Skót lepárlók

PULTENEY

Kiejtés:           {Pult-nay} Régió:             Highland (Északi) Alapítva:         1826 Tulajdonos:    Inverhouse

  

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bath_Pulteney_Bridge.JPG

 A Pulteney jelenleg a legészakibb lepárló a szigetek nélküli skót szárazföldön, de ezt a címét 2014-ben minden valószínűséggel elveszti, hisz a tervek szerint addigra termelésbe áll a Wolfburn lepárló. Az üzem a közel 7000 lakosú Wick városkában ontja magából a finom nedűt (hivatalosan) 1826 óta. Az itt működő kikötő egykoron Európa legnagyobb hering forgalmát bonyolította le, és a halászat ma is a település elsőszámú megélhetési forrása. A hűvös-szeles klímájú vidéken, a kemény munkában megfáradt helyi embernek mi sem eshetett jobban, mint ez a sós-tengeri, citrusos aromájú szívet melengető malt. A Pulteney nedűje ma már nem csak a helyiek, hanem sok mindenki kedvence, szerte a világon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a lepárló Old Pulteney néven kiadott whiskyje a Speyburnnel karöltve a tulajdonos Inverhouse legkelendőbb single maltja, és az utóbbi években sikert sikerre halmozott. 

 

A ma már látogatóközponttal is rendelkező lepárló egyik nevezetessége a szokatlan cefreüst, amely úgymond csonka, ugyanis hiányzik a teteje, vagyis a megszokott „hattyúnyak”. A legenda szerint, a beszereléskor derült ki, hogy nem fér be az üst az épületbe, ezért az akkori igazgató egyszerűen úgy döntött, hogy le kell vágni a berendezés tetejét. Az üstök felső része gumószerűen van kialakítva, az Old Pulteney gumós, hagymaszerű üvege is ezt az egyedi formájú üstöt tükrözi. Ezekkel a hatalmas labdákkal érik el a nehezebb párlatok visszafolyását, ami által ezek a részek többszöri lepárláson mennek keresztül. Ez az eljárás az ital tisztább, könnyebb, gyümölcsösebb karakteréért felel. A tengeri vizet, permetet szállító szélnek köszönhetően pedig az itt készülő whiskynek jellegzetes sós íze van. 

 

pulteney_distillery.jpg

 

A tengerrel való szoros kapcsolata arra sarkalta a lepárló vezetőségét az elmúlt években, hogy több, a tengerhez kötődő kezdeményezést is támogasson. Legutóbb az Old Pulteney egy különleges, tengeri kalandhoz adta nevét és támogatását. A Jock Wishart nevű hivatásos kalandor vezette kihívás mögé állva, szponzora lett a ”Row to the Pole” nevezetű eseménynek, amelynek során egy kis csapatnyi férfi egy speciális evezőshajóval a kanadai partoktól - elsőként a világon - felevezett az Északi Sark csúcsáig mindössze 33 nap alatt! A támogatás mellett, tisztelegve a fantasztikus teljesítmény előtt, alkotta meg az Old Pulteney lepárlómestere (Stuart Harvey) a „Row To The Pole” whiskyt, mely különleges, 35 cl-es palackban, vitorlavászon csomagolásban került piacra limitált kiadásban.

 

pulteney_range.jpg

 

 

 

Alapkínálata a 12, 17, 21 és 30 éves italokból áll, de kiadtak már számos limitált palackszámú verziót, sőt 2012-ben egy 40 éves whisky t is