Blog | Rum

A Rum Nation 3 díjnyertes palackozása

A 2023-as tokiói Whisky & Spirits Competition eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra, és a Rum Nation márka igazán büszke lehet az elért eredményeire, hiszen nem kevesebb, mint három aranyérmet hoztak el.

A Tokyo Whisky & Spirits Competition Ázsia egyik legnagyobb szakmai prémium italversenye, amelyet több mint háromszáz bíró értékel Japán egész területéről. Úgy látszik a Rum Nation előtt fényes jövő áll az ázsiai piacon.

A Rum Nation a Rossi & Rossi olasz független palackozóhoz tartozó rummárka, ezen név alatt adja ki a cég saját palackozású rumjait. A hordókat a Karib-térség különböző lepárlóitól vásárolja fel, de a palackon már csak a származási helyet jeleníti meg. Hozzájuk tartozik többek között a whiskypalackozásokról ismert Wilson & Morgan brand is.

Az alábbi három Rum Nation palackozás végzett a legjobb helyen:

Rum Nation Demerara Solera No. 14 rum (0,7L / 40%) 
Ez a testes, gazdag, díjnyertes rum British guyana-i cukornádmelasz lepárlásával készül, kisüsti és folyamatos lepárlókban.  Először amerikai ex-bourbon tölgyfahordókban érlelik solera eljárással, majd az utolsó 12 hónapra átkerül spanyol sherryhordókba (Pedro Ximenez és Oloroso). Édessége nem tolakodó, hanem inkább harmonikus.
Illata intenzív, édes, friss boros jellegű, amelyben megmutatkozik a cukornád, a banán, valamint a fahéj és a narancs is. Íz kezdetben kissé fanyar, majd azonnal érezni a cukornád jelenlétét: komplex ízét kiegyensúlyozzák a fűszeres jegyek. Lecsengésben sokáig velünk marad. Rumínyenceknek különösen ajánljuk.

Rum Nation Guatemala XO 20th Anniversary Decanter rum (0,7L / 40%)
Ez a limitált kiadás a Rum Nation márka 20. születésnapjára készült 2019-ben, és az ünnephez illő elegáns üvegdekantert kapott. A legjobb guatemalai rumokat válogatták hozzá, melyek minimum 4 évig érlelődtek a majdhogynem trópusi klímájú Hondo régióban, Guatemalán. Ezt követően Olaszországba szállították őket, ahol kétféle utóérlelésen is átestek: 16 hónapot pihentek Oloroso- és Pedro Ximénez sherryhordókban. Ez a befejezés a guatemalai italt összetettebbé, dúsabbá, édesebbé és még bársonyosabbá tette. Most ez a palack is bizonyított a japánoknál!

Rum Nation Panama 18 éves rum (0,7L / 40%) 
Aki nem kóstolta, nem is hinné, hogy milyen hatása van 18 évnek a rumra. Elképesztő bársonyosság és komplexitás jellemzi ezt a nagykorú rumot. Don Francisco (Pancho) Fernández keverőmester szakértelmét dicséri, aki Kubában született és 40 év tapasztalattal bír a rumkészítés terén. Ez a díjnyertes rum cukornádmelasz felhasználásával készül, folyamatos lepárlással a Valera Hermanos lepárlóban majd amerikai tölgyfahordókban érlelik Panamában. Palackozása már Olaszországban történik. 
Illatában tetten érhetők az édeskés, melaszos aromák, de megbújnak a háttérben a gesztenyés jegyek, is, valamint halványan édes, sült almás illatok is felsejlenek. 
Ízében szépen érezhető az illatában megjelenő komplex aromagazdagság. Lecsengésében pedig a melaszos jegyek, valamint a száraz, fás ízek dominálnak.

Rum Nation palackozások a WhiskyNet kínálatában