Rum Akadémia

Rum Akadémia IX. rész - Rumkoktélok, amiket vétek lenne kihagyni

Ennyi tudásfelhalmozás után, igazán megérdemeljük, hogy akár magunk is képesek legyünk egy ízletes koktél elkészítésére.

Mivel a rumok önmagukban is igen széles skálán mozognak, mind elkészítés, mind íz tekintetében a belőlük előállítható koktélok is nagyon sokszínűek lehetnek.

Az édestől a keserűig, a gyümölcsöstől a szárazig, a hosszabb frissítőtől, az alkoholosabb rövid italig mindent megtalálhatunk.  Alább két csoportba szedve mutatjuk be a legpopulárisabb rumkoktélokat.

Az első csoportban az akár otthon is elkészíthető, nagyobb szakértelmet és felkészülést nem igénylő kevert italokat, utána pedig a bonyolultabb, magasabb szakmai előkészületeket és estenként komolyabb eszközök használatát igénylőket. Az előbbieket az otthoni kerti koktélpartykra és a forgalmasabb bárokban elöltött időre, míg az utóbbiakat kifejezetten koktélok elkészítését előnyben részesítő, szakembereket a pult mögött felsorakoztató bárok látogatásakor ajánljuk.

Rumkoktélok, amit akár Te is elkészíthetsz pofonegyszerűen

Cuba Libre

Cuba Libre – rum-kóla kicsit másképp

A divatos (vagy történelmi) rum-kóla. Amikor az amerikai katonák a cubai felszabadító erőkkel karöltve véget vetettek a spanyol megszállásnak, akkor már jól ismert italkombináció volt az American barban, Havanna Neptuno utcájában, amit a “por cuba libre”, azaz a “szabad kubára” toasttal fogyasztottak.

Összetevők:

40 ml Diplomático Mantuano rum

120 ml kóla (J.Gasco)

2 gerezd lime (belefacsarva és belenyomva az italba)

Az italt kb. 3dl-es pohárba szolgáljuk fel kockajégen! Az összetevőket egyszerűen öntsük a pohárba.

Dark ’n’ Stormy

Dark ’n’ Stormy – a Bermudákról

A Dark ‘n’ Stormy a Bermudák nemzeti itala, ami világszerte népszerűvé vált. Tradicionálisan Gosling’s Black Seal rumot és - a szintén bermudai - Barritt’s gyömbérsört használják hozzá. A nevét onnan kapta, hogyha a gyömbérsörre öntjük a sötét rumot, akkor úgy néz ki, mint amikor a fehér homokos tengerpart felett sötét viharfelhők gyülekeznek.

A koktél az első világháború után lett népszerű, amikor a szigeten gyömbérsört kezdett el gyártatni a Brit Haditengerészet, és a bartenderek ehhez öntötték hozzá a helyi rumot. Amerikába a vitorlás közösség által jutott el, majd innen világhírnévre tett szert a sötét rum és a gyömbérsör kombinációja.

Összetevők:

40 ml Plantation Original Dark rum

gyömbérsör

Az italt kb. 3dl-es pohárba szolgáljuk fel kockajégen! Az gyömbérsört öntsük a pohárba, hogy kb. 1-2 ujjnyi hely maradjon, majd a sötét rumot óvatosan töltsük az ital tetejére. Opcionálisan egy kevés lime-levet is hozzáadhatunk az italhoz.

Clément ‘Ti Punch

‘Ti Punch – Martinique és a francia gyarmatok itala

Martinique és általában a francia gyarmatok itala. A ‘ti a “petit” - kicsi szóból származik. Nagyon egyszerű ital, 3 összetevővel, amik mind megtalálhatóak a szigeten. Agricole rhum, nádcukor-szirup és egy kevés lime. Ha autentikusak szeretnénk maradni, akkor ne gerezdekre vágjuk a lime-ot, hanem kis kerek részeket (korong) vágjunk le belőle, amik tartalmazzák a gyümölcs húsát és levet is. Ezt facsarjuk  az italba! Bevett szokás, hogy napközben fehér (átlátszó) rummal készítik az italt, de amint besötétedik, átváltanak érlelt, sötétebb rumokra.

Összetevők:

45 ml Clément Canne Bleue

10 ml nádcukorszirup

1 lime-korong

Az italt maximum 1-2 jégkockával szolgáljuk fel.

Mojito 

Mojito – a népszerű koktél, amit  Hemingway is imádott

Van olyan, aki nem ismeri? Van olyan, aki nem szereti? Az utóbbira valószínűleg csak akkor igen a válasz, ha az illető még nem ivott jót! Mert a Mojito nem véletlenül lett a világ egyik legtöbbet elkészített itala. Szintén Kubához társított frissítő koktél, amit Ernest Hemmingway is nagy szeretettel fogyasztott a Havannai La Bodegitában.

Összetevők:

40 ml Diplomático Planas rum

30ml lime-lé

30ml cukorszirup

10-12 db mentalevél

szóda

Az első 4 összetevőt öntsük egy kb. 3 dl-es pohárba, adjunk hozzá jeget, majd annyi szódát, hogy megteljen a pohár!

