Rum Akadémia

Rum Akadémia VI. rész - Látogatás a Clément birtokon

A Le Francois városában található Clément birtok egy igen régi cukornádültetvénynek ad otthont, és a Rhum Agricole születési helyeként tekinthetünk rá. Fedezzük fel együtt, és minél inkább megismerjük, annál jobban érteni fogjuk, miért is játszik a Clémen

Clément birtok

Ezt a helyet gazdagon átszövi a francia Karib-térség történelme, a Hayot-család jóvoltából pedig mindez a kulturális örökség a további évszázadok számára is fennmarad. A korábban de l’Acajou („dölágázsu”) néven ismert birtok turisták ezreit vonzza minden évben, akik felfedezhetik a régi és az új világ keveredéséből létrejött kreol kultúrát. Az épületeket, ahol immáron 125 éve készítik a Rhum Agricole-t, csodaszép botanikus kert veszi körül. Az elmúlt években egyes épületrészeket galériává alakítottak át, ahol a helyi művészek meg-megújuló kiállításaiban gyönyörködhetünk. A Clément birtok 1996 óta regisztrált francia történelmi hely, és időről időre igen jelentős eseményeknek ad otthont.

régi pecsét

A Clément-hagyomány

Martinique csodálatos szigete már régóta ismert volt kiváló cukornádültetvényeiről, amikor Homére Clément kitalálta és megalkotta a cukornádból préselt Rhum Agricole-t. A De l’Acajou (ejtsd: dölágázsu) birtokot 1887-ben vásárolta meg a cukorválság kellős közepén. A cukorrépa és az olcsó dél-amerikai cukor térnyerése romba döntötte a sziget cukorkereskedelmét. Ennek következtében a helyi kereskedelem, amely a cukornád feldolgozáson alapult, recesszióban volt. Rengeteg kétkezi munkás vesztette el munkáját és ment ki az utcára tüntetni a csődbe ment ültetvények tulajdonosai ellen. A gazdag és vidám sziget hirtelen nyugtalanná vált és gazdasági kilátástalanság réme fenyegette.

A Clément birtok bejárata

A Rhum Agricole születése

Azokban az időkben Homére Clément  a martinique-i közösség egyik legnépszerűbb alakja és Le Francois város polgármestere volt. Felvásárolta a nagy presztízzsel bíró de l’Acajou birtokot, amely csupán 3 kilométerre volt a város központjától. Ezt a 43 hold méretű földet a legjobb cukornádültetvényként tartották számon Martinique szigetén, viszont a válság miatt csődbe ment. Homére Clément megtéve a szükséges beruházásokat, a cukornádültetvényt alkalmassá tette arra, hogy ott Rhum Agricole-t lehessen előállítani. Homére Clément visszahívta az embereket az ültetvényre, hogy befejezzék a szüretet - de ebben az esetben nem a cukor készítése céljából.

Clément termékek

Clément  szándéka ugyanis az volt, hogy a kiváló minőségű cukornádból aromás és ízletes cukornádlét préseljen ki, amelyből majd tiszta rumot készít. Párizsi tanulóévei alatt több kiváló brandyvel is megismerkedett, és ezek nagyban inspirálták, amikor saját rumjának előállításához állt neki. Homére Délnyugat-Franciaország nagy armagnac-jait követve alkotta meg a rumkészítés ama metódusát, amelyet ma Rhum Agricole-ként ismerünk.

Clément koktélok