Blog | Vodka

Polugar – a vodka őse

A polugart a vodka ősének tekinthetjük. De miből is készül, milyen íze van és miért tartjuk a vodka ősének? Alábbi cikkükből minden kérdésre fény derül.

A Polugar No.1 az újjászületett, történelmi orosz "kenyérbor" (breadwine), amit sokan a ma ismert vodka elődjének tartanak.
Az orosz birodalomban "kenyérbor" volt a neve annak a gabonapárlatnak, amelyet rézüst-lepárlással állítottak elő és jellemzően erős alkoholtartalommal rendelkezett. Abban az időben a vegytiszta etil-alkohol gyártását még nem találták fel, így ez az ital gondosan megőrizte nyersanyagainak - rozs és búza - ízét és aromáját.

Mi is az az etil-alkohol?
Az etánból egy oxigénatom beépítésével származó alkohol az etanol (C2H6O, C2H5OH). Az etil-alkohol képlete pedig a következő: CH3-CH2-OH.  Az etil-alkohol emberi fogyasztásra is alkalmas, és cukortartalmú folyadékok erjesztésével lehet előállítani. A 10-12%-nál töményebb alkoholos italokat desztillációval nyerik, mivel az élesztőgombák az ennél töményebb oldatban már elpusztulnának.

Az író, tudós és orosz vodka-történész Boris Rodinovnak hála, régi könyvek alapján újra megalkották a 19. századi recepteket, a tradicionális lepárlást és szűrést. A családi kézben lévő Rodinov and Sons lepárló újjáélesztette a klasszikus orosz lepárlási módszereket és 120 év után újra legálisan készítik a polugart. Válogatott rozs és búza az alapja annak a cefrének, amit háromszor desztillálnak le a régi rajzok alapján rekonstruált réz-üstlepárlóban. A lepárlás után az értékes párlatot nyírfaszénen szűrik át.


Mi jut eszedbe, amikor az orosz nemzeti italra gondolsz?

Természetesen a vodka. De milyen fajta vodkát fogyasztottak Rettenetes Iván, Nagy Péter, Dosztojevszkij, Csehov vagy Puskin idején? Milyen orosz vodkát ismertek az európai királyok, királynők és a nemesek? Ez nagyon különbözött attól a vodkától, amit ma ismerünk. Ekkor még nem terjedt el az oszlopos lepárló, és az etil-alkoholt nem használták úgy, mint ma. Az alkohol rektifikálását (magas alkoholtartalmú párlat, más néven semleges szesz előállítása, amely legalább 95% alkoholtartalmat jelent) Nyugat-Európában találták fel és csak 1840-ben érte el Oroszországot.
A világon minden olyan vodkának, amelyet 1895 és 2012 között készítettek, a kémiailag tiszta etil-alkohol volt az alapja, íz és illat nélkül. Régebben (1895 előtt) a vodka egy gabonaalapú ital volt, amelyet rézüstben pároltak le, csak úgy, mint egy malátawhiskyt és amelyet "kenyérbor" (breadwine), vagy Polugar néven hívtak.

A Polugart 1895-ben tiltották be Oroszországban, amikor az állami vodka-monopóliumot bevezették és csak az ellenőrzött tisztaságú finomszeszből készíthettek vodkát. A hagyományos üstlepárlóval ellátott szeszfőzdék megsemmisültek és elfelejtették a régi gabonapárlatok receptjeit.

A jelenlegi orosz jogszabályok továbbra is tiltják a hagyományos gabonadesztillációt Oroszországban, vodkakészítéshez csak nagy tisztaságú (96%) etil-alkoholt lehet felhasználni. Ezért készíti a "Rodionov and Sons" magántulajdonú cég a Polugart az Európai Unióban, Lengyelországban, egy helyreállított lepárlóban, ami egy régi erdei palota mellett van, távol más gyáraktól, utaktól és nagyvárosoktól.