Rum Old Fashioned

Rum Old Fashioned

Ezt az italt is szinte bárki könnyen el tud készíteni akár otthon is, ha a megfelelő alapanyagok a birtokában van. Egy igazi klasszikus, amit bár nem rummal készítettek eleinte, de egy kiváló minőségű érlelt párlat igazán megmutathatja a legjobb jellemzőit egy ilyen összeállításban.

Összetevők:

60 ml Diplomático Exclusiva rum

10 ml cukorszirup

2 dash bitter (mi a Scrappy’s Orange bitterjét ajánljuk)

Az összetevőket öntsük egy whiskyspohárba 3-4 jégkockára, majd keverjük meg. Egy darab narancshéjat nyomjunk össze felette, permetezzünk annak nedvtartalmát az ital tetejére.

Koktélok - teszteld őket a bárok világában

Az alábbi néhány italt a vállalkozó-szelleműek otthon is elkészíthetik, de javasoljuk a bárokban is kipróbálásukat.

Pińa Colada

Pińa Colada - egy csodálatos trópusi koktél

Amit biztosra vehetünk, hogy az ital Puerto Ricoból származik. A szigeten viszonr hárman is bejelentkeztek, hogy ők készítették először az italt. Bárki is legyen az, mi megköszönjük neki ezt a csodálatos trópusi koktélt, amit szívesen fogyasztunk, amint vízpart közelébe kerülünk! A rum, az ananászlé és a kókusz keveréke ideális szinte bármilyen nyári aktivitáshoz.

Összetevők:

60 ml Diplomático Planas rum

90 ml ananászlé

20 ml kókuszkrém

15 ml lime-lé

Az összetevőket öntsük egy turmixgépbe és adjunk hozzá jeget. Amikor elértük a megfelelő jégkása állagot, akkor öntsük egy nagy pohárba és díszítsük ananásszal és koktélcseresznyével.

Daiquiri  

Daiquiri  -  egy újabb klasszikus

A rum, a lime és a cukor elegye valószínűleg már jó ideje közkedvelt lehetett Kubában, hiszen a sziget bővelkedik mindhárom összetevőben. Mégis Jennings Cox amerikai bányászmérnök nevéhez kapcsolódik a Daiquiri feltalálása. A legenda szerint nem szeretett volna szégyenben maradni a vendégei előtt, amikor kifogyott a ginből, hát helyettesítette azt helyi rummal. 1909-ig a koktél csak Kubában növelte lelkes fogyasztótáborát, amikor is Cox vendégül látta Lucius W. Johnson admirálist, aki az amerikai haditengerészetnél szolgált. A tiszt magával vitte a receptet az államokba, ahol először a washingtoni haditengerészeti klubban, majd egész Amerikában népszerűvé vált. A koktélt a kis kubai bányászfalu - Daiquiri - után nevezték el, ahol Jennings Cox dolgozott.

Összetevők:

60 ml Diplomático Planas rum

30 ml lime-lé

20 ml cukorszirup

Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd coupe-pohárban szervírozzuk.

Jungle Bird

Jungle Bird

Az ital Malajziában az 1970-es években született meg, de Beach Bum Berry Intoxica című könyvének köszönheti popularitását szélesebb körökben. A Tiki DNS-sel rendelkező koktél alapanyagainak a mennyiségét (főleg az ananászlét) többször alakították az aktuális kor szájízéhez, amik közül talán az alábbi recept a legjobb, ahol is a gyümölcs mellett a többi alapanyag is nagyszerűen érezhető.

Összetevők:

45 ml Plantation Stiggin’s Pineapple rum

20 ml Campari

15 ml lime-lé

10 ml cukorszirup

45 ml ananászlé

Ha otthon készítenénk el:

Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd tört jégen szervírozzuk egy nagyobb whiskyspohárban (Old Fashioned). Ananásszal és koktélcseresznyével díszítsük.

Mai Tai

Mai Tai – az egyik leghíresebb Tiki-ital

Talán - ha nem - a leghíresebb Tiki-ital. Egy időben még a Karib-térség és Amerika közötti repülőjáratokon is felszolgálták és a népszerűségének hála, ezer változata létezik, ezért ne lepődjünk meg, ha két különböző helyen megrendelve más-más italt fogunk kapni. Mi az eredeti 1944-es Trader Vic által elkészített koktélhoz legközelebb álló változatot részesítjük előnyben. A koktél nevét egy törzsvendég Carrie Guild nevéhez kapcsolhatjuk, aki miután megkóstolta az első tesztitalt felkiáltott: “Mai tai-roa aé”, ami tahiti nyelven annyit tesz “nem evilági”. Ez után Trader Vic okosan csak Mai Tai-nak nevezte az italt.

20 ml Plantation Original Dark rum

20 ml Diplomático Planas rum

20 ml Clément Select Barrel rum

15 ml Pierre Ferrand Dry Curacao

15 ml Orgeat szirup

30 ml lime-lé

Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd tört jégen szervírozzuk egy nagyobb whiskyspohárban (Old Fashioned). A dísze ment ág és lime.

TELJES RUMVÁLASZTÉKUNKAT ITT ÉRED EL!

GRATULÁLUNK, HOGY ELVÉGEZTED A RUM AKADÉMIÁNKAT! Most már biztos kézzel választhatsz rumportfóliónk között.