Skót whisky | Blog

Régi whiskyk új ruhában - 2020 a márkaarculatok megújításának éve is

A 2020-as év nemcsak a kényszerű otthonmaradást és az online térbe történő átrendeződést hozta a whisky világában, hanem több márka arculatának a megújulását is.

Ez néhány esetben már időszerű volt, megint más esetben pedig elképzelhető, hogy a későbbre tervezett arculatfrissítést előbbre hozták, kihasználva a visszafogottabb piac és a kényszerű leállások idejét. A WhiskyNet által disztribútorként gondozott márkák közül több is érintett a megújulásban, így ne lepődjetek meg, ha a következő hetekben-hónapokban már más külsővel találkoztok az alábbi whiskyk esetében.

BenRiach

A Brown-Forman istállójához tartozó lepárló - amelynek master blendere, Rachel Barrie nemrég vehette át a Keeper of The Quiach címet – hektikus, néha nehezen követhető kiadásain túllépve egy szemmel láthatóan egységes alapsort rakott össze. A korábban ismert ’Heart of Speyside’ és ’Curiositas’ fantázianévre hallgató whiskyk eltűnnek és két-két korjelölt 10 éves, illetve 12 éves palackozás érkezik. Mindkét párosban az egyik tag tőzegelés nélküli, a másik pedig tőzegelt, valamint az érlelés tekintetében is mások. A 10 éves gyakorlatilag megegyezik a mostani 10 éves palackozással, a 12 éves pedig hajazva a sherrys 12 évesre, szintén egy sherry-túlsúlyos darab. Tőzegelt társától az különbözteti meg, hogy a sima változatban portóis, a füstös variánsban pedig Marsala hordós érlelések adják a pluszt.

Benromach

Speyside egyik gyöngyszeme a Gordon & MacPhail által új életre keltett Benromach. A megújulás előtti dizájnt is nagyon szerettük, biztosak vagyunk benne, hogy az újjal is megbarátkoztok-megbarátkozunk. A BenRiach-kal ellentétben itt a kiadások megmaradnak, csak a külsejük változik.  A márka arculatáért felelős vezető elmondása szerint az inspirációt többek között a lepárló tetején található régi felirat és a területén több ízben megtalálható vörös ajtók adták. Véleményünk szerint a megújuló arculatok a régi időkre is hajaznak és ez a Benromach esetében is átjön. A 10 éves, 15 éves, a hordóerős, az Organic és a Peat Smoke kiadásokkal biztosan új köntösben találkoztok majd.

Glengoyne

Szinte a többiekkel egyidőben a lassú, tradicionális módszereiről ismert highlandi Glengoyne is bejelentette arculatváltását. Fő eleme a 100%-ban újrahasznosítható csomagolás a fenntarthatóság jegyében, amelyet helyből, Skóciából szereznek be. A márka száműzte az összes műanyagot, fémet és mágnest is a csomagolásáról. Az új arculatban a védjegyükké vált vadludas logó is új formát kapott. Az alapsori maltok – a változatlan 10, 12, 18 és 21 éves, valamint a hordóerős kiadás 8. tagja az új arculattal hamarosan boltjainkban és webshopunkon is megtalálhatóak lesznek. Reméljük, örömmel veszitek majd kézbe!

Loch Lomond

Skócia legkísérletezőbb lepárlója, a Glasgow-tól nem messze elhelyezkedő Loch Lomond is új arculattal rukkolt elő idén, amelyet már alig vártunk, hogy megosszunk veletek. A frissített csomagolással együtt új maltok is érkeztek: egy kifejezetten a lepárlónak készített francia tölgyhordókban utóérlelt 14 éves alapsori tag és két új, koros Loch Lomond (21 és 30 évesek), melyek napokon belül elérhetőek lesznek nálunk is. A korábbi Inchmurrin és Inchmoan abban a formában megszűnik és a 12 éves korjelölés alá integrálódik be, inkább az ízprofilt kihangsúlyozva a címkén. A közkedvelt, selymes ízű single grain tőzegelt(!) változata később érkezik meg hozzánk. Az új arculat mellett a párlat is fejlődik, a Loch Lomond whiskyjei köztetek is egyre kedveltebbek lettek.

Morrison Scotch Whisky Distillers (Morrison & Mackay)

A végére egy független palackozó, amelynek szintén megújult az arculata idén. A Morrison & Mackay név lehet, hogy nem, de a Cárn Mór, vagy a Celebration of the Cask biztos, hogy nektek is ismerős, hiszen ezek a szériák a kedvenceitek közé tartoznak. A cég most egy nagyszabású megújuláson megy keresztül, amely nemcsak a névváltoztatást jelenti, hanem azt is, hogy már teljes egészében a Morrison család birtokolja, amely több generációra visszamenőleg whiskyvel foglalkozott. Az ő tulajdonukban van az Aberargie Distillery is, amelynek single maltja is meg fog jelenni az elkövetkezendő években valamikor. A Cárn Mór széria palackjai, megjelenése elegánsabb lett, akárcsak a Celebration of the Cask sorozaté. Újdonság is érkezik: Family Reserve név alatt különleges single cask ritkaságokat fognak palackozni.

A márkák megújulása tehát elkezdett beindulni, azonban még mindig elérhetőek az előző arculat palackozásai – érdemes esetleg eltenni az utókornak belőle, ha szerettük.