Hírek

Roku - az első japán kézműves gin

Napjaink egyik legnépszerűbb itala a Gin és természetesen a gin & tonik. Nagyjából 8-10 éve indult el ez a forradalom világszerte és kezdtek el megjelenni egyre újabb és trendibb ginek a piacon. Miért pont a japánok maradtak volna ki?

De mi is a gin valójában?

A gin egy párlat, amely olyan semleges ízű gabonaszeszből készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.

A boróka már az ókorban is ismert volt, különleges gyógyító hatást tulajdonítottak neki és a történelem során különböző betegségekre ajánlották. Viszonylag sok írásos orvosi dokumentáció maradt fenn, ahol borókából készült főzetet ajánlott az orvos gyomorbetegségekre. De, ami biztos, hogy az első írásos emlék, ahol megjelenik az „aqua juniperi” az a 15. századi Hollandiában volt. A Hollandiában állomásozó angol katonák révén jut be az Egyesült Királyság területére az ital és itt válik igazán híressé.

A London dry gin, mint legismertebb gin kategória, nincs földrajzi helyhez kötve, csupán a következő feltételeknek kell teljesülni a gin gyártása során: ízében a borókának kell dominálnia, utólag semmilyen módon nem lehet ízesítni és minimum 37,5% alkoholfokúnak kell lennie. A Roku és a napról napra megjelenő ginek a „new western”, vagyis az új típusú ginekhez tartoznak. Itt a boróka mellett bármilyen fűszer megjelenhet és utólagos ízesítésre sincsenek külön szabályok.

Lássuk, mi teszi különlegessé a Rokut?

A roku japán szó, jelentése „hat”. Erre utal a hatszögletű üveg és a hat tradicionális japán fűszer, amit felhasználnak a gyártás során a nyolc, általános gin fűszer mellett. Ez a hat fűszer a következő: sakura virága és levele, sencha és gyokuro tea, sansho bors és yuzuhéj. A sakura a japán cseresznyefa, ami kifejezetten japán szimbólum. A cseresznyefák minden évben tavasszal körülbelül 2 hétig virágoznak, ennyi idő van a szüretelésre. A sencha tea egy közismert japán zöld tea, míg a gyokuro egy nemesebb fajtája, amit egy meghatározott területen termesztenek.

A sansho bors a japán gasztronómia elengedhetetlen fűszere. Különlegessége, hogy illatra a korianderhez hasonlóan citrusos jegyei vannak, ízében viszont a borsos csípősség jelenik meg. A yuzu, a japán citrom ízben a citrom és a grapefruit közé tehető. A hat japán fűszer mellett használnak természetesen borókabogyót, angyalgyökeret, angyalgyökér magját, koriandert, kardamommagot, fahéjat, narancs-, és citrom peel-t. A gyártás során négyszeres lepárlást alkalmaznak, ahol külön párolják le a japán cseresznyefa virágát vákuumdesztillációval, a borókát és a többi fűszert pedig kisüsti lepárlással. A lepárlást követően a világhírű Suntory keverőmesterei által készül el ez a fantasztikus gin.

ROKU GIN & TONIC AJÁNLÁS

A gint általában gin&tonik-ként fogyasztjuk, amelybe napjainkban a bartenderek a citrusokon kívül bármilyen fűszert beletesznek ízesítőként. A klasszikus Roku gin&tonik készítéséhez hat friss gyömbérszeletre van szükségünk. A gyömbér szintén keleti fűszer, enyhe csípőssége mellett édeskés aromáival remek ízt kölcsönöz a japán Roku gin&toniknak.

Ha magad is megkóstolnád:

Gin Roku (0,7l, 43%)