Rum Akadémia

Rum Akadémia I. rész - Lebbentsük fel a fátylat a rumról

Rum Akadémia sorozatunkban megismerjük e különleges ital készítését, típusait és fajtáit, és az is szóba kerül, hogy mitől jó egy rum.

 A világ számos országában előszeretettel fogyasztanak rumot, sőt egyes országokban akár „nemzeti italként” is felfoghatjuk e kiváló italt. Ma már több mint hatvan országban készítenek rumot, de természetesen léteznek „rumnagyhatalmak”, ahol szinte még a „csapból is rum folyik”.

cukornád

Miből készítik a rumot?

A rumot  a cukornád levéből vagy melaszból (a cukornád feldolgozás során keletkező, a rumkészítéshez még elegendő cukrot tartalmazó melléktermék), élesztő segítségével erjesztik.

Honnan is kapta a rum  a nevét?

Mielőtt a rumot  rumnak nevezték volna a britek a „Kill Devil” jelzővel illették, lehet azért, mert a párlat olyan erős volt, hogy az ördögöt is meg lehetett volna vele ölni, de az is lehet, hogy a franciák „Guildive” kifejezését vették át és „angolosították”  saját szájízük szerint.  Ezt hívták a későbbiekben rumnak.

Rumnak  eredetileg a Karib-szigeteken készített cukornádpárlatot nevezték. Nevének keletkezéséről a cukor latin nevének (saccharum) rövidülése tűnik a legvalószínűbbnek. Más források szerint a rumbouillon, „zűrzavar” szóból ered. Lehet, hogy a tényleges story örök homályba vész, de tegye le a voksát mindenki a számára szimpatikus verzió mellett…

Rumok a világ számos szegletében…

Karib-térség

Mint ahogy fenti bevezetőnkben említettük, ma már több mint hatvan országban készítenek rumot. A világ rumgyártásának főbb területei a Karib-térségben, valamint néhány közép-és dél-amerikai országban vannak, mint a Dominikai Köztársaság, Guatemala, Kolumbia, Venezuela, Jamaica, Martinique, Guyana, Puerto Rico, Brazília, Peru és Kuba. Ezen kívül persze a világ számos más részén is készítenek rumot, mint például Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Spanyolországban vagy akár Madagaszkáron is.

Az öreg kontinensen, Európában Franciaország, Spanyolország, valamint Portugália dicsekedhet évszázados rumhagyománnyal. Ők ún. eredetvédett rumokat is készítenek.

Minden ország gyártója megpróbál egyedi, a rá jellemző ízvilágot, stílust felmutató rumot készíteni, de erről sorozatunk következő részeiben is ejtünk szót.