Rum Akadémia

Rum Akadémia IV. rész - Rumfajták kavalkádja

Sokféle rum létezik a világban, most kísérletet teszünk arra, hogy összeszedjük a leggyakoribb fajtákat.

Létezik fehér és többféle színvilágú rum, amelyeknek természetesen nem csak a színük különböző, hanem ízvilágukban is óriási különbségeket mutatnak.

fehér rum

fehér rum: Világos színű, száraz, könnyű ital, amelyet főképp koktélokhoz használnak, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapjaként. Rendszerint rövid ideig, pár hónapig érlelik üveggel bélelt tankokban vagy fehér tölgyfahordóban, esetleg rozsdamentes acéltartályokban, majd 37,5–40 százalékos alkoholfokra beállítva szűrik és palackozzák. Egyes esetekben 2-6 évig is érlelt rumokat szűrnek át faszénen, így elveszítve annak a színét, de megőrizve az érlelés adta ízbeli jelleget.

arany rum: Általában belülről kiégetett tölgyfahordóban (elterjedt a bourbonhordós érlelés) évekig érlelik. Átmenetet képez a fehér és a sötétebb fajták között, ennek megfelelően testesebb, karakteresebb illata és íze van, mint a fehér rumoknak. A szín nem feltétlenül az érlelés következménye. Van, amikor karamellt (E150a) adnak a rumhoz, hogy ezzel érjék el az megfelelő arany árnyalatot.

sötét/fekete rum: Sötét színű, testes, aromás fajta, gyakran több mint 10 évig érlelik. Önálló fogyasztásra kiválóan alkalmas, de a gasztronómiában is előszeretettel használják ezeket a rumokat. Fűszeres, melaszos, karamelles aromáit természetes úton, a lepárlás és az érlelés során nyeri el. Ebben a kategóriában is igaz, ami az arany rumoknál, hogy sok esetben érleletlen, vagy fiatal rumokat színeznek be a kívánt árnyalat eléréséhez.

fűszeres rum: Érleletlen, vagy arany rumból fűszerek és néha karamell hozzáadásával készítik. Rendszerint sötétebb, mint az arany rum.

ízesített rum: Néhány gyártó gyümölccsel ízesített rumokat is készít. A mangóval, naranccsal, citrommal, lime-mal vagy kókusszal ízesített italokat tisztán vagy jéggel fogyasztják. Karakterükben természetesen harsányan megjelenik az ízesítéshez használt alapanyagok zamata.

Plantation OFTD

overproof rum: Az általánosan megszokott 40 százalék alkoholfoknál jóval magasabb alkoholtartalommal bíró rumok, akár a 75 százalékot is elérhetik. A Plantation rumnak például létezik egy 69 %-os kiadása is. Elterjedésük még a tengerészeknek volt köszönhető, akik a rumot egy helyiségben tárolták a puskaporral, ezért olyan magas alkoholszázalékkal kellett bírjon, hogy ha netán ráömlene a puskaporra, az akkor is meggyulladjon, nehogy ez miatt veszítsék el a hajót, rosszabb esetben az életüket.

Diplomático

prémium rum: Ahogy a konyakok és a whiskyk, ugyanúgy a rumok  esetében is van prémium és szuper-prémium kategória. Ezeket az italokat különösen nagy gonddal készítik, és általában igen sokáig érlelik. Ezek azok a rumok, amelyeket más itallal nem érdemes keverni, önmagában fogyasztva nyújtják a legnagyobb élvezetet.

A világ kontinensein készített rumokat nagyon nehéz kategorizálni, szinte lehetetlen. Mindegyik lepárló és rumgyártó igyekszik sajátos, csak rá jellemző zamatú és aromájú rumokat készíteni. Sok esetben más-más területre, más helyi törvények, más szokások vonatkoznak ezért Luca Gargano és Richard Seale (mindketten a rumiparban dolgoznak) a következő rendszert dolgozta ki, ami nagyban emlékeztethet a whiskyk kategorizálásához:

Single pot-still rum: kizárólag egy lepárlóban készült rum, üstlepárlással

Single column-still rum: kizárólag egy lepárlóban készült rum, folyamatos lepárlással

Single blended rum: kizárólag egy lepárlóban készült rum, üst- és folyamatos lepárlással

Blended rum: több lepárlóban készült rumok keveréke, amelyek csak üstlepárlóban készültek

Rum: több lepárlóban készült rumok keveréke, amelyek nem tartalmaznak üstlepárlóból kikerült rumokat.

Természetesen ezek mellé a megnevezések mellé még érdemes hozzáilleszteni az érlelés hosszát (ha volt ilyen). Így a rumok további kategóriákra bonthatóak: nem érlelt, érlelt és extra hosszan érlelt rumokra.