Skót lepárlók

SCAPA

Kiejtés: {SCAPP-ah} Régió: Highland (Orkney szigete) Alapítva: 1885

Az Orkney-szigetek – sokak szerint még Stonehenge rúnáinál is megdöbbentőbb látványt nyújtó – több ezer éve az égnek meredő, mágikus sziklái és titokzatos romjai között áll egy fantasztikus lepárló, amely kis híján az őt körülölelő történelmi emlékek sorsára jutott. A Kirkwall városkától nem messze álló Scapa nemrégiben még valóságos romhalmaz volt, de hála a sziget büszke és mindenre elszánt lakóinak, az ezredfordulón csodás újjászületésen ment keresztül.

Scapa-öböl partján 1885-ben alapított főzde a múlt század első felében még nem annyira szeszével, sokkal inkább stratégiailag fontos elhelyezkedésével hívta fel magára a figyelmet: az üzem előtti meredek parttól néhány méterre rozsdásodó hajóroncs még ma is élő mementóként emlékezteti az arra járót a világháborús évekre, amikor az üzem a haditengerészet egyik legfőbb központjaként szolgált. Falai közé a béke csak az 1950-es években tért vissza, amikor a lepárlót Hiram Walker vette meg. Az új tulaj nyomban munkába is állított egy Lomond-üstöt, amely ma (a Bruichladdich hasonló, de jelenleg nem működő berendezése mellett) az egyetlen ilyen desztilláló Skóciában. A beruházás eredménye egy csodásan olajos, alig tőzegelt, a szigeten megszokott ízektől gyökeresen eltérő ital lett, amelyet évtizedekig a Ballantine’s egyik legfőbb összetevőjeként jegyeztek.

Talán az új íz, talán a szárazföldtől való távolság okán, de a lepárlót 1994-ben elhagyta a jó sors, és a lassan romhalmazzá váló üzemet csak nagy néha nyitották meg, hogy a szomszédos Highland Park munkásai megtöltsenek néhány hordót Scapa levével. 2004-ben azonban az Allied-Domecq úgy döntött, felébreszti az alvó Csipkerózsikát, és átfogó rekonstrukcióba kezdett, melynek során még a Lingro forrására épült (és régen a főzdének erőt adó) vízkereket is helyreállították. Scapa tavaly óta újra teljes kapacitással – immár csak a single maltokra koncentrálva –  folyatja csodás levét. S bár hivatalos látogató centrumát még nem nyitotta meg, a Highland Parkba utazónak csak egy telefonhívásába kerül, és a lepárló személyzete szívesen végigvezeti az üstök között.