Blog | Rum

Ha rumot iszol, ezt az 5+1 italt muszáj megkóstolnod

Még csak barátkozol a rumokkal, most ízlelgeted őket? A rumok is legalább olyan változatosak, mint a whiskyk, és legalább annyira szerethetők is. Ha az ember „közel engedi” magához őket, sok-sok mindent megtudhat róluk. Íme, a WhiskyNet kedvenc rumjai, r

A rumiparágban három nagy rumstílust különböztetünk meg, amelyek más és más ízeket vonultatnak fel. E három nagy rumstílus a spanyol, az angol és a francia. Mindegyik nagyon szerethető, de mindegyik másért.

 

Diplomático

A venezuelai Diplomático rumcsalád spanyol típusú rum, amely édeskésebb, könnyedebb rum. A spanyol típusú rumok részint a spanyol nyelvű országokban terjedtek el, főleg Közép- és Dél-Amerikában (Venezuela, Kuba, Puerto Rico, stb.).  Gyártásuk során főleg a gyors erjesztési eljárást alkalmazzák és az oszlopos lepárlóberendezést. Nagyon szerethető, simulékony, legkönnyebben fogyasztható rumok. Ilyen a Diplomático is, amely egyszerűen itatja magát.

A Diplomático Reserva Exclusiva (40%) például nagyrészben hagyományos, pot still eljárással készül. Kezdetben intenzív csokoládéra emlékeztet, mintha csak csokiszószt kóstolnánk egy süteményen. Gazdag és telt, édes tejkaramella, illatban pedig fellelhetők a trópusi gyümölcsök, valamint a karácsony aromái, a tölgyes hatások pedig jól lekerekítik. Nem csoda, hogy többszörösen díjnyertes ital, amely több nemzetközi versenyen is bizonyított már.

Hampden


Az angol stílusú Hampden rumot Jamaicán készítik. és maga a cég több évszázados múltra tekint vissza, hiszen 1753-ban a skót származású Stirling család alapította a vállalatot.

Az 1850-es években egy George McFarquhar Lawson úriember vásárolta fel a céget, és  kifejlesztett egy ún. Trelawny-módszert, amelynek segítségével igen gazdag aromájú, magas észtertartalmú rumot tudtak gyártani. Inkább szárazabb stílusú rum. A 8 éves Hampden tipikusan magas észtertartalmú rum, amely érett gyümölcsök, fűszeres és fenolos aromák érzéki keveréke. Egy nagyon letisztult, abszolút szuperprémium rum.

Plantation

A Plantation rumok változatos ízvilágukkal robbantak be néhány éve a magyar piacra. Egyre többen keresik e rummárka ritka évjáratos és különleges kiadásait, vagy az alapsor termékeit.

De mi lehet a titka a Plantation rumok népszerűségének?

A Cognac Ferrand régóta otthonosan mozog a Karib-térségben, és a francia cég vezetője, Alexandre Gabriel találta ki, hogy konyak mellett minőségi rumokat is készítsen. A Plantation rumok sikerében komoly meghatározó tényező, hogy egyedi, kétszeres érlelési (double aging) eljáráson mennek keresztül. Ennek során először a készítés helyszínén érlelik őket, rendszerint fiatal bourbonhordókban, majd átszállítják őket Franciaországba, ahol a Ferrand birtokon kisméretű hordókba áttöltve tovább pihentetik a párlatokat. A párás, meleg klíma a gazdag, lédús aromákat alapozza meg, a francia hordós utóérlelés pedig eleganciát, kifinomultságot, kerekséget kölcsönöz ezeknek a kifinomult rumoknak. A Plantation Original Dark rum például Trinidadi és Jamaicai rumok pompás keveréke. Magában is remek, de olyan klasszikusokban is nagyszerűen teljesít, mint a Mai Tai vagy Daiquiri.

Clément

A festői Martinique szigetén gyártják a Clément nagy hagyományokkal rendelkező italát, amely a rumok között igazi prémium kategóriának számít. A palack címkéjén látható Appelation d Origine Controleé (A.O.C.) felirat jelzi, hogy az ital a legmagasabb minőségi követelmények betartásával készül.

