Skót whisky | Blog

Peated Perfection: Fedezd fel a Lagg Distillery legelső Core Range kiadásait

A whisky világa tele van hagyományokkal és történelemmel, de mindig van hely az innovációnak és az új, friss perspektíváknak.

Pontosan ezt hozza a Lagg Distillery a Single Malts vadonatúj alapsortimentjével: a Kilmory és Corriecravie Editions 2023 nyarán megjelenő kiadásával.

Ezek a kiadások – Kilmory és Corriecravie – megtestesítik a Lagg Distillery székhelyének, Arran szigetének szellemét, és egyedülálló betekintést nyújtanak e lenyűgöző skót sziget gazdag történelmébe és ízeibe.

Lagg Kilmory - a füstösség és a vaníliás jegyek vegytiszta megtestesítője
A Kilmory Edition teljes egészében első töltésű bourbonhordókban érlelt palackozás élénk és friss profillal büszkélkedhet, amely biztosan meghatározó és emlékezetes benyomást fog kelteni minden Kilchoman-rajongóban. A Kilmory Edition 46%-os alkoholtartalommal palackozták, hozzáadott színezéket nem tartalmaz, és nem hűtve szűrt eljárással készült. 
A Kilmory Edition a földes füstösség és a vaníliás jegyek vegytiszta megtestesítője, az a vonal az, amely a Lagg single maltokat olyan különlegessé teszi.
Kilmory egyébként annak a járásnak a neve, ahol az apró Lagg falu is található. Ez a lepárló otthona is egyben, és büszkén adták az első alapsori kiadásuknak azt a nevet, ahol a párlat megszületett.
 

Lagg Corriecravie - minőségi whisky skót csavarral
A Kilmory után nem sokkal piacra kerülő Corriecravie Edition a Lagg Distillery párlatának egy „egyedi csavarját” kínálja. Kezdetben bourbonhordókban, majd körülbelül hat hónapig Oloroso sherryhordókban érlelték, amelyeket közvetlenül a jerezi Miguel Martin termelőtől szerezték be.  Ezt követően 55%-os alkoholtartalommal palackozták, és ez a kiadás sem tartalmaz hozzáadott színezéket, és erre is jellemző a nem hűtve szűrt eljárás. Az eredmény magáért beszél: egy olyan whisky született, amely édesebb füstöt és gazdag gyümölcsös jegyeket mutat fel, és tökéletesen kiegyensúlyozza a tőzeget és a fűszereket.

A LAGG Corriecravie kiadáshoz is – akárcsak a Kilmoryhoz – Concerto malátázott árpát használtak, és olyan kristálytiszta vizet, amely egy saját fúrású kútból nyernek. A malátát 50 ppm-re tőzegelik, a végső ital textúrája pedig karakteressé, robosztussá válik.

Mi az a titokzatos "Arran víz"?
Corriecravie falucska Lagg falutól északnyugatra fekszik. Hajdanán ez a dombos vidék adott otthont néhány illegális lepárlónak, amelyek a szigeten anno – a korai lepárlás idején – a hírhedt "Arran vizet" állították elő. A falu számos titkot és történetet rejt. A falu közelében található a Torr a' Chaisteil Dun, az a későbbi vaskorból származó erődítmény, amelyet a helyiek "Castle Hill" néven ismernek.

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.