Rum Clairin Communal (0,7 l, 43%)

RAKTÁRON
9 890 Ft

Rum Clairin Communal (0,7 l, 43%)

2 ÉRTÉKELÉS
RAKTÁRON: több mint 5 db
Haitiról származó, különleges, organikus fehér rum
Tovább olvasom

Rum Clairin Communal (0,7 l, 43%)

2 ÉRTÉKELÉS
RAKTÁRON: több mint 5 db

Online bruttó ár

9 890 Ft
14 129 Ft/l
db

Bolti ár

GoodSpirit shopban
10 490 Ft
Szállítás: 3-5 nap
Személyes átvétel: 1-3 nap

Paraméterek

Ürtartalom
0.7 l
Alkoholtartalom
43 %
Palackozó
VÉLIER
Gyártó
N.A.
Brand
Clairin
Italkategória
Rum
Régió
Haiti
Ürtartalom
0.7 l
Alkoholtartalom
43 %
Palackozó
VÉLIER
Gyártó
N.A.
Brand
Clairin
Italkategória
Rum
Régió
Haiti

Leírás

A clairin tulajdonképpen agricole rum: cukornádból készített párlat, amelyet a Karib-tengeri szigetországban, Haitin készítenek. Gyakorlatilag Haiti nemzeti itala, de egy biztos, több, mint 500 mikrolepárló található a szigeten, melyek közül vannak nagyobbak és vannak, amelyek csak a helyi közösségnek termelnek.

A clairin tulajdonképpen olyan, mintha ősi rum lenne: a cukornádlé igazi, kézműves, régimódi úton-módon válik párlattá; vadélesztővel, spontán fermentációval. Igazi mezőgazdasági termék. Haiti nagyrészt kimaradt az indusztriális rumkészítésből, noha a szigeten egymagában több lepárló van, mint az egész karibi térségben összesen. A clairint még csak most kezdi felfedezni magának a világ, köszönhetően a La Maison & Véliernek.

Ma már a clairinnek is vannak minőségi előírásai. A minőségi clairin három feltételnek kell, hogy megfeleljen:

  • Agriculture: a cukornádnak helyinek kell lennie, a feldolgozásának pedig organikusnak, tradicionálisnak
  • Harvest (szüret): a betakarítás kézzel kell, hogy történjen, a szállítás pedig állati erővel
  • Production (termelés): az erjedés természetes úton kell, hogy végbemenjen, adalékok nélkül; legalább 120 óráig kell tartania; maximum 5 lepárlóüstben készíthetik és egyből palackozni kell, ahogyan elhagyja az üstöt, mégpedig kizárólag Haitin.

A La Maison & Velier jelenleg négy termelőtől forgalmaz clairint, illetve egy blendet (Communal), amely a négy clairin keveréke. Ezek a Sajous, Vaval, Casimir és a Le Rocher.

A Sajous tulajdonosa Michel Sajous. Ott építette fel a lepárlót, ahol a családja 1960 óta él. 30 hektárnyi cukornádültetvény közepén, Port-au-Prince-től északra. A legelterjedtebb lepárlási technológiával dolgozik: a folyamatban nincs sem cukor, sem melasz.

A Casimir már egy sokkal vadregényesebb, nehezebben megközelíthető vidéken található. Barradéresben nincs étterem, nincs bár, sem gyógyszertár, viszont van 13 lepárló.

A Le Rocher Pignonban található, a Sajoustól egy órányi autóútra. A Le Rocher nem tiszta cukornádléből, hanem szirupból készül. A neve jelentése 'szikla', amiben egy kis vallásos áthallás is van, ugyanis a lepárló egy sziklára épült.

A clairin tulajdonképpen agricole rum: cukornádból készített párlat, amelyet a Karib-tengeri szigetországban, Haitin készítenek. Gyakorlatilag Haiti nemzeti itala, de egy biztos, több, mint 500 mikrolepárló található a szigeten, melyek közül vannak nagyobbak és vannak, amelyek csak a helyi közösségnek termelnek.

