Hírek

Robert Burns és az Arran whisky – Villámakció január 24-26.

Minden évkezdéskor fókuszba hozzuk az Arran lepárló termékeit, ráadásul most egy háromnapos Villámakcióval is megfejeljük. És Robert Burns személye is szóba kerül…

Arran Villámakció  2022. január 24-26.

A háromnapos Villámakció mind online, mind pedig üzleteinkben elérhető lesz.

 

Robert Burns születésnapján január 25-én Arran kóstoló lesz a GoodSpirit Bárban. (erre már az összes jegy elkelt, de további kóstolóinkat itt éred el)

 

Arran Villámakció - 2022. január 24-26.

Freedom and whisky gang thegither

A költő, Robert Burns egy szegény sorsú skóciai család fiúgyermekeként 1759. január 25-én Alloway településen látta meg a napvilágot. 1796-ban bekövetkezett halála után pedig kétségkívül Skócia nemzeti dalnokává emelkedett, a whisky pedig még inkább az ország nemzeti italává vált. A skót költő ugyanis felettébb rajongott a whiskyért, és kedvenc italát számos versében is megemlítette.
A költő legtöbbet idézett sora, amely a whiskyhez kapcsolódik a következő: Freedom and whisky gang thegither.” (Szabadság és whisky együtt jár). Ez a sor a költő azon verséből származik (The Author’s Earnest Cry and Prayer), amelyet 1786-ban azzal a céllal írt, hogy meggyőzze azt a 45 skót honatyát, akik a brit parlamentben készültek szavazni a whiskyre kivetendő vám mértékéről.
Burns ugyanis úgy vélte, hogy a whisky volt az a legfőbb tényező, amely lehetővé tette Skócia számára a múltban kivívott függetlenséget és megbecsülést. Ez az állítás minden bizonnyal túlzás, de Burns mégis oly sikeresen érvelt, hogy a szóban forgó honatyák (a vers hatására is) leszavazták a whisky megadóztatását. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a whisky lett Skócia egyik nemzeti „jelképe”.

World Burns Federation - ARRAN
Az Arran  több mint 20 éve (egész pontosan 2000 óta) tagja a nemzetközi Burns szervezetnek, a World Burns Federationnek, így a számtalan – a költő nevét viselő – whiskymárka mellett ez a lepárló tudhatja magáénak az egyetlen hivatalos Robert Burns palackozást.
A költő emlékének lelkes ápolója lett az Arran lepárló, amelynek lepárlómestere kétféle whiskyt is alkotott: egy maláta és egy blend whiskyt Robert Burns képével és aláírásával az üvegen, valamint a díszdobozon.

„Sin on and fear not.”
Több legenda is kering a nagyszerű költőről, amelyek közül kétségkívül az alábbi az egyik legmegkapóbb, ez tükrözi leginkább Burns jószívűségét és nagylelkűségét, no és persze a whisky iránti szeretetét.
Burns akkoriban sem farmerként, sem pedig verseiből nem nagyon tudott megélni, felcsapott hát vámtisztnek, aki az illegális lepárlókat volt hivatott lefülelni, ugyanakkor ő maga ekkor már alaposan a pohár fenekére nézegetett. Számos érdekes történet maradt ránk arról, hogy vámtisztként való működése finoman mondva sem volt túl sikeres: egyik alkalommal, egy öreg hölgy házába lépett be, akit illegális whisky árusításával gyanúsítottak. Burns whiskyt, kenyeret és sajtot kért tőle. Miután a fizetség felől érdeklődött, a hölgy a whiskyért nem kért semmit, a sajtért és a kenyérért számolt csak fel némi fizetséget. Mire Burns nevetve válaszolta: „Sin on and fear not.” (Bűnözz csak, és ne félj semmitől!)

Ez a kedves kis történet is szépen bemutatja, hogy a korábbi évszázadokban is milyen becsben tartották a whiskyt, és azóta eltelt évszázadok alatt a skót és az egyetemes whiskykultúra megszámlálhatatlan rajongót szerzett magának.

Az Arran Robert Burns kiadásait egyébként egész januárban kedvezményes áron kínáljuk:

Arran Robert Burns Malt (0,7 l, 43%) 

Arran The Burns Blend (0,7 l, 40%)

Az Arran kiadásai  nagyon szerethető italok, nem véletlenül egyre népszerűbbek számos országban, és presztízsüket az is tovább emeli, hogy több nemzetközi szakmai díjjal is büszkélkedhetnek.

 

Az Arran Villámakció a fent jelzett időpontig vagy a készlet erejéig érvényes.