Skót lepárlók

ROYAL LOCHNAGAR

Kiejtés: LOCH-na-GAR} Régió: Highland Alapítás: 1845

A felföldi Dee folyó partján már az ősidőkben is működött egy Lochnagar nevű szeszfőzde, az alapító James Robertson zugfőző azonban hiába kapta meg 1826-ban az engedélyt, a féltékennyé lett környékbeli kollégák felgyújtották lepárlóját. Néhány évvel később aztán Robertson álma megint a tűz martalékává lett, és 1860-ban a Lochnagar befejezte működését.

A mostani lepárlót egy John Begg nevű úriembernek köszönhetjük, aki 1845-ben New Lochnagar néven nyitotta meg üzemét a királyi család Balmoralban álló nyári palotájának szomszédságában. A tulajdonos azonnal meg is hívta magasrangú szomszédjait egy „királyi kortyra”, aminek a királynő Albert herceg kíséretében már másnap eleget is tett. A kóstoló igen jól sikerült, hiszen Begg azonnal megkapta a királyi beszállítói címet és vele a jól csengő Royal Lochnagar nevet.

A Royal Lochnagar 1916-ban került a John Dewar & Sons portfoliójába, és bár azóta többször is korszerűsítették, a főzde mindvégig megőrizte régi jó viktoriánus arcát, és – nevéhez hűen – a mai napig a tradicionális technikákat használja. A különlegesen lassú lepárlási folyamatnak, a csőkígyós rendszerben történő hűtésnek és a berendezések szokatlanul hosszú pihenőidejének köszönhetően a Royal Lochnagar leve az egyik legkönnyebb speyside-i malt, melyben a gyümölcsös, füves és vaníliás ízeket egy kevéske füst fűszeressége teszi teljessé. 

 

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.