A clairin tulajdonképpen olyan, mintha ősi rum lenne: a cukornádlé igazi, kézműves, régimódi úton-módon válik párlattá; vadélesztővel, spontán fermentációval. Igazi mezőgazdasági termék. Haiti nagyrészt kimaradt az indusztriális rumkészítésből, noha a szigeten egymagában több lepárló van, mint az egész karibi térségben összesen. A clairint még csak most kezdi felfedezni magának a világ, köszönhetően a La Maison & Véliernek.

Ma már a clairinnek is vannak minőségi előírásai. A minőségi clairin három feltételnek kell, hogy megfeleljen:

  • Agriculture: a cukornádnak helyinek kell lennie, a feldolgozásának pedig organikusnak, tradicionálisnak
  • Harvest (szüret): a betakarítás kézzel kell, hogy történjen, a szállítás pedig állati erővel
  • Production (termelés): az erjedés természetes úton kell, hogy végbemenjen, adalékok nélkül; legalább 120 óráig kell tartania; maximum 5 lepárlóüstben készíthetik és egyből palackozni kell, ahogyan elhagyja az üstöt, mégpedig kizárólag Haitin.

A La Maison & Velier jelenleg négy termelőtől forgalmaz clairint, illetve egy blendet (Communal), amely a négy clairin keveréke. Ezek a Sajous, Vaval, Casimir és a Le Rocher.

A Sajous tulajdonosa Michel Sajous. Ott építette fel a lepárlót, ahol a családja 1960 óta él. 30 hektárnyi cukornádültetvény közepén, Port-au-Prince-től északra. A legelterjedtebb lepárlási technológiával dolgozik: a folyamatban nincs sem cukor, sem melasz.

A Casimir már egy sokkal vadregényesebb, nehezebben megközelíthető vidéken található. Barradéresben nincs étterem, nincs bár, sem gyógyszertár, viszont van 13 lepárló.

A Le Rocher Pignonban található, a Sajoustól egy órányi autóútra. A Le Rocher nem tiszta cukornádléből, hanem szirupból készül. A neve jelentése 'szikla', amiben egy kis vallásos áthallás is van, ugyanis a lepárló egy sziklára épült.

Mutass többet
5
2 ÉRTÉKELÉS
Csak bejelentkezett felhasználók értékelhetnek!
Név nélkül leadott értékelés
2021. 03. 05.
Sallér Péter
2021. 02. 07.
Nos, a clairin kérem, minden Rumok Ősanyja, Haiti Házipálinkája, egy igazi organikus szesz! Ahogy apám mondogatta anno, minden népnek szüksége van arra, hogy valamilyen anyaggal butítsa magát: valaki gabona vagy gyümölcs párlattal, valaki dohánnyal, valaki hasissal, vagy peyottal, etc. Haitinak ez jutott. Kizárólag a cukornád préselt leve és a spontán vaderjedés adja ezt a tiszta italt; azonnal palackozzák, érlelés nincs, mert akkor párolog, és az micsoda veszteség lenne a trópusi éghajlaton. ;) Nekem úgy sikerül erről az italról tudomást szereznem, hogy egy whiskynetes rumkóstolón Daniele Biondi utolsóként betette a sorba. (Megj. az mondjuk a Sajou lepárló 2018-as tétele volt.) Konkrétan ez a változat a négy lemagasabban jegyzett lepárló cuvéeje. Az illata orrba vágóan édes, szinte már "elviselhetetlenül" geil, habcsókra, mályvacukorra, vagy porcukorral gazdagon megszórt hókiflire emlékeztet, aztán jön az első korty, ami hozza a "nyers" szeszekre jellemző alkoholos, ám kissé még édeskés beütést, majd a végén érkezik az erősen élesztős, picikét sós lecsengés. Néhány csepp limelével meg is lehet bolondítani, ha valaki tisztán túl vadnak érzi. És ha már itt tartunk, aki kedveli a rumos koktélokat, annak azt javaslom, hogy clairint használjon; a maga természetességével ez a fajta rum mindennél jobb választás lehet. Ha objektíven értékelnem kellene, négy pontot adnék neki, mert nem innám minden nap, de a világért sem szeretnék szőrös szívűnek látszani. Vive l'Haiti! 5 pont. :)
A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.