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben betakarított árpából készült párlatokat házasítottak, amelyek 39 db bourbonhordót és 2 oloroso sherryhordót (butt méretűt) töltöttek meg és minimum 9 év az érlelésük. "Élénk, citrusos jegyek, aszalt szilva, fahéj, főtt alma és körte, fűszerek, enyhe füstösség és sherrys jegyek" - a jegyzetek szerint ez jellemzi az italt.

Lowland - Kingsbarns Dream to Dram (0,7l, 46%)
Lowland Skócia legdélebbi whiskyrégiója. A terület Anglia északi határvidékétől a Glasgow-Edinburgh választóvonalig terjed. A Lowland virágos mezőit átjáró szellő, egyedi ízvilágot biztosít az itt érlelt whiskyknek. Főbb jellemzője az enyhe, könnyed, tavaszias karakter.

Kingsbarns Dream to Dram (0,7l, 46%)
Ahhoz képest, hogy mennyi lepárló működött korábban a Lowland régióban, az utóbbi évtizedekben alig pár maradt aktív a vidéken. A 21. század eleje azonban itt is meghozta a várva-várt változást: több új lepárló is megnyitotta kapuit. Ilyen a Wemyss család tulajdonában lévő Kingsbarns is, amelynek Kingsbarns Dream to Dram palackozása fiatal kora ellenére igen ígéretes. Illatában tetten érhető a friss – növényes – lowlandi karakter, valamint a nyári bogyós gyümölcsök turbulenciája. Ízjegyei pedig tejkaramelláról, sütemény és vörösáfonyáról árulkodnak.


Speyside - Glenfarclas 25 éves (0,7 l, 43%)
Ez a whiskyrégió a Skót-felföldön átívelő Spey folyóról, és az annak mentén elterülő vidékről, Speyside-ról kapta a nevét és hivatalosan csak 2008 óta tekintjük skót whiskyrégiónak. Speyside, a mesés hegyekkel, völgyekkel tarkított térség Highland északi részén, Inverness és Aberdeen városa között nagyjából félúton helyezkedik el. Bár ez a lenyűgöző folyóvölgy a felföldi tájat ékesíti, mégis külön whiskyrégióként tartják számon. A Skóciában jelenleg működő közel száz lepárlónak szinte a fele tevékenykedik ebben a térségben.  A speyside-i malátawhiskyk egyik jellemzője a könnyed, nyári virágos illat és az elegáns, édeskés íz.

Glenfarclas 25 éves (0,7 l, 43%)
"Of all the whiskies, malt is king, of all the kings, Glenfarclas reigns supreme!" - vagyis: A whiskyk között a maláta a király, a királyok legfelsőbb uralkodója pedig a Glenfarclas! - mondja ezt egy rivális lepárló! – és ezzel szinte mindent elárult a Glenfarclas whiskyjeiről.
A Grants család hatodik generációja tartja kezében a sherryhordós érleléseiről és mélységes hagyománytiszteletéről ismertté vált lepárlót. Minden palack kétszeresen lepárolt italt rejt, amely egyénileg válogatott, használt oloroso sherryhordókban pihent.A 25 évig érlelt Glenfarclas  egyedi és fenséges tagja a lepárló alapsorának.  E nagyszerű sherrys whisky, annyira gazdag és komplex ízvilággal rendelkezik, hogy akár önálló desszertként is elmenne.

Téged is elcsábított a WhiskyNet Scotch Whisky Regional Grand Slamje? Valósítsd meg az álmodat!

Neked van skót whiskyrégiós Grand Slamed? Ha igen, írd meg nekünk mely termékekből áll a jatek@whiskynet.hu e-mailcímre. Köszönjük!