Ír lepárlók

POWERS

Cork - Munster alapítás 1791 Tulajdonos: Irish Distillers Group (Diageo)

 

Az ír főváros Liberties nevű szórakozónegyedében, a Liffey folyót kísérő Thomas street egyik épületében 1791-ben kezdte meg működését a James Power által alapított John's Lane Distillery, amely néhány évvel később a céget felvirágoztató – és ezért még lovaggá is ütött – fiúörökös után kapta a John Power & Sons, vagy röviden a Powers  nevet.

A Powers család szorgalmának és hozzáértésének gyümölcse hamar beérett, és a lepárló a 19. század közepére már több mint 300 ezer gallon whiskeyt küldött az ír kocsmákba. Az örökösök – látva az egyre nagyobb számú megrendeléseket – 1866-ban húztak egy merészet, és a világon elsőként palackozva kezdték forgalmazni italukat, ezzel akadályozva meg, hogy a pubok tulajdonosai olcsóbb párlatok bekeverésével rontsák le e kiváló ital ízvilágát. Megérte kockáztatni, mert a főzde egyetlen palackozása, a gyümölcsös-virágos illatát fűszeres jegyekkel kombináló, kifejezetten testes és zamatos Powers Gold Label hamarosan az írek kedvenc whiskeyjévé nőtte ki magát.

 

Az ötvenes évek nagy válságát követően a túlélő whiskey-főzdék jobbnak látták, ha együtt vágnak neki az új kihívásoknak, s így 1966-ban a John Power & Sons, a John Jameson & Son és a Cork Ditillery egyesülésével létrejött az Irish Distillery Group, amely hamarosan az új, Midletonban felépített megalepárlóba helyezte át minden gyártási tevékenységét. A jó öreg Powers íze persze azóta sem változott, - ha maga a lepárló már nem is a régi - így nem csoda, hogy napjainkban is évi 2,5 millió palack kerül a polcokra az írek kedvenc italából.