Blog | Rum

A Plantation rum a jövőben Planteray név alatt jelenik meg

A Plantation rum a jövőben Planteray márkanév alatt jelenik meg, és a névváltozás a teljes portfóliót érinti. Európában az egyes tételek nevei fokozatosan fognak az új név alatt megjelenni. A rumok minősége ugyanolyan tökéletes marad, mint korábban.

A név változott, a rum maradt az eredeti
A Plantation rumot gyártó Maison Ferrand 2020-ban jelentette be, hogy a Plantation márkanevet a negatív megítélése miatt (rabszolgasághoz való asszociáció) módosítja. A vállalat eredetileg arra számított, hogy a márkanévváltás két évet vesz igénybe, de a név több piacon történő védjegy-bejegyzési folyamata jelentősen elhúzódott.
2022-ben a Plantation név körüli vita ismét a hírekbe került, miután Rachelle Ferron a The Guardian című lapban megjelent írásában rávilágított a név negatív megítélésére.

2022 novemberében a Maison Ferrand tulajdonosa, Alexandre Gabriel közleményt adott ki a névváltoztatásról a Drinks International szaklapnak, és elárulta, hogy egy potenciális névváltozatot egy meg nem nevezett italgyártó cég letiltott, két másik potenciális névváltozat esetében pedig folyamatban van a szabadalmi bejelentés és a szabadalmi bejegyzés.
Idén azonban a három és fél évig tartó folyamat a végéhez ért, és januárban a tulajdonos, Alexandre Gabriel hivatalosan is bejelentette a márkanév-változtatást: ennek értelmében 2024 januárjától a Plantation rummárka neve Planteray névre módosul. A rumok minősége ugyanolyan tökéletes marad, mint korábban.  A névváltoztatás a teljes rumportfóliót érinti. Európában az egyes tételek nevei fokozatosan fognak az új név alatt megjelenni. 
A tulajdonos január elején beszélt az új név hátteréről: ez egyfajta "tisztelgés” a cukornád előtt, amelyből a rumot nyerik, valamint a nap sugarai előtt, amelyek elengedhetetlenek a cukornád növekedéséhez és éréséhez. Így áll össze a PLANTERAY név: PLANT, azaz növény és RAY, azaz sugár, ebben az esetben napsugár. 

Az új márkanév bejelentése mellett Alexandre Gabriel arról is tájékoztatta a szakmát, hogy a Planteray Cut & Dry kókuszos rumot a közeljövőben bevezetik a nemzetközi piacokon. Ez lesz az első olyan termék, amely a Planteray rum nevet viseli majd. 
A többi termék neve a meglévő készletek forgása alapján fokozatosan fog lecserélődni az új márkanévre. Amint a meglévő Plantation palackok készletei kimerülnek, úgy jönnek helyükre a Planteray címkés kiadások.

Alexandre Gabriel hangsúlyozta, hogy az a rum, amelyet több mint 25 éve büszkén gyártanak, pontosan ugyanaz marad, és továbbra is ugyanazzal a szakértelemmel, figyelemmel és gondossággal fogják előállítani, csak most már Planteray márkanév alatt. Emellett, fontos kiemelni azt is, hogy a cég nem adta el a márkát, továbbra is a Maison Ferrand tulajdonában marad. 

A Planteray Cut & Dry bevezetése
A Planteray Cut & Dry lesz az első olyan termék, amely már a Planteray nevet fogja viselni.
A Planteray Cut & Dry Coconut rum egy 100%-ban barbadosi rum, amelyhez a helyben termesztett kókuszdiót használják fel alapanyagként. A 40%-os alkoholtartalmú rum most először válik elérhetővé a Karib-térségen kívül. Négy évnyi kísérletezés eredménye és 97 receptből választották ki a végső likvidet, amelyet a West Indies Distilleryben gyártanak (WIRD).
Gabriel azt is elmondta, hogy további két évbe telt, hogy elegendő kókuszdiót biztosítsanak ahhoz, hogy a terméket a nemzetközi szinten bevezessék. Ugyanis egy liter Cut & Dry rum előállításához egy egész kókuszdióra van szükség. Ez a termék egy igazi kézműves termék, amely természetes alapanyagok felhasználásával készül. Előreláthatólag nagy mennyiséget nem fognak tudni előállítani, mivel a kókuszdiónak idő kell a növekedéshez, amit nyilvánvalóan nem lehet felgyorsítani. 
Habár, ennek érdekében tettek intézkedéseket és a WIRD összefogott a Karibi Mezőgazdasági Kutató- és Fejlesztési Intézettel (CARDI) és a Nemzetközi Kereskedelmi Központ Szövetségek a Cselekvésért programjával, hogy együtt működjön a barbadosi helyi gazdákkal, és biztosítsa a rumgyártáshoz szükséges kókuszdió fenntartható ellátását.
A Planteray Cut & Dry a közeljövőben lesz elérhető nálunk limitált mennyiségben. 

ITT ÉRED EL A TELJES A PLANTATION KÍNÁLATUNKAT.