Rum Akadémia

Rum Akadémia V. rész - Rumízek a világ körül

Az előző fejezetben megpróbáltuk a lehetetlent, azaz kategorizálni a rumokat: többféle módon is lehetséges ez. Amit most tüzetesebben átbeszélünk, az a rumok stílusok szerinti csoportosítása.

rumstílusok

Három nagy stílust tudunk megkülönböztetni, amelyek jelentősen összefüggnek azzal, hogy ki, vagy kik gyarmatosították az adott területet, ahol a rum készül. Ahogy minden ország vitte magával a kultúráját (szokások, nyelv, stb.), úgy a párlatkészítési tudását is. A három meghatározó nagycsoport a spanyol, az angol és a francia. Nem véletlen, hogy ezek az európai nemzetek hagyták a legnagyobb benyomást a dél- és közép-amerikai országokra. (Természetesen ide sorolhatnánk még a hollandokat is, akiknek ital szinten nagyon sokat köszönhetünk. Nekik talán leginkább a cachaca megformálását köszönhetjük, de erről később bővebben).

Rum Diplomático

SPANYOL STÍLUSÚ RUM

A spanyol ajkú országokban az édesebb, könnyű rumok vannak jobban elterjedve. Guatemala, Kuba, Panama, a Dominikai Köztársaság, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela rumjainak nagy része ezek közé tartozik. Erre a stílusra a gyors erjesztés (12-24 óra) és az oszlopos lepárló használata jellemző. Talán a legkönnyebben fogyasztható és befogadható rumok innen származnak, nem véletlen, hogy a vezető rummárkák mind innen kerülnek ki, gondoljunk a két óriásra (Bacardi, Havana Club), vagy már a prémium kategóriába tartozó, de szintén közkedvelt márkákra (Diplomático, Zacapa) Kezdőknek mindenképpen ez a stílus ajánlott!

Egy tipikus angol típusú rum

ANGOL STÍLUSÚ RUM

Az angol ajkú szigetek és államok a sötétebb, testesebb, aromásabb rumjaikról ismertek, ahol a melasz jellegzetes aromája és a hosszú erjesztési idő (magas észter-tartalmú rumok) nagyobb befolyással van az ital karakterére. Ide tartoznak a Jamaicáról, Bermudáról, Trinidad és Tobagóról, Barbadosról valamint Brit-Guyanáról származó rumok. Itt már jobban elterjedtek az üstlepárlók, amelyek szintén segítik, hogy ízben gazdagabb rumot fogyasszunk.

A J.M a francia stílust képviseli 

FRANCIA STÍLUSÚ RUM

A térség francia befolyás alatt lévő országaiban az ún. Rhum agricole van elterjedve. Ezzel a megnevezéssel illetik azon rumokat, amelyeket nem az olcsóbb és a rumkészítéshez gyakrabban használt melaszból erjesztenek és párolnak le, hanem frissen facsart cukornádléből.
Ebben az esetben a cukornád termését érésének csúcsán kell leszedni és felhasználni, tehát a rum előállítása egy igen rövid, száraz időszakra korlátozódik. Ilyen rumok készülnek Haitin, Gaudelopén és legfőképpen Martinique szigetén. A franciák csakúgy, mint az anyaországban, itt is előszeretettel szabályoznak le szinte minden gyártási folyamatot a megfelelő minőség elérése érdekében. Meg van adva, hogy mennyi időn belül kell megkezdeni az erjesztést, hogy a lepárlószerkezetnek milyen felépítése lehet, illetve, hogy mennyi ideig kell érlelni a különböző jelzőkkel (VSOP, XO, stb.) ellátott rumokat.  Rum J.M.