Érdemes megjegyezni, hogy a Clément agricole rumot készít, amelynek lényege, hogy nem melaszból, hanem frissen préselt cukornádléből készítik a rumot. Az agricole rum előállítása általában kis, családi gazdaságokban folyik szigorúan ellenőrzött körülmények között: a cukornád aratásától kezdve egészen a palackozásig.

A Clément Select Barrelt (40%) minimum 3 évig érlelt párlatokból keverik ki. A szakemberek által felügyelt érlelés és hordószelekció nyomán egy egészen sima, gazdag és természetes édességgel rendelkező, könnyed vaníliás jegyekben bővelkedő rum.  Jó tudni, hogy a Rhum Clément a Top 10 legtrendibb rummárka között volt 2016-ban!

J.M rum

Az alapító, Jean Marie Martin nevének kezdőbetűiről elnevezett lepárló 1845 óta készít rumot Martinique szigetének északi csücskében. A nagy presztízsű lepárlóüzem saját termesztésű cukornádat használ a rum gyártásához. A frissen facsart cukornádléből (Rhum Agricole), a legmagasabb minőségi követelmények betartásával (Appellation d’Origine Controlée - A.O.C) készülő ital semmilyen hozzáadott összetevőt nem tartalmaz. Színét kizárólag a hordó fájától kapja, íze pedig fűszeresebb, szárazabb, mint a Karib-térség más, nagyüzemben gyártott rumjai.

A cukornádat az aratást követően egy órán belül kifacsarják a minél jobb minőség érdekében.  A lepárlási és érlelési metódusok szigorú szabályok alá esnek, így például a desztillálás után kapott párlat 70 fokos, ezáltal több íz- és illatanyag marad vissza. A párás, meleg klímának köszönhetően az érés jóval intenzívebb, nagyjából háromszor gyorsabb, mint Franciaországban.

A cég igen gazdag portfólióval rendelkeznek. Egyik alapitaluk a J.M VSOP rum (43%), amelyet minimum négy évig érlelnek válogatott amerikai és francia tölgyfahordóban, mielőtt palackozzák Martinique szigetén. Egészen gazdag, komplex, magas minőségű rum, amelyben tetten érhetők a rhum agricole jegyek.  Önmagában szobahőmérsékleten vagy jéggel fogyasztva, de koktélokba is kiváló. Közepesen testes, enyhén olajos, az egész szájüreget kitöltő ital.

Rum Chairman's Reserve

Az angol stílusú rumok általában sötétebb, testesebb, aromásabb rumok, ahol a melasz aromája, valamint a hosszú erjesztési idő nagyobb befolyással van az ital karakterére.

Az angol stílusú rumok tipikus képviselője a Rum Chairman's Reserve The Forgotten Casks (40%), amelyet St. Lucia szigetén készítenek.

 

Hogy mit takar a Forgotten Casks kifejezés, arra az alábbi anekdotából fény derül. 2007. május 2-án tűz ütött ki a St. Lucia lepárlóban, amely elpusztította az irodát és a keverő helyiséget. Szerencsére a lepárló maga megmenekült, de nagyon nehéz volt megfelelő helyet találni a hordóknak. A tűzesetet követően a pincemester, Mr. Cyril Mangal, kénytelen volt a legszokatlanabb helyeken elhelyezni az egyes hordókat. A biztonságba helyezés annyira jól sikerült, hogy néhány hordóról el is felejtkeztek. Így az eredetileg sima Chairman’s Reserve-nek szánt hordók igen korossá váltak. Olyannyira, hogy amikor a közelmúltban felfedezték őket, a lepárló szakemberei úgy döntöttek, hogy különkiadást csinálnak ebből a csodálatosan összetett rumból, The Forgotten Casks, vagyis az „elveszett hordók” néven.

A The Forgotten Casks a 2018-as World Spirits Awards-on. aranyérmet nyert, a lepárló maga pedig World Class Distillery minősítést kapott.