Skót lepárlók

ROYAL BRACKLA

Kiejtés: {royal-BRACK-la} Régió: Highlands Alapítva: 812

A Speyside nyugati vidékén elterülő Cawdor kastélya William Shakespeare Macbeth című drámájának színhelye. A nagy drámaíró igencsak beleszerethetett a vidékbe, hiszen még az sem tántorította el a helyválasztástól, hogy a Cawdor lovagjává lett Macbeth születése és a kastély felépülte között több mint négyszáz év telt el.

 

A festői Cawdor azonban nem csak az angol irodalomnak, de a kastélytól nem messze álló Royal Brackla lepárló révén a whisky-történelemben is jelentős szerepet játszott. A William Fraser kapitány által alapított szeszfőzde elsőként véshette cégérébe a királyi jelzőt, hiszen IV. Vilmos olthatatlan rajongásának köszönhetően már 1835-től a királyi udvar hivatalos beszállítójaként főzte kitűnő párlatait.

A Cursack forrás vízével táplált Royal Brackla lepárló termelése nagy részét ma olyan kevertekbe szállítja, mint a Dewar fehér címkés blendje vagy a Johnnie Walker. Single maltjai jó ideig csak régi palackozásokban voltak elérhetők, de az utóbbi időben megint a piacra került néhány hivatalos kiadás ebből az édesen gyümölcsös, testes és kissé füstös nedűből.