Rum Akadémia-serpa | Rum Akadémia

Rum Akadémia VIII. rész - Diplomático rum - Venezuela „bájitala”

A Diplomático rum gyártásának helyszíne

Emellett azon ritka üzemek közé tartozik a világon, amelyek képesek a rum mellett még gint, whiskyt, vodkát, brandyt és számtalan likőrt is előállítani -  nem is akármilyen minőségben.

A Diplomático  rumok címkéjén Don Juancho, - egy helyi nemes ember, azaz mantuano - látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a "Nagykövet úr készletéből" ("Ambassador's Reserve"). A Diplomático tehát nevében és karakterében is Don Juancho személyiségét követi.

Diplomático Exlusiva

Diplomático Reserva Exclusiva (40%)

Nagyrészben hagyományos, pot still eljárással készül - a maradék 20%-ban pedig Barbet Column és Batch Kettle lepárló-berendezésekből származó - cukornádpárlatokat tartalmaz, amelynek következtében gazdagabb és édesebb, mint a Mantuano. A 12 éves rumokat is tartalmazó ital amellett, hogy rendelkezik a márka jellegzetes édes-gyümölcsös jegyeivel, igen koncentrált és intenzív karakterrel bír.

Komplex, igen karakteres illattal rendelkezik. Gyümölcsös sütemény, rumos-mazsolás jégkrém, kókusz, szárított gyömbér, fahéj és szegfűszeg kavalkád, de kiérződik a sült banán is a vaníliával és a mézeskaláccsal. Ízvilágában pedig kezdetben intenzív csokoládé, mintha csak csokiszószt kóstolnánk. Gazdag és telt, édes tejkaramella és az illatban is fellelhető trópusi gyümölcsök bontakoznak ki. A tölgy aromavilága jól lekerekíti.

A 2016-os San Francisco World Spirits Competition dupla aranyérmese!

Rum Diplomático Mantuano (40%)

A Diplomatico Mantuanoban olyan rumok is vannak, amelyet 8 évig érlelnek. Ettől egészen érett és sima lesz, nagyszerűen fel lehet használni koktélokban, de magában is bátran fogyasztható. Legfiatalabb összetevője 2-3 év körül lehet, mivel – egészen egyedülálló módon – Venezuelában minimum két évig kell hordóban érlelni a rumot, ahhoz hogy kiadhassák. Amerikai fehér tölgyfa-, használt bourbon-, és használt single malt hordóban érlelik. Illatában szárított gyümölcsök (pl. szilva), tölgy, ízletes fűszeresség érhető tetten. Ízspektruma komplex, kiegyensúlyozott, amelyben aszalt gyümölcsök, fás aromák és vanília köszön be kellemesen hosszú lecsengéssel.

Diplomático Planas

Rum Diplomático Planas (47%)

Fehér rum, mégis érlelik, így akár 6 éves rumok is vannak benne, és elsősorban nem is koktélokba ajánljuk. Hogy lehet ez?

A Planas rumban 6 évig érlelt párlatok is vannak. De akkor hogy lehet az, hogy ilyen áttetsző?! Egyszerű a válasz: a palackozás előtt a Planast összetett szénrétegen szűrik át, amitől elveszti a tölgyfahordótól kapott barnás színét az ital. Ezért van az, hogy ha belekóstolunk, a színe ellenére egy meglepően érett, sima rum bontakozik ki előttünk. Melaszból és cukornádmézből erjesztett rumokat is tartalmaz, amelyeknek bizonyos részét oszlop-, másik részét rézüstön (batch kettle) párolják le, így a könnyed és a testesebb párlatokból egy egészen kiegyensúlyozott ital születik. Érlelése amerikai fehér tölgyfahordóban, amerikai, használt bourbonhordóban, valamint használt single malt hordóban történik.

Íme, egy Planas-italötlet:

50 ml Planas rum
10 ml fehér vermouth
2.5 ml sherry

Diplomático TDC

Rum Diplomático TDC Single Barbet Column (47%)

Szigorúan limitált palackozás elmélyült rumfogyasztóknak.

A 2017-es Bar Convent Berlin eseményen debütáló The Distillery Collection rumok a Diplomático különböző lepárlási eljárásait hivatottak bemutatni. Ezek az eljárások egészen eltérő stílusú párlatot eredményeznek, amelyeket aztán a különböző rumjaikban kevernek össze. Single Batch Kettle és a Single Barbet Column rumok arra nyújtanak lehetőséget, hogy ezeket az eltérő karakterű rumokat is megkóstolhassuk önállóan.
A Barbet Column elnevezésű lepárlási rendszert Franciaországból vásárolta a lepárló 1959-ben. Az oszlopüst 100%-ban rézből készült. Ezzel a fémmel érintkezve a párlat tisztul, könnyebbé válik, mivel a nemkívánt kénes összetevőket a réz eltávolítja. A párlatok alapanyaga magas minőségű melasz (a cukorkészítés még elegendő cukrot tartalmazó mellékterméke), az érlelés pedig amerikai fehér tölgyből készült hordókban történik. A végeredmény egy egészen gyümölcsös rum lesz.

Amerikai tölgyfahordóban érlelik.

Diplomático N1

Rum Diplomático TDC Single Batch Kettle (47%)

Ez a limitált kiadás, amely egy úgy nevezett Batch Kettle lepárló-berendezésen desztillált párlatokat tartalmaz. A lepárlóberendezést  még 1959-ben vásárolták Kanadából, korábban whiskyt desztilláltak rajta. Ezzel a kézműves jellegű lepárlóberendezéssel mindig egy bizonyos mennyiséget lehet lepárolni. Ez egy szakaszos lepárló. A felhasznált alapanyag nem melasz, és nem is frissen préselt cukornádlé, hanem cukornádméz, amely az előbbinél magasabb, az utóbbinál némileg alacsonyabb cukortartalommal bír. A Batch Kettle párlatokat amerikai fehér tölgyből készült hordókban érlelik, az eredmény pedig közepesen testes, komplex rum.

Diplomático Ambassador

Rum Diplomático Ambassador (47%)

Minimum 12 évig érlelt italokból megalkotott szuper-prémium rum, a világ egyik legnépszerűbb rumgyártójától, Venezuelából. Az Ambassadort a lepárló legjobb érleléseiből alkotják meg úgy, hogy a legfiatalabb összetevő 12 éves, majd az összekevert rumokat még két évig Pedro Ximenez sherryhordóban pihentetik, ezáltal egy egészen komplex, gazdag, pazar rum születik. Ezt a rumot közvetlenül a hordóból palackozzák, vagyis természetes hordóerősséggel. Illata hihetetlenül gazdag, komplex, amelyben dominálnak a karamelizált gyümölcsök. Élénk gyümölcsös ízvilág jellemzi, mellette vajas keksz kis fahéjjal.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.